komprimera bilderna för webben

Komprimera bilder du använder på hemsidan

In Alla inlägg, Foto by Annika Vallgren

komprimera bilderna för hemsidan
Komprimerade bilder tar inte lika stor plats
& går snabbare att ladda

Bilder på hemsidan kan göra att den tar lång tid att ladda, därför brukar man komprimera dem

När man väljer bilder på hemsidan är det viktigt att man inte tar fotona direkt ur kameran och lägger upp på hemsidan. De brukar som regel vara väldigt stora och hemsidan kommer ta mycket lång tid att ladda. Så den största anledningen att komprimera bilder för hemsidan är att din webbsida kan laddas snabbare. Det ger användaren en bättre upplevelse av sajten och kommer inte lämna din sida för att sidan är så seg. Då är det många besökare som tröttnar på att vänta och lämnar din hemsida. 

Att spara för webben är att komprimera bilden

I Photoshop finns möjligheten att komprimera (där kallas det för att spara för webben). Men att spara för webben är det samma som att komprimera bilder. Du kan både minska fotots ytmässiga storlek och dess upplösning. Det finns även WordPress plugins du kan använda för att komprimera bilder på hemsidan

Komprimera bilder för hemsidan gör också att det inte tar så stor plats på webbhotellet. Så du kommer inte behöva köpa till extra webbutrymme i första taget.

HUR GÖR MAN FÖR ATT KOMPRIMERA BILDER FÖR HEMSIDAN?

Det vanligaste sättet att komprimera bilder är att använda sig av Photoshop och spara ner bilden med lägre upplösning. Men Photoshop kostar ju ganska mycket och det är inte alla som vill lägga ut så mycket pengar. Det finns billigare sätt att komprimera bilderna för webben. Ett av mina favoritverktyg är Smush Image Compression. Det finns även andra att välja mellan som t.ex. Tiny Compress och Shortpixel Image Optimizer. De är också gratis att ladda hem och använda för att komprimera bilderna.

Målet är att få små små bilder som är lätta att ladda. Dina besökare få upp sidan snabbt och lämnar inte sajten för att sidan är seg. Men vi vill heller inte överkomprimera bilden och få pixliga bilder som följd.

Jämför de två bilderna här nedanför. Kan du se någon kvalitetsskillnad? I de allra flesta fall kan man komprimera bilder på hemsidan väldigt mycket. Ingen ser någon skillnad i kvalité. Det kommer bara gå lite snabbare att ladda din hemsida.

Komprimera bilder för hemsidan
Bild som är komprimerad
Komprimera bilder för hemsidan
Bild som inte är komprimerad