Gutenberg i WordPress

Gutenberg

In Alla inlägg, WordPress-tips by Annika Vallgren

Gutenberg för WordPress
Gutenberg för WordPress

Vad är Gutenberg i WordPress? Gutenberg i WordPress är den nya sid- och inläggshanteraren. Den största skillnaden är att du kommer jobba med block. Allt innehåll byggs upp av block: bildblock, textblock, HTML-block, rubriksblock, videoblock osv. Tidigare har du kunnat ladda hem liknande tillägg som t.ex. King Composer för att göra samma sak. Den här nya inläggshanteraren är en wysiwyg (what you see is what you get) editor. Det kommer göra det lättare att anpassa sidan så som man vill ha den. WordPress kommer i uppdateringen 5.0 ha med Gutenberg.

När du har installerat Gutenberg

När du har installerat Gutenberg i WordPress görs inte sidorna om till block direkt. Den klassiska editorn finns kvar på sidan. Så allt konverteras inte till block direkt. Men kolla igenom din hemsida och se att temat och sidorna fortfarande fungerar. När du gör nya sidor och inlägg kommer du kunna använda dig av Gutenbergs block för att bygga upp sidan eller inlägget.

Ny layout

Den andra stora skillnaden med Gutenberg i WordPress är att fler funktioner kommer placeras i högerspalten.

Testa Gutenberg du också!

Du kan testa Gutenberg här: https://wordpress.org/gutenberg/, innan du installerar det på din hemsida. Innan du installerar Gutenberg, så tänk på att ta backup, så att Gutenberg inte kraschar hela din webbsida! Du behöver också fundera på om du vill installera Gutenberg! Du kommer även att kunna välja att behålla den klassiska editeringen. Ibland när WordPress är riktigt besvärligt kan man gå in och rensa i HTML-koden. Även fortsättningsvis kommer du att kunna komma åt din HTML-kod. Det gillar jag, då känner jag att jag har mer kontroll över situationen.

Hur ska jag själv göra med Gutenberg?

För egen del tänkte jag börja med att installera Gutenberg i WordPress på någon av mina mindre sajter till att börja med. Då kan jag testa det och känna efter om jag verkligen vill ha det. Personligen hoppas jag på att det ska fungera bra tillsammans med Yoast. Idag använder jag King Composer och får då lite problem med Yoast när jag lägger in bilder. Yoast uppfattar inte att jag har bilder. Det klarar heller inte att visa spridningen av nyckelordet i texten. Det är problem som jag verkligen hoppas ska lösa sig med den nya uppdateringen Gutenberg i WordPress. I King Composer får jag ofta problem med mycket skräpkod som generas, så med Gutenberg hoppas jag slippa den manuella kodrensningen som jag får göra idag.

Jag tänkte vänta lite med att installera Gutenberg i WordPress. Det är ofta mycket buggar med nya versioner, därför brukar jag inte vara bland de första att hoppa på nya grejer när det gäller något så viktigt som min hemsida. Jag kommer att testa på några mindre sajter först. Går det bra kanske jag byter på Hjälp med hemsidan också.

Jag har varit inne och testat Gutenberg på några sajter. Jag är inte jätteimponerad tyvärr. Jag brukar arbeta mycket med kolumner/spalter och när jag testade gick det inte att reglera bredden på kolumnerna, utan alla blev lika breda. Ibland vill jag även överskrida temats begränsningar och t.ex. göra en banderoll med en avvikande bakgrundsfärg på sidan. Någon sådan funktion hittade jag inte heller i Gutenberg. Men det blir kanske bättre med tiden.

Gutenberg i WordPress

När Gutenberg släpps är det INTE så att din gamla hemsida kommer sluta fungera. Du kommer att kunna välja bort Gutenberg om du inte vill använda dig av det. Dina gamla hemsidor kommer fortsätta att fungera precis som de gör idag. Om du installerar Gutenberg kommer din gamla text läggas som ett textblock och se ut ungefär som det brukar när du redigerar. Du kan låta det blocket ligga kvar och fortsätta editera texten som vanligt eller så kan du om du vill göra om det till block i Gutenberg. Det jag försöker säga här är att din hemsidan kommer fortsätta se ut som vanligt. Jag vet inte hur det är med dig, men att hemsidan plötsligt skulle vara förstörd var det jag oroade mig för. Men hemsidan kommer inte gå sönder och du kommer inte tvingas skriva om de kanske hundratals sidor som du har på din sajt. Det känns väldigt bra tycker jag.