Verktyg för hemsidan

5 verktyg för hemsidan i WordPress

In Alla inlägg, Hemsidor, WordPress-tips by Annika Vallgren

Idag tänkte jag berätta om 5 verktyg som jag själv brukar använda när jag jobbar med hemsidan. Det är verktyg som jag tror att du också kommer ha nytta och glädje av när du jobbar med din hemsida.

Verktyg som du kan ha nytta av är: Canva, Yoast Premium, Smush, Broken Link Checker och WP Super Cash. Verktygen kan hjälpa till med bilder på hemsidan, kontrollera att alla länkar fungerar, se till sidan laddar snabbt. Yoast är ett verktyg som kan t.ex. sökmotoroptimera och sköta omdirigeringar.

Jag ska berätta mer om verktygen och varför du kan ha nytta av dem när du jobbar med din hemsida!

1. Canva

Gör snygga bilder i Canva
Gör snygga bilder i Canva

Canva.com är en sajt där du behöver starta ett konto. Det finns ett helt gratis konto, som jag själv gör alla mina bilder i. Välj det, det kommer du långt med! Om du inte har ett bildbehandlingsprogram, som Photoshop på din dator så är Canva ett jättebra alternativ. Bilder som du tar ur kameran är oftast gigantiska, då är det bra att minska dem lite i storlek innan man laddar upp dem på hemsidan.

Canva är också bra om du behöver en bild i en viss storlek. Då går du bara in där och skapar en 500×500 bild (eller vad du nu önskar för storlek)

Du kan använda deras färdiga mallar för att skapa dina egna layouter. Du byter ut texten i deras mall, laddar upp egna bilder eller använder de som redan finns i Canva. Det finns också en del figurer att använda, så som fyrkanter, cirklar, glitter, hjärtan, linjer och ikoner som du kan använda dig utav.

Du kan använda dina egna färger som representerar ditt företag. Bilderna du laddar upp kan du justera för att t.ex. bli ljusare få ökad kontrast osv. Det går att göra saker genomskinliga om du vill att det ska synas igenom vad som finns bakom.

Du kan också ändra vilken ordning bilderna och texterna hamnar i, så att du får rätt objekt överst i din bild. Texten kanske ska ligga överst så man kan läsa den och inte ligga dold bakom en vit färgruta osv.

Bilden här bredvid tog det mig 5 minuter att göra. Så Canva är väldigt enkelt att använda sig av.

Du kan använda Canva både för bilder till din hemsida, göra snygga omslagsbilder till Facebook, bilder för Instagram och Pintereset. Läs mer om hur man kan arbeta i Canva.

2. Yoast Premium

Yoast är ett väldigt användbart verktyg när du har en hemsida. Jag rekommenderar att du kostar på dig ett Yoast Premium!

Så vad gör då Yoast för din hemsida?

Yoast hjälper dig att sökmotoroptimera hemsidan. DVS. Verktyget ger dig råd för hur du ska ranka högt hos Google. (och därigenom få fler kunder och tjäna mer pengar). Man fyller i det ord eller den fras man önskar hamna högt hos Google för och sedan får man råd av Yoast. Det kan t.ex. vara hur ofta nyckelordet förekommer i texten, att man ska lägga till nyckelordet i några rubriker och det håller koll på att jag inte tidigare använt just det nyckelordet för någon annan sida. (och konkurrerar med mig själv på Google)

Det är ett bra verktyg för hemsidan där jag även har andra funktioner som jag gillar. I Yoast kan jag även bestämma vilken text som ska dyka upp i Googles. Anger man inget så väljer Google själv ut någon text i början på min sida som det använder i listan. Det är inte alltid det blir så lyckat. Men i Yoast verktyg kan du själv bestämma vad som ska stå i förhandsvisningstexten.

Men det verktyg för hemsidan som är helt ovärderligt om du frågar mig finns i Yoast. Det har en funktion för att hålla koll på om jag raderar en sida och kan hjälpa mig att omdirigera trafiken så att besökaren slipper få ett 404-fel. När jag raderar en sida, så frågar verktyget om jag vill peka om sidan. Då kan jag välja att peka den till en sida som handlar om ungefär samma sak eller till min startsida.

Om jag installerar Yoast på en befintlig hemsida och om den har länkar till borttagna sidor så kan Yoasts verktyg för hemsidan hjälpa till då också. Då finns det (om jag är inloggad på min WordPress sida) en knapp överst på sidan som jag kan klicka på för att skapa en omdirigering.

Om du väljer att arbeta med Yoast finns det några saker du bör ha i åtanke. Ska du sökmotoroptimera din hemsida för en längre fras så ska du inte lita blint på Yoast. Säg till exempel att jag vill sökmotoroptimera för frasen ”Snygga hemsidor med snabb leverans till företag i Stockholm och Åkersberga” på en sida. Det finns då stor risk att min text låter väldigt stolpig om jag stoppar in min sökordsfras så många gånger som Yoast vill. Då kommer inte besökarna tycka så mycket om att läsa texten. Om inte besökarna gillar min sida så kommer Google att märka det och inte ranka den så högt.

Yoast ger också råd om hur man ska få texten så lättläst som möjligt. Det är säkert väldigt bra men inte ett verktyg som jag brukar använda för min hemsida.

3. Smush

Alla vill ju att den egna sidan ska rankas högt hos Google. Då gäller det att sidan är så bra som möjligt på många sätt. En av de punkter som Google tittar på när de utvärderar hur bra en hemsida är, är hur snabbt den laddar.

När du tar bilder direkt ur din kamera är de GIGANTISKA. En bild direkt ur kameran som är jättestor gör att din hemsida laddar jättelångsamt. Det måste du komma till rätta med på något sätt.

Ett sätt att göra bilder mindre är att komprimera dem för webb i program som Photoshop eller att krympa dem i Canva, som jag skrev om tidigare. Det är bra, men kan upplevas en smula arbetsamt om det enda du ska göra med bilden är att göra den mindre och komprimera den. Då kan ett enklare alternativ vara att använda sig av Smush – ett verktyg för hemsidan där du komprimerar bilderna.

När du laddar upp en bild till hemsidan så komprimerar Smush bilden och gör bilden i lite olika storlekar. Detta sköter verktyget automatiskt och du behöver inte tänka på något alls. Du lägger in bilderna där du vill ha dem på hemsidan eller som utvald bild. Där det bara behövs en liten bild kommer smush hjälpa dig att välja den minsta bilden. Genom att använda en liten komprimerad bild så kommer din hemsida att ladda snabbare.

Smush är ett gratis verktyg – vill du köpa deras PRO version så kan den komprimera bilderna ännu bättre.

4. Broken Link Checker

Nästa verktyg för hemsidan som jag tycker mycket om är Broken Link Checker. Det går igenom både mina interna länkar och de externa som pekar mot andras hemsidor och ser ifall de fortfarande funkar. Det är ju tråkigt om du länkar ut till en superbra sida inom din nisch och så tas den bort. Kanske har den flyttat eller tagits bort.

Om du tar bort en sida på din egen hemsida så kommer Yoast att hjälpa dig peka om ifall du väljer Yoast Pro. Men det är faktiskt inte tillräckligt. Att ha trafik som går via en omdirigering går lite långsammare än om det går direkt till den nya sidan. Så emellanåt behöver man gå igenom sin hemsida och se över både interna länkar och de externa, så att de finns kvar och fungerar. Är det dina interna länkar som är omdirigerade så bör du tänka på att byta ut dem mot de riktigta länkarna.

5. WP Super Cash

Som jag berättade om förut så är en av Googles faktorer när de bedömer hur bra en sida är och hur högt den ska listas hur snabbt en sida laddas.

Det är också viktigt för dina besökare att hemsidan kan ladda ganska snabbt. De tröttnar på att vänta helt enkelt. För att få din hemsida att ladda snabbt är valet av tema, hur stora bilderna är viktigt. Men det finns ett annat verktyg för hemsidan som kan hjälpa till så att sidan laddas snabbare. Det är WP Super Cash.

Cashpluginen skapar statiska HTML sidor som går snabbt att ladda istället för att PHP och läsa värdena från databasen för varje sida du tittar på.

WP Super Cash har miljoner inställningar man kan skulle kunna göra och massor av information man skulle kunna fördjupa sig i. Men de har också märkt upp så att det är lätt att göra en grundläggande inställning för den som inte har lust att tillbringa det kommande halvåret med att fördjupa sig i vad de olika inställningarna i verktyget betyder. Du behöver bara bocka i det som är uppmärkt med (Rekommenderat) så får du en inställning som fungerar bra.

Nu kommer din hemsida att ladda snabbare när en dina kunder besöker den!

Jag hoppas att du ska få nytta av dessa verktyg för hemsidan!

Dela gärna sidan