Upptäck vad är WordPress: Din guide till världens mest populära CMS

In Alla inlägg, Hemsidor by Annika Vallgren

WordPress är idag synonymt med webbpublicering och innehållshantering. Men vad är WordPress egentligen? Detta kraftfulla verktyg är världens mest använda content management system (CMS), som gör det möjligt för vem som helst att skapa en webbplats, från enkel blogg till avancerad e-handelsplattform. I den här artikeln utforskar vi grundläggande begrepp och fördelarna med WordPress, samt ger en vägledning för hur du kan komma igång med din egen webbplats.

Viktiga slutsatser

 • WordPress är en populär och anpassningsbar öppen källkods plattform som används av 43.3% av internet för att skapa allt från personliga bloggar till företagssidor och e-handelsplatser.
 • Användare kan välja bland tusentals teman och plugins för att utforma och utöka sin webbplats funktioner, och hantera enkelt sitt innehåll med en blockredigerare.
 • För att behålla webbplatser säkra och effektiva är regelbundet underhåll nödvändigt, vilket inkluderar uppdateringar, säkerhetskopior och optimering, samt starka lösenord och säkerhetsplugins.

Vad är WordPress och varför är det så populärt?

En illustration av en dator med en webbsida öppen, representerar populariteten av WordPress för att bygga webbplatser.

WordPress är mer än bara en plattform för bloggar. Det har utvecklats till ett fullständigt innehållshanteringssystem (CMS) med ett brett urval av möjligheter för att bygga webbplatser. Från personliga bloggar till företagswebbplatser och e-handelsplatser – WordPress kan hantera allt! Men vad är det som gör WordPress så populärt?

Enkelheten att använda och det stora utbudet av anpassningsbara teman och plugins har hjälpt WordPress att bli det mest populära CMS:et i världen. Faktum är att 43.3% av alla webbplatser på internet drivs genom WordPress enligt W3techs. Det ger en tydlig bild av dess dominans på marknaden.

Öppen källkod och gemenskapens kraft

WordPress är känt för att vara öppen källkod, vilket innebär att dess kod kan modifieras fritt av användarna. Detta ger en flexibilitet och anpassningsmöjligheter som många uppskattar. Det innebär att vem som helst kan bidra till dess utveckling. Detta har resulterat i en stark gemenskap av utvecklare och användare som ständigt strävar efter att förbättra och förbättra plattformen.

Denna gemenskapens kraft, kombinerad med WordPress öppna källkodsstruktur, har gett upphov till ett stort antal teman, plugins och andra anpassningsalternativ. Oavsett om du vill lägga till en kontaktformulär, skapa en e-handelssida eller bara lägga till några nya funktioner på din webbplats, finns det förmodligen ett plugin eller ett tema som kan hjälpa dig att göra det.

Bygga en webbplats med WordPress

En kreativ illustration som visar hur man bygger en webbplats med WordPress genom att använda teman, plugins och blockredigeraren.

När du har en förståelse för vad WordPress är och varför det är så populärt, är nästa steg att faktiskt bygga en webbplats. Lyckligtvis gör WordPress det enkelt för även de mest inkompetenta användarna att bygga en professionell och fullt fungerande webbplats.

Den grundläggande processen för att bygga en webbplats med WordPress involverar att välja och anpassa ett tema, installera och konfigurera plugins, och skapa och hantera innehåll med blockredigeraren. Låt oss dyka djupare in i var och en av dessa komponenter.

Teman: Skapa din unika design

Ett tema i WordPress definierar webbplatsens design och utseende. Det finns tusentals teman att välja mellan, och varje tema kan anpassas för att matcha din unika estetik och varumärke.

Välja rätt tema för din webbplats kan kräva lite forskning och experiment. När du väljer ett tema, är det viktigt att överväga faktorer som:

 • support för uppdateringar
 • SEO-optimering
 • användarbetyg
 • hur väl temats design matchar din webbplats önskade utseende

Det finns också många premiumteman tillgängliga tack vare bland annat för de som vill ha mer unika och professionella designmöjligheter, samt användbara tillägg.

Plugins: Utöka funktionaliteten

Förutom teman erbjuder WordPress också ett stort utbud av plugins som kan utöka funktionaliteten på din webbplats. Från sociala medier till e-handel och sökmotoroptimering, finns det ett plugin för nästan alla funktioner du kan tänka dig.

Men med så många plugins att välja mellan, är det viktigt att vara selektiv. Innan du installerar ett plugin, se till att granska dess betyg och recensioner för att undvika potentiella problem. Och kom ihåg att alltid testa nya plugins på en utvecklingssida först för att undvika att störa din live webbplats.

Blockredigeraren: Hantera ditt innehåll

När du har valt ditt tema och installerat dina plugins, är det dags att börja skapa innehåll. Här kommer WordPress blockredigerare in i bilden, där du även kan ta bort oönskade element.

Blockredigeraren låter dig skapa och anpassa layouten för dina sidor och inlägg genom att använda individuella block. Varje block kan anpassas separat, vilket ger dig full kontroll över utseendet och känslan av din webbplats. Oavsett om du vill lägga till en knapp, en bild eller en lista, finns det ett block som kan hjälpa dig att göra det.

Att komma igång med WordPress: Steg för steg

Nu när du har en grundläggande förståelse för hur WordPress fungerar, är det dags att faktiskt komma igång. Första steget är att välja rätt webbhotell och domän för din webbplats under första året.

När du har valt ditt webbhotell och din domän, är det dags att installera och konfigurera WordPress. Detta kan göras manuellt, eller genom att använda en 1-klicksinstallation om ditt webbhotell erbjuder det.

Välja rätt webbhotell och domän

Valet av webbhotell är en viktig del av att komma igång med WordPress. Ditt webbhotell kommer att vara den plats där din webbplats “bor” – det är där alla dina filer och data lagras.

När du väljer ett webbhotell bör du:

 • Jämföra pris, prestanda och support
 • Överväga vilken typ av webbplats du planerar att bygga och vilka specifika behov du kan ha
 • Se till att ditt webbhotell erbjuder SSL-certifikat om du planerar att skapa en e-handelsplats för att skydda dina kunders data.

Installera och konfigurera WordPress

När du har valt ditt webbhotell och din domän, är det dags att installera WordPress. Detta kan göras genom att ladda ner WordPress och ladda upp filerna till din server, eller genom att använda en 1-klicksinstallation om ditt webbhotell erbjuder det.

Efter att du har installerat WordPress, kommer du att behöva konfigurera det. Detta innebär att du anger information om din databas, skapar en administratörsanvändare och konfigurerar din sajttitel och e-postadress. När allt detta är klart, är det dags att logga in på din WordPress-administratör och börja skapa din webbplats!

Säkerhet och underhåll för din WordPress-webbplats

En illustration som visar säkerhetsåtgärder för en WordPress-webbplats för att skydda den från hot och hålla den uppdaterad och optimerad.

När din hemsida, eller webbplats, är igång, är det viktigt att inte glömma bort säkerhet och underhåll. Att skydda din webbplats från hot och hålla den uppdaterad och optimerad är avgörande för att säkerställa en smidig och säker drift.

Detta omfattar att regelbundet uppdatera WordPress, teman och plugins, använda starka lösenord och säkerhetsplugins, och ta regelbundna säkerhetskopior och optimering av databasen.

Skydda din webbplats från hot

Att skydda din webbplats från hot är en viktig del av att underhålla din WordPress-webbplats. Detta kan göras genom att använda säkerhetstillägg, starka lösenord och andra säkerhetsåtgärder.

Förutom att använda starka lösenord och säkerhetstillägg, är det också viktigt att regelbundet uppdatera ditt tema, plugins och WordPress-kärnan. Genom att hålla allt uppdaterat, kan du skydda din webbplats från säkerhetssårbarheter som kan utnyttjas av hackare.

Hålla din webbplats uppdaterad och optimerad

Förutom att skydda din webbplats från hot, är det också viktigt att hålla den uppdaterad och optimerad. Detta innebär att regelbundet uppdatera WordPress, teman och plugins, samt att hålla ett öga på din webbplats prestanda och säkerställa att allt fungerar som det ska.

Att hålla din webbplats uppdaterad och optimerad kan verka som mycket arbete, men i slutändan lönar det sig. En väl underhållen webbplats är säkrare, snabbare och ger en bättre användarupplevelse för dina besökare. Att skapa en webbplats är bara början på resan mot en framgångsrik online-närvaro.

WordPress framgångshistorier: Kända företag och webbplatser som använder WordPress

En kreativ illustration som visar kända företag och webbplatser som använder WordPress för att driva sin online-närvaro.

För att illustrera kraften och flexibiliteten i WordPress, låt oss ta en titt på några framgångshistorier. Det finns många kända företag och webbplatser som använder WordPress för att driva sin online-närvaro:

 • The New Yorker
 • BBC America
 • Sony Music
 • Techcrunch
 • Microsoft News
 • The Walt Disney Company

Dessa är bara några exempel på hur WordPress kan användas för att skapa professionella och framgångsrika webbplatser.

Exempel på företag som använder WordPress för sin webbnärvaro sträcker sig över flera olika branscher och geografiska platser. I Sverige har Semurai, en datadriven marknadsföringsbyrå i Stockholm, valt WordPress som plattform för sin hemsida för att effektivt kunna presentera sina tjänster och nå ut till sina kunder. Likaså använder Oxys, en fullservice webbyrå baserad i Stockholm som är specialiserad på webbdesign, utveckling och SEO, WordPress för att skapa och hantera dynamiska webbplatser för sina klienter.

Vår egen hemsida, Hjälp med hemsidan, är också byggd med WordPress. Detta val speglar vår tillit till WordPress som en pålitlig och skalbar lösning för webbutveckling, vilket gör det möjligt för oss att erbjuda användarvänliga och effektiva webblösningar till våra kunder.

Sammanfattning

Vi har täckt stora områden detta inlägg, så låt oss sammanfatta. WordPress är ett kraftfullt och flexibelt CMS som gör det enkelt att bygga en webbplats. Med dess öppna källkodsstruktur och starka gemenskap har WordPress blivit det mest populära CMS:et i världen.

Men att bygga en webbplats med WordPress är bara början. Att skydda din webbplats från hot, hålla den uppdaterad och optimerad, och att kontinuerligt lägga till och uppdatera innehåll är lika viktigt. Men med rätt kunskap och verktyg kan vem som helst skapa en vacker, funktionell och säker webbplats med WordPress. Så vad väntar du på? Börja bygga din webbplats med WordPress idag! (Eller kontakta mig!)

Vanliga frågor och svar

Vad kan man göra med WordPress?

Med WordPress kan du skapa och hantera allt från en enkel blogg till komplexa webbplatser och e-handelsplattformar.

Vad gör WordPress?

WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS) som gör det möjligt för användare att publicera, redigera och organisera innehåll på en webbplats utan att behöva skriva kod.

Är WordPress helt gratis?

WordPress-programvaran är gratis att ladda ner och använda, men kostnader för webbhotell och domännamn tillkommer.

Är WordPress svårt att lära sig?

WordPress är känt för sin användarvänlighet och har en stor community med resurser, vilket gör det relativt enkelt att lära sig för nybörjare.