Vad Betyder PM på Facebook: Din Guide till Privata Meddelanden

In Alla inlägg, Sociala media by Annika Vallgren

Funderar du på vad betyder PM på Facebook och vad ‘PM’ faktiskt står för? PM är en förkortning för ‘Private Message’, och är ett verktyg som används för att skicka privata meddelanden mellan användarna på plattformen. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om vad betyder PM på Facebook, från grunderna till mer avancerade funktioner.

Viktiga slutsatser

 • PM på Facebook är en funktion för att föra privata konversationer mellan användare, skilda från offentliga trådar, och kan användas för att diskutera känsliga ämnen eller organisera privata evenemang.
 • Att skicka ett PM skiljer sig något mellan att använda en dator och mobila enheter, men innefattar vanligtvis att välja en mottagare och skriva ett meddelande. Facebook Messenger-appen erbjuder ytterligare kommunikationsmetoder såsom röst- och videomeddelanden.
 • Det är viktigt att hantera säkerhet och integritet när man använder PM genom att anpassa säkerhetsinställningar, vara försiktig med vem man skickar information till och utnyttja Facebooks policyer för att blockera eller rapportera oönskade kontakter.
Person som skickar ett privat meddelande på Facebook

Vad betyder PM på Facebook?

PM på Facebook står för privat meddelande. Denna funktion används för att föra personliga konversationer mellan användare på Facebook, istället för att diskutera saker offentligt i en tråd. I grund och botten är ett PM ett privat meddelande som endast kan ses av personerna som aktivt deltar i konversationen.

Användare använder PM på Facebook för att snabbt och enkelt kommunicera överallt där det finns en internetuppkoppling. Detta verktyg är särskilt användbart för att diskutera känsliga ämnen. Det är också bra för att organisera privata evenemang. Tänk på det som ett sätt att ha privata konversationer i en offentlig arena.

Använda PM på Facebook: Steg-för-steg-guide

Mobiltelefon med messanger-appen öppen

För att skicka ett PM på Facebook måste du först och främst ha ett Facebook-konto. Om du använder en dator, hittar du meddelandeikonen högst upp till höger på Facebook-sidorna. Genom att klicka på denna ikon får du upp en lista med dina aktuella konversationer, och du kan välja en vän att skicka ett nytt meddelande till.

Om du vill använda Facebook-appen på en smartphone eller surfplatta, fungerar processen lite annorlunda beroende på om du använder en Android- eller iOS-enhet. Men oroa dig inte, vi kommer att gå igenom hur du gör på varje plattform i de kommande avsnitten och ge dig hjälp för android appen.

Är PM och DM samma sak?

Termerna PM (Private Message) och DM (Direct Message) används ofta omväxlande på sociala medieplattformar för att hänvisa till privata kommunikationer mellan användare. Så ja, i grunden syftar både PM och DM till samma sak: att skicka ett privat meddelande till en annan användare.

Skicka PM via datorn

För att skicka ett PM via Facebook med en dator går du till meddelandefliken på Facebook, klickar på ‘Nytt meddelande’-knappen och skriver sedan in mottagarens namn tillsammans med meddelandet. Om du vill inkludera en webbsida i ditt meddelande kan du kopiera länk och klistra in den i meddelandet. Detta ger dig möjlighet att snabbt och enkelt starta en konversation med en annan Facebook-användare.

Om du har en webbplats kan du till och med lägga till en Facebook Messenger-chat-widget på din webbplats. Detta låter besökare på din webbplats skicka PM direkt till din Facebook Business Page. Det är ett fantastiskt sätt att engagera dina besökare och svara på eventuella frågor de kan ha.

Skicka PM via Facebook-appen (Android)

För att skicka ett PM på Facebook via Android-appen följer du dessa steg:

 1. Öppna Facebook-appen på din Android-enhet.
 2. Tryck på ikonen med tre horisontella streck i övre högra hörnet för att navigera till menyn.
 3. Välj alternativet ‘Meddelanden’.

När du har valt ‘Meddelanden’, tryck på pennikonen för att påbörja skapandet av ett nytt meddelande. Du kommer att se ett tomt chattfönster. I det tomma fältet ‘Till:’, börja skriva namnet på den eller de personer du vill skicka ett meddelande till, och välj mottagaren från förslagslistan som dyker upp. Skriv ditt meddelande i textfältet och tryck sedan på ‘Skicka’-knappen för att skicka PM:et till den valda mottagaren.

Skicka PM via Facebook-appen (iPhone och iPad)

För att skicka ett PM via Facebook-appen på iPhone eller iPad börjar du med att öppna appen från din enhets hemskärm. När Facebook-appen är öppen, gå till meddelandeikonen, vilket är snabbvägen till Messenger.

För att skicka ett PM via Facebook-appen på din iPhone eller iPad, följ dessa steg:

 1. Öppna Messenger och tryck på pennikonen för att skapa ett nytt meddelande.
 2. Välj mottagare från din vänlista.
 3. Skriv ditt meddelande.
 4. När du är klar, tryck på skicka-ikonen.

Och voilà! Du har skickat ett PM via Facebook-appen på din iPhone eller iPad.

Hantera ditt konto och PM-inställningar

Anpassa PM-inställningar på Facebook

För att hantera sitt Facebook-konto och anpassa inställningar för privata meddelanden kan användare navigera till olika alternativ inom kontots inställningar. Om man behöver hjälp för datorn kan man till exempel ladda ner en kopia av sin Facebook-information för att granska sin meddelandehistorik och förstå hur ens data hanteras.

Integritet och säkerhet

När du använder PM på Facebook bör du vara noggrann med säkerheten. Här är några tips för att skydda dig:

 • Dela inte känslig information via PM.
 • Var försiktig med vem du skickar meddelanden till.
 • Använd Facebooks integritets- och säkerhetsinställningar för att kontrollera vem som kan se ditt innehåll och personlig information.

Du kan till exempel anpassa vem som får se specifik information i din profil, såsom:

 • telefonnummer
 • e-postadress
 • födelsedag
 • relationsstatus

Detta är särskilt viktigt när du kommunicerar via PM på Messenger, eftersom du inte vill att obehöriga personer ska få tillgång till din privata information. Kom ihåg att regelbundet granska och uppdatera dina säkerhets- och integritetsinställningar för att säkerställa att din kommunikation på Facebook förblir privat och säker.

Policyer och anmälan

Facebook har strikta policyer för att skydda sina användare. Administratörer har till exempel möjligheten att suspendera ett medlems konto, vilket avslutar alla sessioner och förhindrar dem från att logga in igen. Detta är en kraftfull åtgärd som kan användas för att skydda dig från oönskade kontakter.

Om du någonsin upplever trakasserier eller mobbning, eller om någon överträder Facebooks gemenskapsstandarder, finns det en process för att rapportera detta till Facebook. Facebooks policy för att rapportera sådana incidenter kräver en direktlänk till det innehåll som rapporteras, vilket kan vara problematiskt för de som är blockerade från innehållet de önskar rapportera. Men kom ihåg, din säkerhet är viktig och det finns resurser tillgängliga för att hjälpa dig.

Gruppkonversationer och PM

Utöver en-till-en-konversationer tillåter Messenger också privata gruppkonversationer. Detta är ett utmärkt sätt att kommunicera med flera personer samtidigt, oavsett om det är för personliga eller professionella ändamål.

När du är i en gruppkonversation kan du nämna någon för att specifikt rikta dig till den personen inom konversationen. Du kan också anpassa dina notifikationer för gruppkonversationer, så att du kan välja om du vill bli meddelad om alla nya meddelanden eller endast de som nämner dig direkt.

Blockera och rapportera oönskade PM

Blockera oönskade PM på Facebook

Ibland kan du få oönskade PM från andra Facebook-användare. Lyckligtvis finns det verktyg tillgängliga för att hantera dessa situationer. Du kan till exempel blockera en annan medlem, vilket förhindrar dem från att skicka meddelanden till dig och ser dina profil sidor och aktivitetsuppdateringar.

Facebook erbjuder en översikt över blockerade kontakter, där du kan lägga till eller ta bort personer från din blockeringslista. Om någon fortsätter att trakassera dig trots att du har blockerat dem, kan du rapportera dem till Facebook. Kom ihåg, du har rätt att känna dig säker på Facebook, och det finns alltid sätt att skydda dig själv.

Använda Messenger för att skicka PM

Använda Facebook Messenger för att skicka PM

Messenger är Facebooks dedikerade app för att skicka privata meddelanden (PM). Den erbjuder ett snabbt och smidigt sätt att kommunicera med dina kontakter, oavsett om du använder en dator, smartphone eller surfplatta.

Messenger-appen på iPhone och iPad erbjuder en mängd kommunikationsmetoder i 2024 meta, inklusive hjälp för iPhone appen och hjälp om ipad appen:

 • Textmeddelanden
 • Röstmeddelanden
 • Videomeddelanden
 • Gruppvideosamtal i högkvalitativt format med upp till åtta personer

Oavsett om du vill skicka ett snabbt textmeddelande, göra en röstnotering eller till och med starta en videokonferens, har Messenger dig täckt.

Relaterade artiklar och resurser

Förståelse för hur man skapar en profil på Facebook för att personalisera innehåll är viktig för att få en mer skräddarsydd upplevelse. Information om dina aktiviteter på Facebook kan lagras och användas för att skapa eller förbättra din profil, vilket inkluderar dina möjliga intressen och surfvanor.

Att ha insikt i vilken information du delar genom privata meddelanden är avgörande för att skydda din integritet och säkerhet på Facebook. Det finns artiklar och resurser som låter dig se din information på Facebook, vilket kan hjälpa dig att förstå vilka typer av data du delar genom privata meddelanden.

Sammanfattning

Så, det var vår djupgående guide till PM på Facebook. Vi har täckt allt från vad PM betyder och hur man använder det, till hur man hanterar ditt konto och anpassar dina PM-inställningar. Kom alltid ihåg att vara medveten om din säkerhet och integritet när du använder PM på Facebook, och anpassa dina inställningar för att passa dina behov. Med rätt kunskap och verktyg kan du använda Facebooks PM-funktion för att förbättra din onlinekommunikation och skapa meningsfulla och säkra konversationer.

Vanliga frågor och svar

Hur man undviker vanliga misstag

Det är viktigt att vara medveten om sekretessinställningarna och regelbundet uppdatera dem för att skydda din information. Användare bör också vara försiktiga med vilken information de delar i privata meddelanden, speciellt med okända kontakter.

Problem med Sekretess och Hur man Hanterar Dem

Trots starka säkerhetsfunktioner, kan sekretessproblem uppstå. Användare bör vara medvetna om riskerna med att dela känslig information och använda Facebooks verktyg för att hantera vilka meddelanden de ser och hur de delar sitt innehåll.

Hur gör man när man skickar PM på Facebook?

För att skicka ett privat meddelande (PM) på Facebook, gå till personens profil och klicka på ”Meddelande” eller använd Messenger-appen för att starta en konversation.

Vad betyder PM vid intresse?

”PM vid intresse” innebär att du bör skicka ett privat meddelande till personen eller organisationen om du är intresserad av det de erbjuder eller säljer.

Vad betyder Skicka på Facebook?

”Skicka” på Facebook refererar oftast till att skicka ett meddelande, dela ett inlägg, eller publicera något på din eller någon annans tidslinje.

Vad betyder PM A mig?

”PM A mig” är troligtvis en felstavning eller förkortning och betyder ”PM:a mig”, vilket är en uppmaning om att skicka ett privat meddelande till personen.