Bilder på hemsidan

Bilder på hemsidan

In Alla inlägg, Foto by Annika Vallgren

När man lägger upp foton och bilder på hemsidan finns det en hel del saker att tänka på. Du behöver ha koll på filformat och kunna komprimera bilderna till exempel. Det är heller inte jättelätt att veta vart man ska hitta bilder som man kan använda på sin hemsida.

Men jag ska berätta lite mer!

Allt du behöver veta om bilder på hemsidan

När det gäller bilder på hemsidan vill du säkert veta:

bilder på hemsidan ger ett personligt intryck
Bilder ger ett personligt intryck

Varför ska man ha bilder på hemsidan?

Varför ska man ha foton på hemsidan
Bilder på hemsidan gör den mer tilltalande

Att ha bilder på hemsidan är viktigt för intrycket besökaren får när de besöker din hemsida. Det gör hemsidan mer personlig och man får en bild av dig/er som företag, se några exempel här nedanför. Försök föreställa dig dessa hemsidor utan bilder! Personligen tycker jag att det kan vara bra att ha foton hur det ser ut på plats hos er. Det är också bra att ha med en bild på dig och din personal. Att det finns foton på den man kommunicerar med gör det också mer personligt och många upplever företaget som mer pålitligt. Detta leder i förlängningen till fler affärer och vem vill inte ha fler betalande kunder? Men innan man lägger till bilder på sin hemsida finns det många saker man måste tänka på.

VILL DU HA DIN HEMSIDA FÄRDIG SNABBT?

Jag hjälper dig gärna att färdigställa din hemsida. De flesta hemsidor brukar vara klara inom ett par dagar. Skicka mig ett meddelande så berättar jag mer om vilka möjligheter som finns.

Mer information!

TA INTE BILDER TILL HEMSIDAN SOM DU HITTAR PÅ NÄTET

Hitta bilder till hemsidan på nätet
Det är lätt att “hitta” fina bilder på internet

Att ta något, utan att betala är stöld. Detsamma gäller även för bilder man ”hittar” på nätet. Man kan inte bara ta en bild och använda utan att fråga om lov. För bilder gäller upphovsrätten. Upphovsrätten innebär att den som skapat ett verk eller tagit ett foto har rätt att bestämma hur detta får användas. När jag gör hemsidor till kunder får jag ibland övertala dem att vi inte ska ha bilder på hemsidan som de tycker är fina som de hittat på nätet. Det finns faktiskt fria bilder på nätet som du kan använda i olika bildbanker runt om på nätet. Se listan tidigare på den här sidan.

ATT ANVÄNDA GRATIS BILDER GÖR ATT HEMSIDAN BLIR BILLIGARE

Gratis bilder till hemsidan
Det finns gratis bilder i bildbanker

När jag gör hemsidor brukar jag använda mig av gratis bildbanker om du som kund inte redan har billiga foton som funkar. Det gör att du snabbt får upp din hemsida. Det finns faktiskt förvånansvärt många fina bilder att hitta gratis på nätet. Men tänk också på att det även är trevligt att se vilka människor som står bakom er sajt, så ett foto på er är ju också trevligt att komplettera hemsidan med. De flesta människor vill nog veta vem de gör affärer med.

ANVÄND INTE BILDER PÅ HEMSIDAN BARA SOM UTFYLLNAD

Använd bilder som förmedlar ditt budskap och passar på din sida i övrigt. Annars gör du bara din läsare förvirrad. Bilderna du väljer till din hemsida ska gärna ha en enhetlig stil och passa ihop med varandra. Det bör även vara bra foton. Dåliga foton gör att dina besökare får ett dåligt intryck av ditt företag. Det kan vara så illa att det skadar dig i längden. Om din hemsida ser skamfilad ut kanske ditt företag heller inte är att lita på.

VAD SKA DU VÄLJA FÖR BILDER TILL HEMSIDAN?

Välj bilder som förmedlar ditt budskap
Välj bilder som förmedlar ditt budskap

VÄLJ BILDER PÅ HEMSIDAN SOM VISAR ATT NI LÖSER KUNDERNAS PROBLEM

Något man lätt glömmer är att kunder inte är speciellt intresserade av att köpa en produkt. De har oftast ett konkret problem de vill ha hjälp att lösa. Lägg upp bilder på hemsidan som visar hur du löst samma problem åt tidigare kunder. Kanske kan du berätta hur glada de blev, hur mycket tid de nu sparar eller hur mycket deras försäljning ökat med din produkt?

BILDER PÅ HEMSIDAN  – I WORDPRESS KAN DU HA BILDGALLERIER

I WordPress kan du lägga till enstaka bilder och lägga bilderna i olika form av bildgallerier. Om du inte redan har bilder kan jag hjälpa dig att hitta det. Du kan t.ex. visa upp ett galleri över jobb du redan gjort, eller som en lista över tjänster du kan erbjuda. Det kan vara ett trevligt sätt att åskådliggöra en artikel genom att visa upp några utvalda bilder i ett galleri.

VISSTE DU ATT…

När man arbetar med bilder kan det vara bra att tänka på laddningstiden på sidan. Är bilderna stora kan det påverka laddningstiden på sidan. Det är också bra att se över bildstorlekar som används i WordPress. Det är en bra idé att ställa in så att bildernas storlek som miniatyr, medium och stor passar in i temats bredd. Det kan även vara idé att komprimera bilderna till hemsidan. Mer om att komprimera bilder senare.

Tänk också på att välja rätt format för dina bilder.

HUR SER DU UT??

Använd gärna foton på er själva!

Lägg gärna upp bilder på dig själv. Det gör du upplevs som mer trovärdig och kunden kommer att känna igen dig när ni möts i verkligheten. Det spelar ingen roll om du ser ut som 17 eller 25 år. Det gör inget att du inte är fotomodell. Men som kund vill man gärna se vem man gör affärer med. Jag litar mer på en människa som vågar visa sitt ansikte och skriver något personligt, än en som gömmer sig bakom en anonym hemsida.

Det kan också vara bra att ta med foton på hur det ser ut där ditt företag håller till. Det kan underlätta för besökarna att hitta till er. Fundera också på vilka färger du vill ha på din hemsida!