Optimera Din Närvaro Online med My Business Google – En Enkel Guide

In Alla inlägg, Tips & trix by Annika Vallgren

Hur kommer man igång med My Business Google? Den här artikeln lär dig steg för steg hur du skapar och optimerar din företagsprofil, vilket belyser hur det kan gynna ditt företags synlighet och kundengagemang på Google.

Viktiga slutsatser

 • Skapa och optimera en företagsprofil på Google My Business för att öka synlighet och attrahera lokala kunder genom att tillhandahålla korrekt företagsinformation, bilder och öppettider.
 • Regelbunden interaktion med kundrecensioner på Google My Business, både positiva och negativa, förbättrar företagets rykte och kan påverka sökrankningar positivt.
 • Användning av Google Posts och lokal SEO-optimering tillsammans med att undvika vanliga misstag är avgörande för att förstärka företagets online närvaro och locka fler kunder.

Kom Igång med Google My Business

Företagsprofil på Google

Att skapa en företagsprofil på Google My Business är en enkel men kraftfull åtgärd för att öka ditt företags synlighet online. Varför just Google My Business, kanske du undrar? Enligt forskning dominerar Google 90% av sökmarknaden i Sverige, vilket innebär att de flesta potentiella kunder använder Google för att hitta företag som ditt genom att använda google sök.

En väl optimerad företagsprofil ger en professionell känsla och gör det möjligt att hantera företagsinformation, öka geografisk synlighet i sökningar och locka till sig lokala kunder utan kostnad. Dessutom kan du anpassa din profil med adress, kontaktuppgifter, öppettider, bilder, erbjudanden och aktuell information för att förbättra företagspresentationen.

Skapa Ditt Google Konto

För att komma igång med Google My Business behöver du först skapa ett Google-konto. Processen är enkel och tar bara några minuter. När kontot är skapat behöver du verifiera det genom att ange en adress eller ett telefonnummer.

Efter att verifikationen är genomförd kan du logga in på Google My Business sidan med det Google-konto du skapat. Innan du kan börja optimera din företagslistning på Google My Business, måste du se till att du är inloggad och har tillgång till din företagsprofil.

Registrera Ditt Företag på Google

När du har skapat och verifierat ditt Google-konto är det dags att registrera ditt företag på Google. Du kan göra detta genom att lägga till din företagsadress och följande steg för att verifiera din företagsprofil. Observera att ett företag måste ha en giltig postadress, ett icke-avgiftsbaserat lokalt telefonnummer och kvalificera sig som ett giltigt företag för att använda Google My Business.

Att verifiera ditt företag på Google My Business är avgörande för att säkerställa att informationen om ditt företag är autentisk.

Välj Rätt Kategori för Ditt Företag

Att välja rätt kategori för ditt företag på Google My Business är en viktig del av processen. Genom att välja den mest relevanta kategorin för ditt företag kommer du synas på Googles resultatsida när kunder söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder. Detta steg kan ha en stor inverkan på din företags synlighet online, så ta dig tid att välja den mest lämpliga kategorin för ditt företag.

Optimering av Din Företagsprofil

Använda bilder och videor för företagsprofilen

Efter att ha skapat ditt Google My Business-konto och registrerat ditt företag, är det dags att börja optimera din företagsprofil. Optimering innebär att du gör din företagsprofil så attraktiv och informativ som möjligt för potentiella kunder. Detta inkluderar att se till att din företagsinformation är komplett, inklusive en detaljerad beskrivning, kontaktuppgifter och öppettider.

Vidare bör du lägga till högkvalitativa bilder och videor som reflekterar verkligheten i ditt företag, vilket gör din profil mer visuellt tilltalande för potentiella kunder. Dessutom hjälper ett lokalt telefonnummer i din profil till att öka dess trovärdighet och gör det enklare för kunder att komma i kontakt med företaget.

Vikten av Korrekt Information

Korrekt och uppdaterad information om ditt företag är viktig för att hjälpa kunder att hitta och kontakta ditt företag. Om kunderna har svårt att hitta ditt företag på grund av att kontaktinformationen inte är uppdaterad, kan du förlora potentiella kunder eller omdirigeras till konkurrenter, och därmed missa chansen att få nya kunder.

Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera och uppdatera adress, telefonnummer, arbetstider och produktkategorier samt lägga till information om nya produkter eller tjänster.

Använd Bilder och Videor

Bilder och videor spelar en viktig roll i att göra din företagsprofil mer attraktiv och engagerande för potentiella kunder. Högkvalitativa foton och videor som reflekterar ditt företag på ett korrekt sätt kan förbättra din Google My Business-profil och locka kunder.

Genom att lägga till olika typer av foton, såsom logotypsfoton, omslagsfoton och ytterligare bilder som belyser unika aspekter av ditt företag, kan du attrahera och informera kunder när de ser din Google My Business-profil.

Interaktion med Kundrecensioner

Recensioner är en viktig del av din företagsprofil på Google My Business. De ger inte bara värdefull feedback om ditt företag, utan visar också att du värderar dina kunders åsikter. Företag som svarar på recensioner på Google anses vara 76% mer tillförlitliga och detta beteende kan även påverka företagets sökrankningar positivt.

Hantera Negativa Recensioner

Hantera Negativa Recensioner

Att hantera negativa recensioner på ett professionellt sätt är en viktig del av att upprätthålla ett gott rykte online. Ett professionellt svar på en negativ recension bör vara:

 1. Svara snabbt – Visa att du tar kundens feedback på allvar genom att snabbt svara på recensionen.
 2. Erkänna problemet – Visa förståelse och empati genom att erkänna kundens upplevelse.
 3. Inkludera en uppriktig ursäkt – Visa att du värdesätter kunden genom att be om ursäkt för eventuella besvär.
 4. Om möjligt, erbjuda en konkret lösning – Föreslå en lösning eller ett nästa steg för att rätta till problemet, utan att göra löften som inte kan hållas.

Om en negativ recension på Google är grundlös kan den rapporteras till Google för borttagning. Man bör dock inte flagga alla negativa recensioner, utan bara de som är:

 • spam, vilket innebär oönskade eller irrelevant innehåll som inte bidrar till diskussionen
 • falska, det vill säga recensioner som inte baseras på en verklig kundupplevelse eller som är fabricerade
 • off-topic, recensioner som inte har något att göra med kundens erfarenhet av företaget eller dess tjänster
 • sexuellt explicita, innehåll som är olämpligt och inte passar in i en professionell företagsprofil
 • anstötliga, recensioner som innehåller kränkande eller stötande språk och som kan vara skadliga för företagets rykte

Uppmuntra Positiva Recensioner

Förutom att hantera negativa recensioner är det också viktigt att uppmuntra positiva recensioner från nöjda kunder. Du kan göra detta genom att skapa en specifik länk för Google-recensioner och dela den på olika plattformar såsom webbplats, nyhetsbrev och sociala medier. Genom att snabbt och professionellt svara på recensioner, både positiva och negativa, visar du uppskattning vilket kan leda till ännu fler recensioner från andra kunder.

Nyttja Google Posts för Engagemang

Google Posts är ett effektivt sätt att dela nyheter, erbjudanden och evenemang direkt med dina potentiella kunder. Genom att regelbundet skapa nya inlägg via integrationer med plattformar som WordPress kan du förbättra ditt företags närvaro på Google.

Dessutom kan du använda Google My Business som en innehållsschemaläggare för att öka trafik och engagemang genom regelbundna innehållsuppdateringar.

Analysera och Förstå Insikter från Google My Business

Insikter från Google My Business kan ge värdefull information om hur ditt företag presterar online och hjälpa dig att synas på Google samt attrahera fler kunder. Genom att använda dessa insikter och optimera din närvaro på Google Maps kan du skräddarsy din affärsstrategi för att bättre möta kundbehov och preferenser.

För att få en djupare förståelse för dina kunders beteende, kan du övervaka kundinteraktioner såsom hur kunder finner företaget och vilka handlingar de utför, vilket inkluderar visningar, klick på foton och inlägg.

Lokal SEO och Google My Business

För att dra full nytta av Google My Business bör du även fokusera på lokal SEO. Genom att optimera din företagsprofil och hemsida för lokal SEO kan du öka din synlighet i lokala sökresultat. Använda relevanta nyckelord i företagets beskrivning och optimera företagets namn är avgörande för att höja företagets position i lokala sökresultat.

Vanliga Misstag att Undvika med Google My Business

När du använder Google My Business är det viktigt att undvika vissa vanliga misstag. Till exempel kan det vara problematiskt att registrera ett företag med en ogiltig adress, såsom en plats som inte ägs av företaget, en postbox, eller en kommersiell postmottagare. Dessutom kan företagslistningar på Google My Business bli avvisade om det angivna telefonnumret är avgiftsfritt, inaktivt, eller inte direkt ansluter till företaget.

Sammanfattning

Att skapa och optimera en företagsprofil på Google My Business kan verka överväldigande, men med rätt strategi och verktyg kan du öka ditt företags synlighet online, locka fler kunder och förbättra din affärsstrategi. Kom ihåg att korrekt och uppdaterad företagsinformation, högkvalitativa bilder och videor, proaktiv hantering av kundrecensioner, och användning av insikter från Google My Business alla spelar en avgörande roll i att förbättra din online-närvaro. Även om det kan vara tidskrävande, är belöningen värt ansträngningen!

Vanliga frågor och svar

Vad kostar Google My Business? Google My Business är helt gratis att använda för att skapa och underhålla din företagsprofil.

Hur fungerar Google My Business? Google My Business låter företag skapa en profil där de kan lägga upp information som adress, öppettider och tjänster, vilket hjälper dem att synas och nå ut till kunder via Google.

Hur får jag mitt företag att synas på Google? Genom att skapa en optimerad profil på Google My Business kan du öka ditt företags synlighet på Google sökresultat och Google Maps.

Hur får jag mitt företag att synas? Se till att din Google My Business-profil är korrekt och komplett, svara på recensioner och uppdatera regelbundet med nya bilder och inlägg för att förbättra synligheten.