Det förstar kunder brukar fråga mig om är Vad kostar en hemsida? Men att svara på frågan ‘vad kostar en hemsida’, är svaret inte så enkelt. I den här guiden går jag igenom de viktiga kostnadsfaktorerna och ger dig en realistisk uppskattning av vad du kan förvänta dig att betala för allt från en enkel webbsida till en komplett e-handelslösning.

Viktiga slutsatser

 • Priset för en ny hemsida beror på dess storlek och funktionalitet, där den genomsnittliga utvecklingskostnaden ligger på 800 kronor i timmen. Att utveckla en hemsida med tio sidor och enkel design börjar på 15 400 kronor.
 • Faktorer som innehållsstrategi, varumärkesöverväganden, funktioner och användarupplevelse starkt påverkar hemsidans pris; komplexa funktioner som e-handel och anpassad design kan avsevärt öka kostnaden.
 • Utöver startkostnader för webbdesign och utveckling finns återkommande kostnader såsom webbhotell, domännamn och underhåll som bör inkluderas i hemsidans budget.

Investeringen i en ny hemsida: Vad kan du förvänta dig i kostnad?

Illustration av en dator med en webbsida öppen - Men vad kostar en hemsida?

Att skapa en hemsida är en investering, och som med alla investeringar är det viktigt att förstå vad du kan förvänta dig i termer av kostnader. Generellt sett kan du förvänta dig att en hemsida kostar mellan 8 000 och 20 000 kr. När du köper en ny hemsida är det vanligt att dela upp kostnaderna i fyra prisklasser för att underlätta jämförelse och val av tjänst. Men vad kostar en hemsida egentligen?

En faktor som kan påverka kostnaden för en hemsida är arvodet för webbutvecklaren. I genomsnitt kan du förvänta dig att betala omkring 800 kr i timmen, och att skapa en hemsida kan ofta ta mellan 15 och 30 timmar beroende på komplexiteten. Det är därför viktigt att begära ett fast pris när du köper en hemsida för att undvika oväntade tilläggskostnader. Vissa webbyråer erbjuder månatliga betalningsplaner för hemsidan, men det kan bli en dyrare lösning på lång sikt.

Prisfaktorer för din hemsida

Kostnaden för en hemsida påverkas av många olika faktorer. Dessa inkluderar:

Illustration av olika webbdesignelement och funktioner
 • Planering
 • Forskning
 • Innehållsstrategi
 • Varumärkesöverväganden
 • Textproduktion
 • Bilder
 • Sökmotoroptimering (SEO)
 • Funktioner och funktionalitet
 • Användarupplevelse och gränssnittsdesign (UI/UX)
 • Integrationer med tredjepartstjänster

Allt detta kan påverka det totala priset du kommer att betala för din hemsida.

För att ge en idé om hur dessa faktorer kan påverka priset, låt oss titta på ett exempel. Vid en prisklass mellan 12 900 och 22 900 kr påverkas priset av antalet funktioner, graden av specialanpassning och antalet undersidor.

För hemsidor som ligger i en högre prisnivå kan funktioner som en WordPress-lösning, skräddarsydd grafisk profil, bildredigering, unika bilder, sökmotoroptimering, nyhetsflöden och en skräddarsydd design ingå.

Funktioner som bildspel, animationer, webbshop och interna loginsystem kan signifikant höja priset på en hemsida då dessa kräver mer avancerad kodning och därmed mer utvecklartid.

Kostnaden per sida: Hur många sidor behöver du?

Antalet sidor på en hemsida kan också påverka priset. Färre sidor innebär vanligtvis mindre arbete. En webbplats med många sidor som kräver olika layouter och funktioner kommer normalt att vara dyrare än en med få sidor.

Men det är viktigt att notera att det totala antalet sidor ofta anses felaktigt som en kritisk faktor som har stor påverkan på kostnaden för en hemsida. Kunderna uppskattar ofta behovet av fler sidor än vad de faktiskt behöver, vilket kan leda till missförstånd om kostnaden.

Många webbyråer erbjuder prispaket som varierar beroende på antalet sidor, där ett grundpaket ofta inkluderar 3-5 sidor.

Grundläggande vs. Avancerad hemsida

När det kommer till kostnaden för att bygga en hemsida, spelar webbplatsens komplexitet en stor roll. En grundläggande hemsida kan byggas för ett par tusenlappar, medan mer avancerade hemsidor kan kosta upp till 250 000 kr eller mer, beroende på komplexitet och funktioner. Standardlösningar kan användas för mindre och enkla hemsidor, men avancerade hemsidor kräver unika lösningar och specialfunktioner som ökar kostnaden.

Anpassade hemsidor, särskilt de som kräver unika sidmallar och varumärkesspecifika designelement, är vanligtvis dyrare än dem som använder färdiga mallar. Kostnaden ökar med webbplatsens komplexitet, vilket inkluderar funktioner som e-handelsfunktioner, integrationer för personalisering och unika användarinteraktioner.

Webbplatser med e-handelsmöjligheter, användarregistrering, avancerade sökfunktioner och integrationer med tredjepartstjänster är generellt dyrare på grund av ökad funktionalitet.

Design och användarupplevelse: En kostnadsöversikt

Illustration av olika webbdesignalternativ och användarupplevelse

Design och användarupplevelse är viktiga aspekter av en hemsida, och de påverkar också kostnaden. Komplexiteten i webbplatsens design, som minimalistiska eller intrikata designval med anpassad grafik och animationer, påverkar den totala kostnaden.

En positiv användarupplevelse, som kräver en förståelse för målgruppens behov och beteenden, kan minska avvisningsfrekvenser och öka användarens engagemang vilket kan leda till ökade konverteringar, och således vara en faktor för högre kostnader.

Webbdesigners och deras kunskap i att strukturera webbplatser för optimal användbarhet och SEO påverkar sidans arkitektur och kan därigenom påverka kostnaden, speciellt för webbplatser som använder responsiv design för olika skärmstorlekar.

Webbhotell och domännamn: Årliga kostnader att räkna med

När du budgeterar för en hemsida är det viktigt att komma ihåg de årliga kostnaderna för webbhotell och domännamn. Här är några exempel på kostnader:

 • Kostnaden för webbhotell ligger vanligen mellan 60 och 169 kr i månaden.
 • Priser för dedikerad hosting börjar oftast på ca 1000 kronor per månad.
 • VPS (Virtual Private Server) hosting kan kosta mellan 200 och 1000 kronor per månad.

Domännamn kostar i genomsnitt 129 kr per år och registrering av ett domännamn ger rätten att använda det namnet under ett år med möjlighet att förnya det. Efter det första året kan kostnaden för ett domännamn ligga på mellan 100 kr och 450 kr per år.

Det är därför viktigt att inkludera kostnader för webbhotell och domännamn i din budget eftersom dessa är återkommande årliga eller månatliga kostnader.

Support och underhåll: Löpande kostnader efter lansering

Efter att hemsidan är lanserad, är det viktigt att överväga löpande kostnader för support och underhåll. Att teckna ett serviceavtal för hemsidans drift och funktionalitet kan göras till en fast månadskostnad vilket underlättar budgetering och ger trygghet. Serviceavtal kan vara fördelaktiga när kontinuerlig support och underhåll behövs för hemsidan för att säkerställa dess funktionalitet och prestanda över tid.

Utöver utvecklingskostnaderna tillkommer löpande kostnader för webbhotell och domän, som kan variera beroende på val av tjänster och leverantör. Säkerhetsrelaterade tjänster som SSL-certifikat och virusskydd, som skyddar hemsidan mot intrång och skadlig kod, räknas också till de löpande kostnaderna.

Regelbundet underhåll, uppdateringar och säkerhetskontroller är nödvändiga för en hemsidas långsiktiga stabilitet och bör inkluderas i budgeteringen.

Extrafunktioner som påverkar priset

När du budgeterar för en hemsida, är det viktigt att inte glömma bort extrafunktioner som kan öka kostnaden. Här är några exempel på avancerade tekniska krav och extra element som kan påverka priset på hemsidan:

 • Databas- och API-integrationer
 • Betalningslösningar
 • Specialiserad programmering
 • Juridiska sidor
 • Service sidor
 • Kundvagnar
 • Checkout-processer

Dessa funktioner kan öka antalet sidor och därmed komplexiteten och priset på hemsidan.

Anpassade designkrav kan leda till högre kostnader då de kräver omfattande idéutveckling, kodning och justeringar för att stämma överens med företagets varumärkesidentitet. I prisklassen 25 000 – 250 000 kr kan extra tjänster såsom:

 • SEO
 • Grafisk profil
 • Logotyp
 • Bilder
 • Text etc.

Ingå i hemsidans pris som kommer att kosta kr år och gå igenom alla funktioner. Läs mer om detta på vår hemsida.

SEO och marknadsföring: En viktig investering

SEO är avgörande för att en hemsida ska kunna hittas av rätt målgrupp på nätet och bör integreras under hemsidans konstruktion. Priset för SEO-tjänster varierar stort, och för e-handelswebbplatser kan kostnaderna vara högre på grund av komplexiteten i sådana projekt. I Sverige ligger priset för att anlita en extern marknadsföringsbyrå för SEO-tjänster på runt 10 000 kr per månad, medan priser i USA varierar mellan $100 till $250 per timme eller $2,500 till $10,000 per månad.

Avancerade marknadsföringsverktyg som personaliserar användarupplevelsen eller spårar engagemang innebär en ökad initial kostnad för hemsideprojektet. Att investera i SEO och marknadsföring är alltså en viktig del av att bygga en framgångsrik hemsida.

Bilder och visuellt innehåll: Kostnad för professionell fotografering och stockbilder

Bilder och visuellt innehåll påverkar priset på hemsidan.

Bilder och visuellt innehåll spelar en viktig roll i utformningen av en hemsida. Det finns främst två sätt att skaffa bilder till en hemsida: att köpa stockbilder eller att anlita en professionell fotograf. Stockbilder för hemsidor kan kosta omkring 20 kr per bild eller erbjudas i abonnemang som varierar mellan 200 och 700 kr per månad.

Om du vill ha mer unika bilder kan du överväga att anlita en professionell fotograf. Detta kan kosta från 5 000 kr och uppåt, beroende på omfattning och projektets specifika krav. En nackdel med att använda stockbilder är att de ofta kan se iscensatta ut och sakna den personliga prägeln, vilket kan göra det svårt att representera företagets unika budskap och varumärke.

Idag finns även möjligheten att skapa AI-bilder.

Skriva för webben: Anlita en copywriter eller göra själv?

Textinnehållet på din hemsida är en annan viktig faktor att överväga. Att anlita en copywriter kan vara kostsamt, eftersom priset kan variera beroende på hur hen tar betalt – antingen per ord eller genom en fast kostnad för hela hemsidan. Att skriva textinnehållet själv är gratis i monetära termer men kan vara tidskrävande. Kostnaden för att skapa textinnehållet själv för hemsidan kan minska om man utnyttjar befintligt material eller skriver texterna på egen hand.

Valet mellan att skriva själv eller anlita en copywriter kan påverkas av följande faktorer:

 • Tid och arbete som krävs för att skapa övertygande webbinnehåll
 • Kompetens och erfarenhet som behövs för att skapa övertygande webbinnehåll
 • Kostnaden för innehållsutveckling och migration, om det inte hanteras internt

Att anlita en copywriter kan öka kostnaden för ett webbplatsprojekt, men det kan också säkerställa att du får högkvalitativt och effektivt innehåll för din webbplats.

Säkerhet på nätet: SSL-certifikat och andra säkerhetsåtgärder

Illustration av ett lås som symboliserar webbplatsens säkerhet

Säkerhet på nätet är en annan viktig faktor att överväga när du budgeterar för en hemsida. Priserna för SSL-certifikat i Sverige kan variera från 479 kr till 11 790 kr per år. Ett SSL-certifikat med domänvalidering (DV) kostar så lite som 479 kr per år och utfärdas vanligtvis inom några minuter.

Organisation Validering (OV) SSL-certifikat med garantier från $50,000 till $1,500,000 kostar från 990 kr till 7,590 kr per år. Utökad Validering (EV) SSL-certifikat, som erbjuder en högre nivå av validering, kan kosta upp till 11,790 kr årligen. Priset för ett SSL-certifikat hos leverantören GoDaddy börjar på 629 kr per år.

Kostnaden för iThemes Security plugin ligger mellan 700 till 1 750 kr per år. Och för att förbättra säkerheten kan du också överväga att använda Really Simple SSL.

Prisexempel från verkligheten: Vad har andra betalat?

För att ge en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig att betala för hemsidan, kan det vara användbart att titta på några prisexempel från verkligheten.

Utvecklingen av en professionell landningssida kan variera i kostnad från 6000 till 30 000 kronor beroende på funktioner och komplexitet. Kostnaden för att utveckla en bloggwebbplats ligger mellan 50000 till 100000 kronor om den anpassas med integration av innehållshanteringssystem.

Företagswebbplatser med mer än 50 webbsidor kostar typiskt mellan 150 000 och 200 000 kronor att utveckla. Kostnaden för att utveckla en e-handelswebbplats kan ligga mellan 300 000 och 650 000 kronor, med hänsyn till betalsystem, säkerhet och kompatibilitet för mobila enheter. Utveckling av en SaaS-webbplats kan kosta från 400 000 till 1000 000 kronor, vilket kräver robust design och molnsystem.

Utvecklingskostnaderna för en marknadsplatswebbplats kan vara avsevärda, från 700 000 till 2000 000 kronor på grund av dess komplexitet och funktioner för flera försäljare.

Hur du budgeterar för din nya hemsida

När du budgeterar för en hemsida är det viktigt att ta med alla relevanta kostnader, både fasta och löpande. En realistisk budget för en hemsida innehåller:

 • Fasta kostnader såsom design och utveckling
 • Löpande kostnader som till exempel webbhotell och underhåll
 • Potentiella kostnader som kan uppstå vid framtida ändringar eller uppdateringar av hemsidan

Det är viktigt att budgetera för dessa kostnader för att undvika oväntade utgifter efter lanseringen.

Genom att ha en välgrundad budget innan du förhandlar med leverantörer kan du möjligen uppnå ett mer fördelaktigt pris för din hemsida. Detta underlättar också planeringsprocessen och hjälper dig att förstå var du kan förvänta dig att betala mest.

Val av webbyrå: Faktorer som påverkar priset

När du väljer en webbyrå för att bygga din hemsida finns det flera faktorer som kan påverka priset. Här är några saker att tänka på:

 • Erfarenhet och expertis hos utvecklarna kan påverka priset. Ju högre erfarenhet och expertis, desto högre pris för webbplatsen.
 • Kostnaderna kan också variera beroende på utvecklingsteamets geografiska läge. Offshore-utvecklare kan vara ett mindre dyrt alternativ.
 • Det kan vara fördelaktigt att be om ett fast pris för webbplatsprojektet för att undvika oväntade kostnader längre fram.

Prissättningen varierar mellan webbyråer baserat på deras erfarenhetsnivå, de verktyg som används för att bygga webbplatsen, samt vilka typer av tjänstepaket som erbjuds. Detta innebär att du bör fundera på syftet med hemsidan och vilka speciella funktioner som är nödvändiga innan du väljer webbyrå. Genom att ställa relevanta frågor till webbyrån kan ett lyckat samarbete säkerställas och du kan förvissa dig om att alla parter har samma förväntningar och mål.

Bygga hemsidan själv vs. anlita proffs

Det finns tre huvudsakliga sätt att bygga en hemsida: med ett hemsideprogram, genom att använda WordPress eller genom att anlita en professionell byrå.

För dem med en liten budget kan ett hemsideprogram vara det mest kostnadseffektiva alternativet för att skapa en hemsida. Det kan hjälpa dig att skapa en professionell webbplats utan att behöva anlita en dyr webbutvecklare..

Att bygga en hemsida på egen hand kan vara tidskrävande och innebära tekniska utmaningar, särskilt om man inte har tillräckliga kunskaper. Detta står i kontrast till att anlita en professionell byrå som erbjuder en komplett och expertlösning.

När du överväger att anlita en professionell byrå bör du:

 • Utvärdera deras portfölj, gillar du hemsidorna de gjort åt andra kunder?
 • Bedöma responsiviteten hos tidigare arbete och hur aktuella de visade projekten är
 • Beakta kundrecensioner
 • Ställa direkta frågor om negativ feedback för att få en bättre förståelse för byråns rykte och arbetskvalitet.

Paketlösningar och priser: Vad ingår oftast?

Många webbyråer erbjuder paketlösningar för hemsidor. Dessa varierar från grundläggande till avancerade alternativ och har ofta namn som:

 • ‘Budget’
 • ‘Mini’
 • ‘Midi’
 • ‘Maxi’

Huvudskilnaden mellan paketen gäller den tid som går till att skapa hemsidors design och layout, samt antalet redigerade bilder, designade undersidor och tillägg som bildspel och sökmotoroptimering.

De mest populära paketerbjudandena för företag innefattar vanligtvis omfattande funktioner som är essentiella för företagshemsidor. Paketerbjudanden kan ofta kompletteras med skräddarsydda support- och underhållsplaner för att regelbundet uppdatera, säkerhetskopiera och säkra hemsidan.

Sammanfattning

Att skapa en hemsida är en viktig investering för både företag och individer. Kostnaden för en hemsida kan variera mycket, och det finns många faktorer att överväga, inklusive design, funktioner, antalet sidor, SEO och säkerhet. Men för att svara på frågan Vad kostar en hemsida – En hemsida kostar från 8000 kronor och uppåt, beroende på vad du behöver just på din hemsida.

Det är viktigt att budgetera för både fasta och löpande kostnader och att noggrant överväga vilka tjänster och funktioner som är nödvändiga för din specifika webbplats.

Med rätt planering och förståelse för dessa faktorer kan du skapa en hemsida som uppfyller dina behov och håller sig inom din budget.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar domän och webbhotell?

Ett domännamn kan kosta mellan 100 kr och flera hundra tusen beroende på namnet, medan ett vanligt webbhotell ligger runt 1500 kr per år. Det finns också gratis verktyg för att bygga en hemsida.

Vad kostar en hemsida med bokningssystem?

En enklare företagssida med bokningssystem kostar ungefär 15 000 kronor, medan en mer avancerad webbplats vanligtvis kostar runt 50 000 kronor.

Vad kostar en hemsida?

En hemsida hos Hjälp med hemsidan kostar från 9900 kr för en startsida. En hemsida med 4 sidor kostar från 11 800 kr. Vill du ha en hemsida med 10 sidor kostar de från 15 400 kr. Kontakta mig för att få en offert på just det du behöver på din hemsida.