Vill du expandera din verksamhet och få fler betalande kunder?

In Alla inlägg, Texter by Annika Vallgren

Hamnar du högre upp i Googles sökresultat får du fler besökare på din hemsida och därigenom fler betalande kunder. Nu ställer du dig kanske frågan hur du ska åstadkomma det? Det tänkte jag hjälpa dig med i den här artikeln.

Vill du expandera din verksamhet och få fler betalande kunder?

Att försöka ranka högre i sökmotorernas träfflista kallas sökmotoroptimering, även förkortat SEO. Sökmotoroptimering är inte ett helt enkelt område eftersom Google hemlighåller hur rankingen görs. Men det finns många som experimenterar och gör mätningar på sin hemsida och som delar med sig av kunskapen.

Det finns också verktyg du kan installera på din webbplats för att få hjälp med sökmotoroptimeringen. Det finns många åtgärder som vi vet säkert leder till högre ranking. För en liten firma eller för dig som ensamföretagare kan det ibland kännas som ett övermäktigt arbete. Men att bara börja någonstans är mycket bättre än att inte sökmotoroptimera sidan alls.

Texter

Det första du ska börja med att se över på din hemsida när du sökmotoroptimerar din hemsida är dina texter.  Se till att de är riktigt bra. Använd gärna mycket text. Google älskar text! Allt du vill förmedla till dina läsare ska skrivas i text. Se till att texten är lättförståelig och välformulerad. Även om du vill ranka på ett visst sökord bör du inte stoppa texten full av det. Se till att texten känns naturlig att läsa för dina besökare. Får du dina besökare att stanna kvar länge och läsa på din sida är det bra för din ranking. Om kunden som sökte efter ett visst ord, stannade länge på din hemsida förstår Google att hemsidan är relevant om man söker efter just det ordet. Ifall besökaren däremot studsar snabbt tillbaka till Google igen förstår Google att din hemsida kanske inte var så relevant på det området. Det är heller inte någon bra idé att försöka lura Google och fylla din sida med osynlig text som innehåller ditt sökord, stjäla text från någon annans hemsida eller använda samma text på flera av dina sidor. Erbjud bara dina läsare texter av riktigt hög kvalité, se till att just din hemsida löser deras problem och är det som besökarna letar efter.

Länkar

Länkar är intressant på flera sätt ur sökmotoroptimeringssynpunkt. Dels kan du med interna länkar, alltså länkar till andra sidor på din webbsajt, locka besökaren att stanna längre. Dels är det bra om du kan få många andra sajter att länka till din. En länk fungerar som en gilla-markering för din sida helt enkelt. Om det är många sidor som länkar till din sida så ses den som mer intressant. Får du många inom ditt verksamhetsområde att länka till dig är du förmodligen en auktoritet på ditt område. Det gör att du rankas högre än om du inte hade varit det. Kan du styra över hur länkarna till din sida ser ut, då är det bra om länken innehåller sökordet du vill ranka på. Att ha ”klicka här” som länktext, är mycket sämre än att ha ditt önskade sökord.

När du börjar se över vilka som skulle kunna länka till din hemsida så inser du förmodligen att det är ganska svårt att hitta någon i samma bransch som vill länka till dig. Men du kanske har vänner eller samarbetspartners som har verksamheter i närliggande områden som gör att ni kan samarbeta utan konkurrens. Där ni kan hjälpa varandra att finna fler kunder istället för att konkurrera om dem. Ett annat sätt att få fler länkar till sin hemsida är att gästblogga. Du kan även informera om dina tjänster på sociala medier. Uppmana dina vänner att dela dina inlägg. Jag lovar, människor är väldigt hjälpsamma om du bara vågar berätta vad du vill att de hjälper dig med t.ex. att dela dina inlägg, skriva recensioner om din verksamhet osv. Våga be om hjälp! Våga fråga!

Det har också visat sig att det är bra att ha relevanta länkar till externa sidor på sin egen hemsida. Länka till externa källor som är relevanta på ditt område.

Tänk långsiktigt med din sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering är en ständigt pågående process, inget du gör en gång och så är det klart. Det är något man behöver arbeta med hela tiden och tänka långsiktigt. Du kommer heller inte plötsligt få en massa nya kunder, utan detta är ett arbete som tar tid. Du behöver förbättra din hemsida så att du ger dina besökare den bästa möjliga upplevelsen. Det kommer att löna sig!

Är du intresserad av att lära dig mer om sökmotoroptimering och vad du kan göra för att din sida ska rankas högre läs gärna mer på sidan gratis utbildning i sökmotoroptimering SEO.