upphovsrätt och digitalt material

Hemsidan är startpunkten för din verksamhet!

In Alla inlägg, Hemsida, Texter by Annika Vallgren

Upphovsrätt, vad är det?

Idag är det Mikael Drakenberg som gästbloggar kring rättigheter till digitalt material och upphovsrätt

upphovsrätt och digitalt material
Se upp, så du inte använder någon annans material som är skyddat av upphovsrätten!

Som de allra flesta företagare vet idag så är hemsidan grunden och därmed startpunkten för din verksamhet på nätet.

Därför är det så viktigt att synas på rätt sätt och här ingår det visuella som en del av din hemsida.

Det du måste tänka på är vilka bilder och videos du använder och att det är material som du själv har rättigheterna till eller att du har fått lov att använda någon annans material trots att det är upphovsrättsskyddat.

Upphovsrätt omfattar både texter, bilder, logotyper, fotografier och videos. Detta framgår klart och tydligt i 1 kap. 1 § upphovsrättslagen. Något du behöver känna till är att flera lagstiftningar kan vara inblandade och därför måste du ofta även kontrollera om det finns något som är skyddat enligt mönsterrätten (designskydd). Andra skydd som kan vara aktuella är varumärkesskydd. Därför måste du också kontrollera om något av det du vill använda är skyddat i enlighet med varumärkeslagen.

Upphovsrätten gäller både så länge upphovsrättsinnehavaren lever och 70 år efter han eller hon har dött.

Så, bilder, videos, texter och så vidare får aldrig användas utan medgivande från upphovsrättsinnehavaren.

Det finns ställen på nätet där du kan hämta bilder, men kontrollera då noga vad som gäller just där. Bilder kan vara helt fria att använda eller skyddas av någon typ av licens till exempel creative commons.

Min rekommendation är därför att ni själva spelar in videos som ni kan använda på hemsidan och att ni även sköter fotograferingen själva, eller anlitar en fotograf som fixar bilder åt er.

Mikael Drakenberg
Webbredaktör

MIN EGEN HEMSIDA

Jag får ofta frågor om min egen hemsida. Det tema som jag ha använt är Xtheme från Enevato Market. Enevato Market har många snygga teman att välja mellan för din hemsida. De flesta av bilderna på min hemsida kommer från Haute Stock. Jag är också en aktiv medlem av Project 24 där jag arbetar med att på 24 månader ersätta mina inkomster med passiva inkomster online.