Välj rätt filformat för bilder på hemsidan

Välj rätt filformat för bilder på webben

In Alla inlägg, Foto, Tips & trix by Annika Vallgren

När du väljer filformat för bilder på webben brukar det i regel vara tre stycken man väljer mellan: jpeg/jpg, png och gif.

JPG är det som ska användas för foton. De innehåller många färger och bilden kan komprimeras effektivt. JPG passar dock inte för loggor. Det gör att de blir större i storlek och av sämre kvalité.

filformat för bilder välj rätt filformat för bilderna på hemsidan
Välj rätt filformat för bilderna på hemsidan

PNG är det format som passar för illustrationer så som t.ex. loggor, ikoner och diagram. Skulle du spara ett fotografi som png skulle du förmodligen inte så så stor skillnad, men filstorleken skulle bli mycket större.

GIF är ett äldre sätt att spara illustrationer. Om du vill använda dig av gifar så passar det bäst för enklare grafik. Oftast är png ett bättre alternativ. En gifbild kan till skillnad från de andra filtyperna vara animerad. Sparar du ett foto som gif så upplevs det ofta som väldigt pixligt.

SVG går att använda sig av på webben, men många använder alldeles för gamla webbläsare för att kunna se det. Fördelen med SVG är att det är sk. vektorgrafik och bilden kommer vara knivskarp även om du zoomar in. SVG funkar bäst för enkla illustrationer så som loggor och ikoner. Filstorleken blir oftast liten.

Vill du lära dig mer om bilder på hemsidan eller kanske att göra snygga bildcollage?