sökmotoroptimera bilder till hemsidan

Sökmotoroptimera bilder

In Alla inlägg by Annika Vallgren

sökmotoroptimera bilder till hemsidan
Sökmotoroptimera bilderna till hemsidan!

När du använder bilder i på hemsidan så se till att de är anpassade för webben. De behöver både ha rätt storlek och upplösning. Det finns ingen mening att ladda upp för stora bilder när det inte behövs. Det gör dessutom att hemsidan tar lång tid att ladda. Något som påverkar din page rank negativt. När du laddar upp bilderna kan du lägga till mer information om dem. Gör det! Det viktigaste ur SEO-synpunkt är att du använder ditt nyckelord i filnamn, titeln och alt-taggen.

  • Filnamn- Inkludera ditt nyckelord när sätter bildens filnamn. Det blir då en del av bildens URL.
  • Alt taggen – Inkludera nyckelordet här också. Om bilden av någon anledning inte kan visas så är det den här texten som besökaren ser.
  • Beskrivning – Att inkludera en beskrivning av bilden är inte helt nödvändigt. Men det är inte mycket extra jobb, så det tycker jag att du ska göra. Inkludera ditt nyckelord, så klart!

Google förstår inte bilder, utan behöver ha hjälp att tolka dem. Att sökmotoroptimera bilder innebär att vi hjälper Google med tolkningen. Att ta sig tiden att sökmotoroptimera bilder kan dels göra att du kommer högre upp i Googles bildsökning och på det sättet får många extra besökare. Genom att du hjälper Google att tolka bilderna på din hemsida hjälper du också Google att klassificera din hemsida rätt.

Namnge dina bilder med relevanta namn

Att sökmotoroptimera bilder på hemsidan kan löna sig. Många människor använder idag Googles bildsökning. Så människor som besöker din hemsida kan även hitta dig genom dina bilder. Dessutom kan du på sökord där det är hög konkurrens stötta dina sökord i den vanliga webbsökningen genom att ha namngett dina bilder.

Sökmotoroptimera bilder genom att även ge dem namn som beskriver dem. Se till att dina sökord ingår i namnet. Består sökorden av en hel fras, så dela upp orden med bindestreck. Har du ett foto på skor döp fotot till  snygga-skor.jpg istället för att behålla namnen de får direkt ur kameran.

Sätt ALT-taggen på bilderna när du sökmotoroptimerar

På vissa sidor visas en beskrivning när man för muspekaren över en bild. Det är viktigt eftersom en del användare väljer att inte se bilder. Använd dina sökord även i ALT-taggarna. Alt-taggarna gör att sökmotorerna kan tolka och förstå en bild. Kontrollera att Alt-taggen beskriver din bild på ett korrekt sätt.

Beskriv bilden

Beskriv bilden på ett korrekt sätt. Är texten på sidan relevant för just den bilden?

Spara bilderna för webben

En del av sökmotoroptimeringen är även att minska den tid det tar för din hemsida att laddas. Att ta sida bilder direkt ur kameran och lägga upp på hemsidan är sällan en god idé. De är ofta väldigt stora direkt från kameran. Alla som besöker din hemsida har inte snabb uppkoppling och du riskerar att dina besökare lämnar hemsidan ifall den tar lång tid att ladda.

Så för att sökmotoroptimera bilder behöver man även komprimera bilderna för webben. I Photoshop väljer du att spara för webben. Hur mycket du ska komprimera bilden beror ju på hur stor du ska ha den på hemsidan. Ska den användas på förstasidans bildspel kanske du behöver ha lite högre upplösning än om den ska vara en pytteliten bild längst nere i sidfoten. Prova dig fram till vad som passar just för din bild! De brukar gå att minska väldigt mycket, utan att man ser någon kvalitéskillnad.

Testa att mäta hastigheten på hemsidan före och efter bildkomprimeringen med t.ex. Pingdom Tools. Är det många bilder som ska komprimeras kan du använda olika plugins som t.ex. reSmush.it Image Optimizer eller WP Smush.