Vad kan Google Analytics föra för din sökmotoroptimering?

Google Analytics

In Alla inlägg, Sökmotoroptimering by Annika Vallgren

Google analytics är ett statistikverktyg

Använd Google analytics för att få fram statistik över din hemsida och statistik för hur besökarna interagerar med sidan.

Vad kan Google Analytics föra för din sökmotoroptimering?
Vad kan Google Analytics föra för din sökmotoroptimering?

Vad krävs för att använda Google analytics

  • För att göra det behöver du först skapa ett Analyticskonto.
  • Sedan behöver du lägga in en kodsnutt på varje sida för att spåra händelserna. Använder du dig av WordPress finns det plugins för detta. t.ex. Google Analytics for WordPress by MonsterInsights. 

Hjälp att installera Analytics

Verkar nedanstående oöverkomligt, så kan du få hjälp med installationen. Kontakta mig gärna om du behöver hjälp med hemsidan.

Vad är Google Analytics bra för?

I Google Analytics kan du få fram massor av information om besökare på hemsidan. T.ex. antalet besökare på hemsidan. Vilken sida besökarna varit på, hur länge de stannat på sidan, vilka frågor man använt för att hamna på din hemsida osv. Har du sidor på hemsidan som kräver förbättringar, den informationen kan du också hitta här.

Hur skaffar man Google Analytics

Gå in på https://www.google.com/analytics/ och skapa ett konto. Fyll i information om din webbplats så som webbplats, domän och bransch.

Hur installerar man Google Analytics

När du har skapat ditt konto måste du leta reda på koden för att spåra händelserna på hemsidan. Koden för Google Analytics hittar du på Google Analytics Adminpanel

Här hittar du ditt spårnings-id : UA-följt av en sifferkombination. (arbetar du med WordPress är det den koden du kan behöva kopiera) I annat fall är det scriptet i rutan nedanför du ska använda dig av.

Lägga till spårningskoden för Google Analytics på hemsidan

Gå nu till kontrollpanelen i WordPress. Gå till tillägg och lägg till Google Analytics for WordPress by MonsterInsights. När du installerat och aktiverat tillägget så behöver vi autentisera det. Välj att autentisera med ditt Google-konto. Välj Nästa – > Klicka för att få Google koden. Välj konto och tillåt. Kopiera den långa bokstavs- och sifferkombinationen och klistra in den i rutan. Nästa -> Välj profil.  Nästa, och så är det klart.

Tyvärr kan det ta ett dygn innan Google börjar registrera trafiken på din hemsida. Så nu är det bara att luta sig tillbaka och vänta.