Hur använder man Instagram?

Instagram

In Alla inlägg, Sociala media by Annika Vallgren

Vad är Instagram egentligen och hur fungerar det? Här tänkte jag berätta om grunderna i Instagram och hur du ska komma igång.

Hur använder man Instagram?
Hur använder man Instagram?

Vad är Instagram egentligen?

Instagram är en app för bilddelning via mobiltelefonen. För att komma åt Instagram behöver du först skapa ett konto.

Hur fungerar Instagram?

Du tar ett foto med din telefon och kan sedan lägga till texter och sedan postar du dem på Instagram. Då visas dina bilder i dina följares flöde. Det går att gilla och kommentera bilder.

Du kan följa andra användare och får då upp deras bilder i ditt flöde.

På Instagram kan man om man vill använda sig av hashtags # som är en slags etikett som gör det lättare för användare att söka efter bilder. Om du till exempel har en hemsida med presenter så kanske lämpliga hashtags är #presenttips #mamma #giftideas #upplevelsepresent. Då kan alla som vill hitta upplevelsepresenter söka på #upplevelsepresent och hitta just din bild.

När du lägger upp en bild skriver du en bildtext och hashtags.

Hur kommer man igång med Instagram?

Börja med att ladda ner appen till din mobiltelefon. Du kan använda Instagram som privatperson eller företag.

Kom igång med Instagram – Lathund:
Ladda ner appen (Instagram) till mobilen. Du kan använda Instagram antingen som person eller som ett företag (med företagsnamnet som användarnamn). Det går också att ha flera olika Instagram-konton.

Längst ner finns en rad med symboler.

Huset är en symbol för din startsida – här visas bilder från de personer och företag som du följer.

Förstoringsglaset är för att söka

På + knappen kan du ladda upp dina egna bilder

På hjärtknappen hittar du de som gillat dina bilder och som börjat föja dig.

Symbolen längst till höger – där hittar du de bilder som du själv laddat upp och se din egen profil.

Här kan du redigera din egen profil och titta på de bilder du själv lagt upp. Här kan du skriva in en kort beskrivning av dig eller ditt företag och lägga in en profilbild.

Lägga upp bilder på Instagram

För att lägga upp en bild på Instagram klickar du på den mittersta symbolen. Det finns två olika sätt att lägga upp en bild på Instagram. Dels genom att ta ett foto och dels genom att ladda upp en bild från telefonens fotoalbum.

Vill du göra lite mer arbetade bilder som de jag gjort är ovanför så skapar jag bilden på datorn och mailar den till mig själv. Jag öppnar mailet på telefonen och sparar ner bilden till telefonens kamerarulle. Sedan kan jag ladda upp den på Instagram om jag vill. Lär dig mer om hur du gör snygga bilder i Canva här.

Tar du ett eget foto kan du väja filter och justera kontrast, ljusstyrka mm under fliken redigera. Klicka sedan på Nästa och skriv en lämplig bildtext.

Relaterade frågor

Hur får jag fler följare? Du får fler följare genom att följa andra, tagga dina bilder med bra hashtags och genom att ha bilder som andra gillar.

Går det att ta bort bilder på Instagram? Ja, det gör det. Gå in på din profil så du hamnar på sidan med alla dina bilder. Klicka på den bild som du vill ta bort och välj ta bort.

Lycka till med ditt instagrammande!