Kom igång Enkelt: Skapa Webshop Gratis – Din guide till egen butik online!

In Alla inlägg, Hemsidor by Annika Vallgren

Funderar du på att “skapa webshop gratis”? I detta konkreta guide tar vi dig igenom hur du steg för steg kan launcha din egen e-handelsplattform utan kostnad med hjälp av skapa webshop gratis. Upptäck vilka verktyg som finns tillgängliga, begränsningarna du bör vara medveten om, och insikter om när det kan vara dags att uppgradera till en betalversion.

Viktiga slutsatser

 • Att starta en gratis webshop minimerar ekonomiska risker och passar nya entreprenörer, men kan innebära vissa begränsningar såsom begränsad lagring, bandbredd och bristen på support.
 • Populära plattformar för gratis webshopar inkluderar Wix, Weebly och WooCommerce, var och en med olika nivåer av anpassningsmöjligheter och användarvänlighet.
 • Det är viktigt att regelbundet utvärdera och optimera sin webshop; när man upplever ökad trafik, saknar avancerade funktioner eller planerar expansion kan det vara lämpligt att uppgradera till en betald tjänst.

Varför skapa en gratis webshop?

Illustration av en person som skapar en webshop

Att skapa en webshop gratis är ett utmärkt sätt att minimera riskerna när du provar din affärsidé. Utan initiala kostnader kan du testa och utveckla din affärsidé utan att behöva göra stora investeringar från början. Men innan du dyker in i världen av gratis webshopar, bör du vara medveten om att det också finns några nackdelar.

Gratis webshoplösningar kan komma med vissa begränsningar, till exempel begränsad lagring och bandbredd samt förekomst av annonser. Dessa begränsningar kan påverka din butiks professionalitet och användarupplevelse. Dessutom, även om webshopen i sig är gratis, kan det tillkomma kostnader för domän och hosting. Dessa extra kostnader är viktiga att tänka på när du planerar att starta din webshop.

Fördelar med gratis webshop

En av de största fördelarna med att skapa en gratis webshopar är just det – det är gratis! Du behöver inte bekymra dig om att betala några initiala kostnader, vilket minskar din ekonomiska risk betydligt. Detta gör det till det perfekta valet för nya entreprenörer som vill testa sina affärsidéer utan att behöva göra stora ekonomiska satsningar.

Utöver det låga ekonomiska risktagandet, ger kostnadsfria webshop-plattformar dig också möjligheten att:

 • Utveckla och testa din affärsidé
 • Få en känsla för marknaden och dina potentiella kunder innan du gör större ekonomiska satsningar
 • Använda en gratis webbshop som en utmärkt språngbräda för din framgång inom e handel, med hjälp av en e handelsplattform.

Nackdelar med gratis webbshop

Men som med allt i livet, finns det även nackdelar med gratis webbshop-lösningar. En av de största nackdelarna är att de kan ha begränsade funktioner.

Detta kan leda till ökade kostnader eller förlorade intäkter då du kan behöva uppgradera till en betald plan för att få tillgång till viktiga funktioner.

En annan stor nackdel är bristen på support och hjälp när problem uppstår. När du driver en webshop är det absolut nödvändigt att ha tillgång till support dygnet runt. Eventuella driftstopp kan leda till förlorade försäljningar och missnöjda kunder.

Dessutom kan det finnas dolda avgifter för avancerade funktioner eller teman, vilket kan öka de totala kostnaderna för att driva din gratis webshop. Sist men inte minst, att välja en gratis lösning kan också leda till ökad arbetsbelastning då du kan behöva lägga mycket tid på att anpassa och underhålla din webshop utan tillräckliga resurser.

Populära plattformar för gratis webshopar

Nu när vi har diskuterat fördelarna och nackdelarna med att skapa en gratis webbshop, låt oss ta en titt på några av de mest populära plattformarna för att skapa gratis webshopar.

Tre av de mest populära plattformarna är Wix, Weebly och WooCommerce. Låt oss gå igenom var och en av dem för att ge dig en bättre uppfattning om vad de erbjuder.

Wix

Wix är en populär plattform för att skapa webshopar gratis. Det erbjuder en rad funktioner och tjänster som gör det till ett attraktivt val för att driva en webshop. En av de mest lockande aspekterna av Wix är dess anpassningsbara mallar. Användare kan enkelt anpassa designen av sin webshop för att spegla deras varumärke och skapa en attraktiv användarupplevelse.

Dessutom erbjuder Wix en rad appintegrationer som kan förbättra funktionaliteten i din webshop. Dessa integrationer kan hjälpa dig att optimera din verksamhet och öka din försäljning.

Oavsett om du vill använda sociala medier för att marknadsföra dina produkter eller behöver ett verktyg för att hantera ditt lager, har Wix något att erbjuda.

Weebly

Weebly är en annan plattform som erbjuder möjligheten att skapa en gratis webbshop för dem som vill bygga en egen webbutik. En av dess mest lockande aspekter är dess användarvänlighet. Med sin dra-och-släpp-funktion, kan även nybörjare skapa och anpassa sin webshop utan att behöva lära sig att koda.

Trots att det är en gratis plattform, erbjuder Weebly fler funktioner än förväntat, inklusive:

 • Anpassningsbara designmallar
 • En plattform som är anpassad för mobila enheter
 • SEO-verktyg
 • Detaljerad statistik över webbplatsens trafik

Dessa funktioner hjälper butiksägare att optimera sin online-närvaro. Eftersom det är en kostnadseffektiv lösning, är Weebly ett utmärkt val för små företag som vill starta med minimala initiala investeringar.

WooCommerce

WooCommerce är en kostnadsfri e-handelslösning som är fullt integrerad med WordPress. Detta innebär att alla de funktioner och tillägg som finns tillgängliga för WordPress också kan användas i en WooCommerce-butik. Detta ger dig stor flexibilitet när det gäller att anpassa din webshop.

Trots att det är gratis att använda, kräver WooCommerce mer teknisk kunskap och tid än andra plattformar som Shopify. Detta kan vara en avskräckande faktor för vissa, men om du är villig att investera tid och energi i att lära dig, kan du skapa en mycket kraftfull och anpassningsbar webshop med WooCommerce.

Steg-för-steg: Skapa din webshop

Illustration av steg-för-steg processen för att skapa en webshop

Nu när du har en bättre förståelse för de olika plattformarna och vad de erbjuder, är det dags att börja skapa din egen gratis webshop. I denna del kommer vi att ta dig genom en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig att komma igång och skapa en hemsida.

Välj rätt plattform

Första steget är att välja rätt plattform för din webshop. Valet av plattform beror på dina specifika behov och kunskaper.

Om du är nybörjare och letar efter något enkelt att komma igång med, kan Wix eller Weebly vara bra alternativ.

Om du är mer tekniskt kunnig och söker större anpassningsmöjligheter, kan WooCommerce vara ett bra alternativ. Du bör också överväga vilka funktioner du behöver för din webshop, som SEO-verktyg, sociala mediefunktioner och e-postmarknadsföring.

Det är viktigt att välja en plattform som bäst stöder dina affärsbehov.

Registrera dig och skapa din butik

Efter att ha valt din plattform är det dags att registrera dig och skapa din butik. Detta involverar att välja ett domännamn och en webbhotellstjänst för din webshop.

Att välja ett minnesvärt och relevant domännamn är kritiskt för att driva trafik till din webshop.

När du har registrerat dig och valt ett domännamn, är det dags att börja skapa din butik. De flesta plattformar erbjuder användarvänliga verktyg för att hjälpa dig att bygga din webshop. Även om processen kan variera beroende på den specifika plattformen, kommer du vanligtvis att behöva lägga till produkter, ställa in betalnings- och fraktalternativ och anpassa designen av din webshop.

Anpassa designen

Nästa steg är att anpassa designen på din webshop och hemsida. Detta innebär att:

 1. Välja ett tema som passar ditt varumärke
 2. Anpassa temat med specifika färger, typsnitt och funktioner
 3. Tänk på att din webshop ska återspegla ditt varumärke och vara tilltalande för dina kunder.

Förutom att välja rätt färger och typsnitt bör du också tänka på användarvänlighet. En välorganiserad och lättanvänd webshop kan hjälpa till att öka försäljningen och förbättra kundupplevelsen. Tänk också på att din webshop bör vara mobilvänlig, eftersom allt fler människor nu shoppar via sina mobila enheter.

Lägg till produkter och kategorier

Nu är det dags att lägga till produkter och kategorier till din webshop. Att ha en välorganiserad webshop gör det enklare för kunderna att hitta vad de söker. Varje produkt du lägger till bör presenteras på ett tilltalande sätt, med vackra bilder och en engagerande produktbeskrivning.

När du lägger till produkter och kategorier, tänk på att erbjuda en mängd olika produkter som passar olika kundgrupper. Detta kan hjälpa till att locka en bredare publik och öka din försäljning.

Aktivera betalnings- och fraktalternativ

Nästa steg är att aktivera betalnings- och fraktalternativ. Val av betalningslösning kan ha stor inverkan på din försäljning, eftersom kunder tenderar att slutföra sitt köp om de hittar en betallösning som de föredrar. Vissa plattformar, som Shopify och myPOS, är integrerade med olika betalningslösningar som är populära i Sverige, inklusive:

 • Klarna Checkout
 • Swish Företag
 • PayPal
 • Stripe

När det gäller fraktalternativ, är det viktigt att erbjuda alternativ som passar dina kunder. Detta kan innebära att erbjuda gratis frakt för vissa beställningar, eller att erbjuda olika fraktsatser baserat på leveransplats och storlek på beställningen. Verktyg som Shipmondo kan hjälpa dig att hantera olika leveransalternativ genom att samla flera leveransföretag på en och samma plattform.

Marknadsför din webshop

Efter att du har skapat din webshop och lagt till produkter, är det dags att börja sälja och marknadsföra din butik. Det finns många olika sätt att göra detta, men två av de mest effektiva metoderna är att använda sociala medier och e-postmarknadsföring.

Sociala medier kan vara ett kraftfullt verktyg för att driva trafik till din webshop. Du kan använda plattformar som Facebook, Instagram och Pinterest för att marknadsföra dina produkter och locka nya kunder. E-postmarknadsföring, å andra sidan, kan hjälpa dig att bygga varaktiga relationer med dina kunder. Genom att samla in kontaktuppgifter kan du skicka nyhetsbrev och använda mail-automation för att hålla kontakten med dina kunder.

Utvärdera och optimera

Slutligen, är det viktigt att ständigt utvärdera och optimera din webshop. Genom att följa upp din försäljning, kundfeedback och webbplatsstatistik kan du identifiera områden för förbättring och ta åtgärder för att optimera din webshop.

Verktyg som Google Analytics kan hjälpa dig att förstå ditt kundbeteende och identifiera möjligheter för förbättring. Du kan också överväga att erbjuda rabatter eller lojalitetsprogram för att uppmuntra återkommande affärer och öka kundtillfredsställelsen. Kom ihåg, att driva en framgångsrik webshop handlar inte bara om att få nya kunder, utan också om att behålla de befintliga.

När är det dags att uppgradera?

Även om att skapa en gratis webshop kan vara ett bra sätt att komma igång, finns det tillfällen när det kan vara lämpligt att uppgradera till en betald plattform. Detta kan vara fallet om:

 • du upplever en snabb ökning av trafik och försäljning
 • du behöver avancerade funktioner som din nuvarande plattform inte erbjuder
 • du planerar att expandera din verksamhet.

Låt oss ta en närmare titt på varje en av dessa situationer som påverkar hela världen och hur vi kan ta emot information om dem.

Ökad trafik och försäljning

En snabb ökning av trafik och försäljning kan vara en indikation på att det är dags att uppgradera din webshop till en betalversion. En gratis webshop kanske inte har kapaciteten att hantera en stor mängd trafik eller processa ett stort antal beställningar.

Att uppgradera till en betald plattform kan ge dig tillgång till mer lagringsutrymme, bättre prestanda och andra avancerade funktioner som kan hjälpa dig att hantera den ökade efterfrågan. Detta kan i sin tur leda till en förbättrad kundupplevelse och ökad försäljning.

Behov av avancerade funktioner

Om du märker att du behöver avancerade funktioner som din nuvarande gratis plattform inte erbjuder, kan det vara dags att överväga en uppgradering. Det kan till exempel vara att du vill erbjuda personaliserade produkter, använda avancerade SEO-verktyg, eller erbjuda olika betalningsalternativ.

Gratis webshop-plattformar erbjuder ofta ett grundläggande utbud av funktioner, medan betalda plattformar kan erbjuda mer avancerade verktyg för att skräddarsy och hantera butiken på ett mer flexibelt sätt. Det är därför viktigt att noggrant överväga behoven och budgeten innan man väljer en plattform.

Genom att använda denna tjänst kan du enkelt:

 • Lista fler produkter
 • Få tillgång till avancerade sälj- och marknadsföringsverktyg
 • Erbjuds en förbättrad kundsupport
 • Få möjlighet till mer lagringsutrymme.

Skalbarhet och tillväxt

Om du planerar att expandera din verksamhet, kan det vara nödvändigt att uppgradera till en plattform som erbjuder bättre skalbarhet. En plattform som kan skalas enligt dina behov kan stödja din tillväxt utan att begränsa dina möjligheter.

Till exempel, om du förväntar dig att din försäljning kommer att öka avsevärt under kommande år, eller om du planerar att expandera till nya marknader, kan en uppgradering till en mer robust och flexibel plattform vara ett klokt beslut. Detta kan hjälpa dig att hantera ökad trafik och förbättrade funktioner, vilket kan vara avgörande för framgången för en expanderande onlinebutik.

Sammanfattning

Att skapa en gratis webshop är ett fantastiskt sätt att komma igång med e-handel. Men som vi har sett i denna artikel, är det viktigt att noga överväga vilken plattform du ska använda, och att vara medveten om både fördelarna och nackdelarna med att skapa en gratis webshop. Oavsett om du är en nybörjare som letar efter ett enkelt sätt att testa din affärsidé, eller en etablerad e-handlare som letar efter mer avancerade funktioner, finns det en plattform där ute som passar dina behov. Kom ihåg att oavsett vilken plattform du väljer, är det viktigaste att du är engagerad och dedikerad till att skapa en bra användarupplevelse för dina kunder. Lycka till med din e-handelsresa!

Vanliga frågor och svar

Vilken plattform är bäst för att skapa en gratis webshop?

Det bästa valet för att skapa en webshop beror på dina specifika behov och kunskaper. För nybörjare kan plattformar som Wix och Weebly vara bra på grund av deras användarvänlighet, medan WooCommerce erbjuder mer anpassningsmöjligheter men kräver mer teknisk kunskap.

Vilka är fördelarna med att skapa en gratis webshop?

Fördelarna med att skapa en gratis webshop inkluderar minskad ekonomisk risk och möjligheten att testa affärsidén innan större investeringar görs. Detta kan ge en stabil grund för framtida affärsutveckling.

Vilka nackdelar finns det med att skapa en gratis webshop?

Det finns flera nackdelar med att skapa en gratis webshop, såsom begränsade funktioner, bristande support och eventuella dolda avgifter. Tänk noga igenom vilka behov du har innan du väljer en gratis lösning.

När är det dags att uppgradera min webshop?

Det är dags att uppgradera din webshop när du upplever en ökning av trafik och försäljning, behöver mer avancerade funktioner eller planerar att expandera din verksamhet. Det är viktigt att ha en plattform som kan möta dina växande behov.

Hur marknadsför jag min webshop?

Du kan marknadsföra din webshop genom att använda sociala medier, e-postmarknadsföring och SEO-verktyg för att optimera din online-närvaro. Lycka till med marknadsföringen av din webshop!