Hur ska man bygga upp strukturen på hemsidan?

Struktur

In Alla inlägg, Sökmotoroptimering by Annika Vallgren

Struktur på hemsidan, varför är strukturen viktig?

  • Om hemsidan är organiserad på ett bra sätt blir det lättare både för dina besökare att förstå vad din hemsida handlar om.
  • En bra struktur hjälper Google att förstå hur din hemsida är konstruerad och vilket innehåll som är viktigast för dina användare.
  • Men det underlättar även för dig själv, hemsidan blir lättare att hålla ordning på om den har en logisk struktur.
Hur ska man bygga upp strukturen på hemsidan?
Hur ska man bygga upp strukturen på hemsidan?

Håll det enkelt för att få en bra struktur på hemsidan

Se till att strukturen är enkel och att den strukturerar upp innehållet på ett bra sätt för besökaren. Låt varje nivå visa vilken typ av innehåll som finns där. Sidorna kanske kan grupperas i relevanta områden. Detta kan man göra med hjälp av underkategorier. Det är viktigt att navigeringen är logisk och begriplig. Tänk även på att alla användare inte kommer direkt till startsidan. Blir webbsidesstrukturen logisk för dessa besökare också?

Använd en grund struktur Det ger färre klick för besökaren

Generellt kan man säga att en grundare sida är att föredra. Även kallat för platt struktur. Ju färre klick det krävs för att ta sig till en av dina sidor desto högre värderas den. Alltså de sidor som länkas från din första sida är viktigare än de som vinns på tredje och fjärde nivån. Detta är förstås något man måste ta under övervägande. Att visa för många saker i menyn kan i vissa fall vara väldigt förvirrande. Då kan det vara bra att, trots att det blir fler klick, även ha en mellannivå.

Hur ska de se ut?

  • Undvik underscore (alltså ”_”)  i dina sökvägar.
  • Koncentrera dig på att bygga en tydlig struktur på sidan.
  • Undvik sökvägar med kryptisk information: http://www.mydomain.com/?p=144. För WordPress-användare är det lätt att ändra sökvägarna. Gå till Inställningar och Permalänkar välj en struktur som inkluderar titeln i URL:en. Default väljer WordPress en kombination av siffror och koder liknande http://www.mydomain.com/?p=144. Men genom att välja http://www.mydomain.com/post-title.html får du en mer tilltalande för läsare och SEO-fördelar genom att ditt nyckelord hamnar i din URL.

Fler tips för strukturen på hemsidan

  • Går du manuellt in och ändrar en sökväg är det viktigt att peka om den, så att användaren inte får meddelande om att sidan inte kunde hittas. Detta kan man göra i t.ex. Yoast.
  • Om du märker att användarna kommer till en sida med flera olika webbadresser t.ex. www.hjalpmedhemsidan.se och hjalpmedhemsidan.se kan du skapa en canonical-adress så att sidans auktoritet inte delas upp på flera sidor.
  • Länka internt på din hemsida för att Google ska hitta alla dina sidor. Låt de interna länkarna innehålla sökorden för sidan du länkar till. Läs mer om sökmotoroptimering av länkar.