Hur gör man ett bildcollage?

In Alla inlägg, Sociala media by Annika Vallgren

Ibland skrollar man förbi så fina bilder med collage eller text på bilden. Vill du lära dig att göra egna bildcollage att använda på din Facebooksida, Pinterest, Instagram eller liknande? Det är superenkelt!

Så, hur gör man då ett bildcollage? Jag har hittat ett verktyg som är superbra, Canva. Det är gratis i grundutförandet. I Canva kan du skapa fina collage med texter och bilder. Det finns dessutom färdiga mallar att använda. Du kan ladda upp egna bilder, loggor och skriva egen text.

Jag ska berätta hur du gör fina collage med hjälp av Canva!

Gör bildcollage i Canva

Till att börja med behöver du skapa ett konto i Canva. Canva är gratis i sitt grundutförande. Jag har själv aldrig upplevt att jag behövt få ut mer och velat ha betalversionen av det. Du kommer långt med gratisversionen av Canva alltså.

När du kommer in i Canva kan det lätt bli lite överväldigande, men jag ska försöka guida dig rätt. Låt oss anta att du vill göra ett collage för att använda på Instagram för att ha ett exempel att jobba med.

Gör ett collage för Instagram i Canva

Om man vill göra en Instagrambild så kan man börja med att söka efter Instagram Post om man inte ser någon miniatyrbild för det. Välj sedan Instagram Post. Då får du en bild i rätt storlek, som vi sedan ska fylla med innehåll.

Välj en snygg mall

Nu börjar vi med att leta reda på en snygg mall som vi vill använda. Själv söker jag på collage och väljer en jag tycker ser bra ut. Här kan du skrolla efter en mall om du inte riktigt vet vad du vill ha. Det finns massor att välja mellan.

Byt ut texten

Nu kan man byta ut texten mot sin egen genom att klicka på textraderna en i taget. Gillar du inte teckensnittet går det också att byta. Klicka på en av textraderna. Så ser du lite snett till vänster ett fält i Canvas verktygsrad. Det är teckensnittet. Bredvid hittar du storleken, färgen mm för bokstäverna.

Det finns även färdiga mallar för texterna. Dem hittar du under text i vänsterspalten. Här kan du lägga till både enstaka rader och kombinationer av texter som du gillar.

När du är nöjd med texten så övergår vi till att ändra bilderna.

Lägg till snygga foton

Hur gör man en snygg Instagrambild?

Sedan kan vi klicka på Photos längst ute i vänster marginalen i Canva och välja bland Canvas gratis bilder. De flesta bilder kostar dock pengar. Så den här funktionen använder jag själv sällan. Jag bruka ha egna bilder som jag laddar upp.

Egna bilder kan du ladda upp till Canva under Uploads. Uploads hittar du i vänsterkanten näst längst ner. Välj upload an image or video, den blå knappen nästan högst upp på vänster sida. Där väljer du sedan bilder från din egen dator som du vill ladda upp. Bilderna sparas där i ditt galleri och du kan använda dem igen om du vill.

Har du nu hittat en bild du vill använda i collaget tar du bilden och drar den över till rätt ruta i collaget.

Byt sedan ut övriga bilder på samma sätt och ändra texterna så du är nöjd med dem.

Om bilderna behöver beskäras för att passa på en av bildplatserna görs detta automatiskt. Men det är inte alltid det blir rätt del av bilden. Blir det fel klickar du på bilden, sedan kan du förskjuta den, så att rätt del av bilden hamnar i rutan som visas.

Väljer du att inte använda någon mall alls kan du lägga till bilderna genom att klicka på dem. Då lägger de sig på ditt collage. Sedan kan du justera storleken på dem genom att ta tag i hörnet och dra. Du kan också beskära dem genom att dra i de små strecken i kanten på bilden.

Ladda ner bilden till din dator

Sedan ska vi ladda ner bilden till datorn. Det gör man uppe i högre hörn i Canva under Downloads. Här brukar jag oftast välja PNG om jag ska ladda upp bilden på något ställe. Undantaget är om det är ett collage som jag ska använda på min hemsida. Då väljer jag JPG eftersom det ger en mindre filstorlek, vilket är bra på hemsidan.

Vad finns det för inställningar

Det finns massor av inställningar som man kan göra i Canva. Bilderna kan du göra genomskinliga, sätta olika filter på dem, justera ljuset, färgerna, blurra bilderna mm. Om du har flera bilder i samma collage kan dessa funktioner vara smarta ifall du vill få bilderna att likna varandra. Eller kanske vill du ge en speciell känsla med bilden.

Det finns också en del färdiga symboler att välja mellan. Om du tittar under Elements i vänster spalten, så finns det allt från hjärtan till fyrkanter och glitter. Man kan byta färg på dessa symboler om man vill. Det finns många som är gratis att använda.

Den symbol jag själv använder mest är kanske oväntat men en vit fyrkant. Ibland går det inte att beskära bilderna som jag önskat, så då täcker jag över delen av fotot som jag inte vill visa med en vit fyrkant.

Om du klickar runt bland de färdiga mallarna kommer du snabbt att förstå vilka funktioner som finns och hur man kan ställa in färger mm.

Kan jag ladda upp min egen logga till Canva?

Vill du använda din egen logga i Canva går det bra. Ladda upp den under uploads. Det kan vara bra att välja en genomskinlig logga (.png) eftersom man ibland vill placera den ovanpå andra bilder.

Hur laddar jag upp bilden till Instagram, Pinterest eller Facebook?

När ditt collage är färdigt så vill du kanske ladda upp det till någon plattform så som Instagram, Pinterest eller Facebook. De olika plattformarna ska ha bilder av olika storlek. Så se till att välja rätt mall från början bara!

I vår övningsuppgift här ovanför valde vi ju att göra en Instagrambild, så jag börjar med att berätta hur man laddar upp en bild till Instagram.

Ladda upp bilden på Instagram

När jag själv började med Instagram slet jag väldigt mycket med att ladda upp bilder. Jag förstod inte hur det fungerade. Men nu vet jag att man måste ladda upp bilderna via telefonen.

Det finns tredjepartsprogram, som t.ex. Tailwind, där man via datorn kan ladda upp bilder på Instagram. Men direkt på Instagram måste man göra via telefonen. Så ladda hem Instagramappen om du inte redan har den!

Nu måste ditt collage över till telefonen för att du ska kunna ladda upp den. Det kan du göra genom att maila den till dig själv, lägga till bilden på din hemsida och spara ner den därifrån, eller någon molntjänst. Om du vill finns Canva som app också. Men själv tycker jag den är lite besvärlig att jobba med, så jag tar hellre omaket att böka lite för att få bilden till min telefon när den är klar.

I appen klickar du på + längst ner och väljer vilken bild du ska ladda upp och fyller i information om bilden.

Collage på Facebook

När du gör en omslagsbild för Facebook kan det vara bra att veta att bilden beskärs olika på telefonen i jämförelse med datorn. Har du text på din omslagsbild så behöver du titta på hur den blir på telefonen också så att din bild inte blir beskuren så att texten försvinner.

Det kanske knepigaste med collagen är att ladda upp dem till rätt ställe. Facebook är inte alls svårt! Det är bara att gå in på sin sida och föra muspekaren över omslagsbilden. Då dyker en symbol för att byta ut bilden upp i vänstra hörnet av bilden. Där väljer du in din nya omslagsbild.

Ladda upp bilden på Pinterest

Pinterestbilder bör vara långsmala för att synas bra i det bildflödet. Med hjälp av Canva får du rätt storlek på bilden och även för Pinterest finns det många fina mallar att välja mellan.

Men hur laddar man upp bilden på Pinterest?

På datorn går du in på din Pinterest profil och klickar på + nästan överst på sidan. Där kan du välja vilken bild du vill ladda upp på Pinterest. Sedan fyller du i en beskrivning av bilden och vart man ska hamna om man klickar på den. Det kan till exempel vara en sida på din hemsida.

Relaterade frågor

Vart hittar jag gratis bilder att använda? Det finns många bildbanken som tillhandahåller gratis bilder. Pixabay till exempel. Jag har samlat en lista över de gratis bildbanker jag har hittat här.

Vart har du hittat dina bilder? Bilderna jag själv använder på min hemsida kommer till största delen från Hautestock.

Vad ska jag välja för färger på min hemsida? Har du sett en snygg hemsida med en färg du gillar så kan du installera ett plugin för att ta reda på vilken färg det är och sedan använda den färgen på din hemsida också. Läs mer om rätt färg på hemsidan här.