Starta eget aktiebolag

In Alla inlägg, Hemsidor, Starta eget by Annika Vallgren

Att starta eget aktiebolag

Starta eget aktiebolag så här gör du
Drömmer du också om att starta eget aktiebolag?

Själv har jag precis startat upp mitt företag. Jag ställde mig frågan hur gör man för att starta eget aktiebolag? På den här sidan hittar du mer information om hur DU ska göra för att starta eget. För mig är det inte någon självklarhet hur man startar och driver ett bolag. Kanske får du några tips som du kan ha nytta av när du ska starta eget aktiebolag!

Så här gör du för att starta eget aktiebolag. För att starta ett eget aktiebolag rekommenderar jag att du köper ett lagerbolag, anlitar någon för att ta hand om din bokföring och att du anlitar mig för att göra hemsida till företaget. Men jag ska berätta lite mer.

ATT KÖPA ETT LAGERBOLAG

Du kan starta eget aktiebolag genom att köpa ett lagerbolag. Ett lagerbolag är ett aktiebolag som redan är färdigt liksom. Det finns andra företag som lever på att starta och sälja aktiebolag. Dessa aktiebolag har ingen tidigare verksamhet, utan är bara skapade för att tas över av någon nyföretagare. Fördelen med att köpa just ett lagerbolag är ju att det är färdigt. Lagerbolaget, ditt nya aktiebolag, har heller inte någon tidigare verksamhet. Du kommer inte drabbas negativt av att den tidigare verksamheten inte drevs på ett bra sätt.

Det samma gäller faktiskt för hemsidan. Skapar du bolaget xyz och vill säkert ha domänen xyz.se. Har domänen tidigare haft en webbsajt som varit mycket spam kan det bli svårt att få sidan att ranka bra på Google.

BESTÄLL DITT AKTIEBOLAG

Ett lagerbolag kan du köpa på t.ex. www.cbs.se eller www.bolagspartner.se

Ditt nya aktiebolag har ett standardnamn när du köper det. Det kan vara av typen Lager 1234 D. Inte så kul företagsnamn för ditt företag, eller hur? Men när du registrerar alla uppgifter om ditt aktiebolag som du vill starta, så fyller du också i det namn du vill att ditt företag ska ha. Du får också ange några alternativ, ifall det första inte godkänns. Du får också fylla i uppgifter om aktiebolagets verksamhetsområde, huruvida du ska ha revisor eller ej och hur stort aktiekapital du ska ha. Minimum här är 50000 kr.

Efter några dagar får du hem alla papper på ditt nystartade aktiebolag. Bland pappren hittar du t.ex. en bankfullmakt. Där står att du har rätt att öppna ett bankkonto till ditt aktiebolag. När jag köpte mitt lagerbolag fick jag även med en checklista på vad jag skulle göra och vilka papper som skulle vart. Det var mycket smidigt sätt att starta eget aktiebolag!

Starta eget aktiebolag tips när du ska starta eget företag

Skicka in pappren på ditt nya aktiebolag

Ditt nya aktiebolag behöver ett bankkonto

STARTA ETT BANKKONTO TILL FÖRETAGET

Bland de papper du fick hemskickat för ditt aktiebolag hittar du även en bankfullmakt. Den tar du med till banken för att starta ett konto i bolagets namn. Där sätter du in aktiekapitalet. Du fick förmodligen även med en faktura från företaget där du köpte ditt aktiebolag. I mitt fall var den på ca 7000 kr. Den ska också betalas nu. Det kan du göra från ditt företagskonto. Som ny på området eget företagande kände jag mig väldigt osäker här. Jag funderade över om jag fick använda aktiekapitalet eller om jag var tvungen att sätta in 50000 kr + 7000 kr. Men det behöver man inte. Man får använda ca hälften av sitt aktiekapital.

På banken sätter du alltså in de 50000 kronorna som är ditt aktiekapital. Från dessa betalar du fakturan på 7000 kr.

En sak som var väldigt förvirrande för mig innan jag fick hjälp att förstå det är det här med konton. När man redovisar finns det massor av konton. Men ett konto i redovisningen/bokföringen är inte det samma som ett konto hos banken. Du ska inte öppna ett tiotal konton hos banken, utan det räcker förmodligen med ett företagskonto.

SKAFFA HEMSIDA TILL DITT NYSTARTADE AKTIEBOLAG

Något av det första du ska göra när du ska starta eget aktiebolag är att skaffa hemsida. Ja, du kanske bör få ditt bolagsnamn godkänt först om du vill att din sajt ska heta samma som ditt företagsnamn. Men sen tycker jag att du ska starta hemsidan. Varför ska du skaffa hemsida snabbt?

Starta eget aktiebolag och skaffa hemsida

Jo, det tar alltid ett tag för Google att hitta en ny hemsida. Det tar ofta lång tid för Google att hitta och indexera nya sidor. Det är också viktigt att hamna högt i sökresultaten. Att hamna där tar tid. Du kommer inte få några kunder vi hemsidan i första taget. Så starta hemsidan i god tid!

Här tycker jag förstås att du ska anlita mig för att göra din företagshemsida. Det är lätt att falla i fällan att man vill göra allt själv. Det är mitt problem också.  Men istället för att lägga MYCKET tid på att lära dig göra hemsidor tycker jag du ska anlita mig för att göra hemsidan åt dig. Du ska göra det du är bäst på och det du kan dra in pengar till ditt nystartade aktiebolag istället.

Skaffa hemsida till ditt nystartade aktiebolag

ATT SKÖTA BOKFÖRINGEN I ETT EGET AKTIEBOLAG

I min drömvärld kan jag allt och klarar allt själv. I min vision om att bli egen företagare såg jag framför mig hur jag gjorde min egen bokföring. Jag gick en bokföringsutbildning för många år sedan, men har tyvärr glömt det mesta nu. Självklart skulle jag sköta bokföringen när jag startar eget aktiebolag.

Jag var nyligen på en träff för nya företagare i Åkersberga. Där fick jag rådet att lämna bort min bokföring. Här var jag väldigt envis och sa nej. Jag ville sköta min egen bokföring i företaget. Men efter en stunds diskussion ändrade jag mig faktiskt. Jag har beslutat att lämna bort bokföringsjobbet. Jag ska inte sköta min bokföring just nu i alla fall.

Efter en stunds googlande hittade jag ett bolag där jag betalar mellan 0-990 kr/månad. Priset är baserat på hur mycket jag utnyttjar dem. Det känns ju bra att inte dra på mig för mycket utgifter i början.

Lycka till med att starta eget aktiebolag

Mina tankar kring att starta eget aktiebolag

STARTA EGET BIDRAG

När man ska starta eget aktiebolag står ju sällan kunderna på rad första dagen. Man får helt enkelt vara beredd på att det kan vara lite trögt i början och att det blir fler kunder senare. Jag går från en fast anställning till att arbeta helt på konsultbasis. Så då tänkte jag att det hade varit smidigt om det gick att få starta eget bidrag. Så jag kollade med arbetsförmedlingen. MEN starta eget bidrag var något som man ansöker om, som ska beviljas. Företaget får inte vara startat innan. Man ska vara arbetslös och anmäld på arbetsförmedlingen osv. Så det blir inget starta eget bidrag för mig…jag vill hellre köra igång NU! Jag vill att kunderna ska finnas där när min uppsägningstid är slut.

MER INFORMATION OM ATT STARTA EGET AKTIEBOLAG

Jag kommer att fortsätta fylla på mer information här efter hand som jag kommer på vad som kan vara bra att dela med mig av för att du ska kunna starta eget aktiebolag så smidigt som möjligt. Avslutningsvis vill jag önska dig lycka till med att starta eget aktiebolag! Jag hoppas att mina tips här har hjälpt dig.