responsiv webbdesign vad är det och varför ska din hemsida ha responsiv webbdesign

Responsiv webbdesign

In Alla inlägg, Hemsidor by Annika Vallgren

Responsiv webbdesign har kommit väldigt i ropet idag. Alla vill ha en hemsida som är responsiv. Vad är responsiv webbdesign? Det tänkte jag berätta här:

Responsiv webbdesign vad innebär det
Vad är responsiv webbdesign?

Responsiv webbdesign innebär att man bygger och designar en webbplats som tillåter layouten att förändras beroende på vilken upplösning besökaren har på sin skärm. Hemsidan anpassar sig beroende på om besökaren tittar på den på en dator, iPad eller telefon. Låt mig berätta mer! 

Men varför ska du ha en responsiv webbdesign egentligen?

Varför ska du ha en responsiv webbdesign?

Responsiv webbdesign är alltså ett sätt att bygga hemsidor så de blir tillgängliga för alla typer av besökare. Oavsett om de har en dator, läsplatta eller telefon när de besöker din hemsida. Hemsidan anpassar sig på olika sätt för att dina besökare ska få en så bra upplevelse av hemsidan som möjligt. Ser du till att dina läsare får en bra upplevelse under besöket på din hemsida ökar dina chanser att kunna behålla samma sida i framtiden. I framtiden förväntas surfandet från mobiltrafik öka och hemsidor måste helt enkelt kunna hantera detta.

HA EN RESPONSIV WEBBDESIGN, SÅ DU INTE TAPPAR BESÖKANA

Om din hemsida inte fungerar på telefoner eller läsplattor är hemsidan dåligt investerade pengar. Besökare använder ofta telefonen när de är på språng eller när de är hemma. På arbetet har folk ofta en större skärm. Ett företag måste ha en hemsida som klarar dessa krav. Att kunna visa hela eller större delar av sin sajt för alla besökare har en direkt koppling till företagets affärer. Om webbdesignen är dålig när man surfar via mobilen kommer man tappa sina besökare och missa potentiella kunder. Det är därför viktigt att ha en responsiv webbdesign.

Idag surfar många mer via sin telefon och padda än vad de gör via sin dator. Webbplatser som inte är anpassade för att klara mobiltrafik upplevs ofta som svåranvända och besökarna lämnar sidan fort. En responsiv webbdesign ger alla besökare samma möjlighet till en god upplevelse.

Det är viktigt att besökaren möter samma sida och känner igen sig. Det finns en trygghet i att känna igen sig och det höjer ditt varumärkes värde. Att ha en responsiv webbdesign är också en fördel i jämförelse med dina konkurrenter.

RANKA HÖGRE MED EN HEMSIDA MED RESPONSIV WEBBDESIGN

En responsiv webbdesign gör att du rankar högre på Google
En responsiv webbdesign gör att du rankar högre på Google

En av de parametrar som Google tittar på när de rankar hemsidor är att de ska vara anpassade för mobiler. Jämför man två identiska sidor, där den ena är mobilanpassad och den andra inte, då kommer den mobilanpassade återfinnas högre i Googles träfflista när sökningen görs från mobiler. När sidan inte är responsiv kan den vara svårnavigerad och ful. Se därför till att din sida har responsiv webbdesign.

HUR VET DU IFALL DIN HEMSIDA ÄR RESPONSIV?

Börja med att undersöka min webbsida. Prova att förstora och förminska sidan i webbläsaren. Eller surfa till den på din mobiltelefon. Du ser nu hur innehållet anpassas beroende på hur stort ditt webbläsarfönster är. Hemsidan förändras beroende på besökarens skärmstorlek. Foton görs mindre och större beroende på skärm. Menyn förändras osv. Ska du göra om din hemsida se till att webbdesignen är responsiv.

VARFÖR GÖRA EN RESPONSIV WEBBDESIGN?

Det finns många fördelar med responsiv webbdesign. Ett alternativ till att ha en responsiv webbdesign är att du har en speciell sajt dit du skickar mobilbesökare. Men med en responsiv hemsida så behöver du bara ha en webbsida. Det gör att du inte behöver ha så mycket underhåll. Det räcker att uppdatera en webbplats istället för två. Men en responsiv webbdesign kommer sajten fungerar för alla typer av enheter.

Fördelar med responsiv webbdesign
Det finns stora fördelar med responsiv webbdesign

Dina besökare missar ingen viktig information, utan alla besökare kan ta del av allt innehåll du har på webbsidan. Det är också samma url till alla sidor oavsett vilken enhet man surfar på.

DET FINNS NÅGRA NACKDELAR MED RESPONSIV WEBBDESIGN OCKSÅ

  • Laddningstiden kan ge problem. En mobiltelefon laddar sidor långsammare än en dator. När du har en responsiv webbdesign innebär det att en telefon laddar hela webbplatsen. Mycket är inte synligt vid en responsiv webbdesign, men laddas ändå.
  • Kompabilitetsproblem kan uppstå. Webbsidor kan se olika ut i Chrome, Firefox, Internet Explorer och Safari.
  • Besökare har olika syften. Besökare på din hemsida kanske inte är intresserade av att läsa långa artiklar utan kanske bara ta reda på vart ditt företag håller till eller en prisuppgift.

Vill du ha hjälp med webbdesignen, kontakta mig gärna så diskuterar vi hur ditt företags hemsida ska se ut!