Affiliate Marketing i Sverige

In Alla inlägg, Passiva inkomster by Annika Vallgren

Har du hört talas om att man kan tjäna pengar på att vara affiliate och ha länkar på sin hemsida? Är det något du också skulle vilja göra? Jag tjänar själv pengar som affiliiate och jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter på området här. Det här är en guide för dig som vill jobba med affiliate marketing i Sverige.

Vill du lära dig mer om affiliate marketing? Då har du kommit rätt! I den här artikeln kommer jag berätta allt du behöver veta för att du ska kunna dra in pengar på affiliate marketing du också.

Den här sidan innehåller sponsrade länkar.

Vad är affiliate marketing och hur fungerar det?

Låt oss börja med det allra viktigaste som du behöver få med dig för att förstå affiliate marketing.

Vad är affiliate marketing?

Men låt oss börja från början och besvara frågan ”Vad är affiliate marketing”? Affiliate marketing innebär att man på sin hemsida, blogg, instagram eller liknande gör reklam för produkter och företag man gillar.

Men det är inte bara att börja skriva om produkter och vänta sig att få en utbetalning, tyvärr är det lite mer komplicerat än så. Du behöver ansluta dig till ett eller flera affiliatenätverk, och använda en speciell länk du får därifrån. Men mer om det senare.

Man kan göra reklam både varor tjänster. Du tjänar då pengar när någon köper en produkt eller tecknar avtal för en viss tjänst.

Du gör alltså reklam för en tjänst eller produkt det kan till exempel Amakli. Det kan du göra både med textlänkar, du kan använda en bild för att länka och det finns även andra som erbjuder reklambanners.

Exempel på reklambanner

Bild som har en länk

När sedan besökarna från din hemsida besöker företagets hemsida och köper något tjänar företaget pengar. Men det fina här är att även du tjänar pengar, eftersom företaget betalar dig en andel av pengarna som de tjänar. Så du får liksom en del av kakan du också.

Vilka fördelar har affiliate marketing?

Det finns många fördelar med att jobba som affiliate. Om du ändå har en hemsida eller blogg där du skriver om saker kan det vara trevligt att få lite extra inkomster varje månad.

Du behöver heller inte någon lång utbildning eller några speciella förkunskaper för att bli affiliate.

Det är gratis att gå med i ett affiliatenätverk och det är gratis att lägga upp länkar på sin hemsida eller blogg.

Om man jämför med en webbshop så är det väldigt smidigt att vara affiliate. Som affiliate är det inga produkter som ska packas och skickas. Du behöver heller inte bekymra dig om vare sig returer eller reklamationer. Att sådant sköter företaget själv.

Det trevligaste med att vara affiliate om du frågar mig är att jag kan tjäna pengar dygnet runt, utan att själv behöva göra något. Kunderna kan klicka sig in på mina länkar och handla saker dygnet runt. Ibland händer det att jag har tjänat en tusenlapp redan innan jag går ur sängen. Det tycker jag kan vara en riktigt trevlig start på dagen.

Vilka nackdelar är det med affiliate marketing?

Det finns inte bara fördelar med att arbeta som affiliate. Det finns faktiskt några nackdelar också.

För det första är provisionen som företagen betalar inte så hög. Normalt brukar den ligga på mellan 2-10%. Så om man säljer billigare produkter behövs ganska många försäljningar för att det ska bli en bra lön. Hur stor provisionen är olika från företag till företag. Det är också så att olika branscher betalar bättre än andra.

Nästa stora nackdel är att oftast inte får besökare till din hemsida från dag ett, utan du är tvungen att skriva ganska mycket innan de dyker upp. Det beror oftast på att det tar en stund för Google att ranka din hemsida. Här räcker det oftast heller inte med en enda sida, utan du behöver ha en hel hemsida med mycket och relevant innehåll.

Vad menas med affiliates?

En affiliate kan vara en person eller ett företag som förmedlar besökare, köpare, och läsare till t.ex. en webbshop eller ett företag som säljer någon typ av tjänster. Du kan bli affilliate om eller ditt företag har en webbsida, eller något annat ställe att placera länkarna på.

De vanligaste ställena att placera affiliatelänkar på är hemsidor, bloggar, sociala media, shoppingsidor, portalet, email, rabattkodssidor osv.

Vad är affiliate samarbete? Ett affiliate samarbete är det samarbete du har med olika företag. Du skriver om deras tjänster eller produkter och får betalt när de gör en försäljning eller tecknar ett avtal där du länkade kunden till dem. Det är det som är ett affiliate samarbete.

Webbshop med affiliatemarknadsföring

När du arbetar med affiliate kan du välja vilka produkter du vill rekommendera. Kanske är det miljövänliga produkter, kanske är det roliga prylar eller något annat du vill ha i din webbshop?

Det är fritt fram att rekommendera de produkter du gillar. Du slipper fokusera på lager, beställningar och reklamationer. När kunderna vill göra ett köp skickar du bara dem vidare till företaget som saluför produkten.

Vad är affiliatemarknadsföring?

Det är många som frågar mig vad affiliatemarknadsföring är för något. Det är den svenska motsvarigheten till affiliate marketing. Där man marknadsför någon annans produkt och får betalt för det.

Affiliatemarknadsföring är en teknik som gör det möjligt att tjäna pengar på att förmedla kunder till någon annans webbshop eller hemsida. När det leder till en försäljning betalar företaget en provision till dig som affiliate.

Du länkar presumtiva kunder till företaget och företaget betalar bara när trafiken leder till försäljning eller att någon t.ex. tecknar en försäkring. Du kan sedan följa hur mycket klick det blir på länkarna och dina inkomster som du får på affiliatenätverkets kontrollpanel.

Så fungerar ett affiliatenätverk

Jag kommer att gå in på hur du kommer igång med affiliate marketing, men först tänkte jag vi skulle prata lite om vad ett affiliatenätverk är.

Ett affiliatenätverk är ett ställe som kopplar ihop dig som affiliate med olika företag som vill annonsera. Det är hos affiliatenätverket man hämtar de unika spårningslänkar som man använder för att länka till de olika företagen. Med de här spårningslänkarna kan affiliatenätverken se varifrån besökaren kommer när de handlar något. Det gör att de kan betala ut rätt provision till dig.

Det finns en mängd olika affiliatenätverk dit du kan ansluta din hemsida helt kostnadsfritt. Det du behöver göra är att skapa ett konto och ansöka om att bli godkänd.

När din hemsida (eller kanal som det ofta kallas i det här sammanhanget) blivit godkänd kommer du att kunna ansöka till olika företag som finns i nätverket.

Även företagen som du ansöker till vill gå igenom din hemsida och se att den är serös osv. När företaget godkänt din ansökan kommer du att kunna skapa en unik affiliatelänk till dem och börja tjäna pengar.

Hur tjänar man pengar på affiliatemarknadsföring?

När du arbetar som affiliate får du betalt genom det sk. affiliatnätverket.

Det vanligaste sättet att få betalt som affiliate är genom så kallade affiliatenätverk, såsom:

Varje affiliatenätverk har en mängd olika branscher och företag knutna till sig. Du tjänar sedan pengar på att dina kunder/läsare/hemsidesbesökare klickar på någon av dina affiliatelänkar och köper något.

Låt oss ta ett exempel, för att det ska bli lite tydligare.

Du har bestämt dig för att starta en hemsida med böcker och jämföra priser på olika böcker. Du startar en hemsida och fyller den med resensioner, information om olika författaren, genre och annat om varje bok, ett innehåll som är intressant för alla som är på jakt efter en bra bok.

Eftersom du även vill tjäna pengar på din hemsida så hjälper du företag som säljer böcker att få nya kunder. Du registrear dig då på ett eller flera affiliatenätverk. På affiliatenätverken letar du upp företag som säljer just böcker.

Där ser du också hur mycket varje företag betalar i provision och hur du får använda deras länkar.

Det låter väl enkelt, eller hur? Det är bara ett litet MEN här. Man behöver nämligen ansöka om att få bli affiliate innan man kan börja marknadsföra dem. Det brukar ta några dagar innan man blir godkänd.

Blir man inte godkänd beror det oftast på att man inte har så mycket information på sin hemsida, eller att hemsidan inte ser riktigt färdig ut.

Hur får man betalt som publisher?

När du tjänar pengar på affiliatemarketing via ett affiliatenätverk samlas pengarna på ditt konto där. Pengarna betalas ut vid specifika datum varje månad. Om du ska få dina inkomster utbetalade krävs ofta att du kommer upp i en viss summa.

Företagen vill också ha en viss fördröjning av utbetalningen så att kunderna inte returnerar sin vara. Så då får man vänta lite på att köpet ska bli godkänt. De flesta köp och leads brukar godkännas inom 30 dagar.

Vilka olika betalmodeller finns?

 • CPA (Cost Per Action) eller CPS – Det är inte alltid man får betalt i procent av företagens försäljning, även om det är det som är allra vanligast. Du kan även få en fast summa när någon köper en vara eller tjänst.
 • CPC (Cost Per Click) – Du får betalt per klick från din site.
 • CPL (Du får betalt per lead) – Här är det något speciellt besökaren ska göra t.ex. bli medlem för att du ska få betalt.
 • CPI (Cost Per Impression) eller CPV – Du får betalt per visning av annonsen.

Det finns några modeller till, men dem behöver vi inte gå in på alls tycker jag. I 99% av fallen kommer du få betalt i procent eller en fast summa när kunden köper något hos företaget ifråga.

Vem kan tjäna pengar på nätet med affiliate marketing?

För att tjäna pengar på affiliate marketing behöver du ha en hemsida, blogg eller någon annan typ av plattform där du kan marknadsföra produkterna eller tjänsterna. Sedan är det affiliatenätverket och annonsörerna som avgör om det vill finnas med på din hemsida eller ej.

Allra störst chans att tjäna pengar som affiliate är det om din hemsida handlar om samma sak som företagen vars produkter du vill marknadsföra.

Hur mycket kan man tjäna på affiliate?

Hur mycket du kommer tjäna som affiliate beror på flera faktorer:

 • Hur bra du är på att få många besökare till din hemsida.
 • Säsong vissa produkter är väldigt säsongsbetonade. Det är till exempel svårt att sälja snowboards under sommaren.
 • Hur mycket du tjänar beror också på hur mycket provision du får, allts vad annonsören betalar. Vissa branscher har högre ersättning and andra. Det är också så att vissa annonsörer betalar bättre än andra annonsörer inom samma bransch.
 • Hur duktig du är på att hjälpa dina besökare att lösa sina problem med att köpa de produkter du rekommenderar. Din provision är beroende på hur mycket du säljer.
 • Hur lång cookietid företaget har. Om du t.ex. är affiliate på Amazon har de ett dygns cookietid. Det betyder att från det besökaren klickar på din affiliatelänk tills de köper något hos Amazon får det max gå ett dygn, annars får du inte provisionen. Men det finns också andra företag med mer generös cookietid på 30 dagar.

Men nu undrar du säkert hur mycket pengar kan man tjäna som affiliate i kronor och ören?

Så, hur mycket kan man då tjäna som affiliate? Hur mycket du kommer tjäna är svårt att säga i förväg. I år har jag själv tjänat mellan 21000 och 70000 per månad. Men med en nystartad hemsida får du räkna med att det kommer ta ett tag innan du börjar tjäna några pengar på den.

Här gäller det att du inte har orealistiska förväntningar, utan förstår att affiliate marketing är ett långsiktigt projet som kräver ganska mycket arbete och innehåll innan du börjar få in pengar så att du kan leva på det.

Det bästa är att du registrerar på ett eller flera affiliatenätverk, tittar exakt vilken provision du kan få och hur lång cookietid respektive företag har.

Mina egna erfarenheter av affiliate marketing

Jag började att skriva på Brapresenter.nu andra halvan av 2018. Det har verkligen inte varit någon lätt uppgift. Det hela började egentligen med den där hopplösa känslan när när man första veckan kommer tillbaka till jobbet efter semestern. Jag ville göra något för att både få en högre inkomst och kanske inte behöva arbeta fullt så mycket.

När jag själv började som affiliate hittade jag inga tydliga guider och instruktioner, utan snappade upp lite här och lite där. Jag har fått lära mig det mesta efter vägen så att säga. Det har varit mycket arbete med att skriva, men även där blir man duktigare med tiden.

Att arbeta som affiliate marketer är en bransch med mycket upp och nedgångar och vissa månader går det väldigt bra, men andra månader räcker inte inkomsten att leva på.

Även om det kan vara svårt och tidskrävande att vara affiliate så är det inte något som är dyrt att bli. Du väljer själv hur mycket du vill satsa, och att säga upp sig från sitt ordinarie arbete är inte det första man gör. Men inkomsterna från din affiliate marketing satsning kan bli en trevlig extrainkomst varje månad.

Vilket affiliateprogram ska jag välja?

Det här är inte en helt enkel fråga att besvara. Eller egentligen vill jag svara, gå med i alla nätverk du hittar och försök få din hemsida godkänd.

Om du har registrerat dig kommer du åt att se vilka annonsörer de olika nätverken har. Alla vill inte visa upp sina annonsörer innan man har registrerat sig. Att registrera sig hos ett affiliatenätverk kostar dig inte mer än tiden du lägger ner på det.

Men de bästa affiliateprogrammen i Sverige som jag främst vill rekommendera dig är

 • Addrevenue (dem gillar jag för att de har 45 dagar cookietid, vilket är väldigt generöst)
 • Adrecord (de har väldigt många företag anslutna)
 • PartnerAds (även de har många företag att ansöka till)
 • TradeDoubler
 • Awin

Amazon affiliates då kanske du undrar? Jag är själv ansluten till Amazon, men de har väldigt låga provisioner och kort cookietid (1 dag). Så om du vill tjäna mycket pengar på din affiliatesida kanske inte Amazon affiliates är ditt förstahandsval. Men å andra sidan är det en sida som folk verkar gilla att handla på, så det är något du behöver ta ställning till.

Letar du efter mer specifika affiliate-program? Vill du bli affiliate åt något speciellt företag som du gillar. Testa att söka på företagsnamnet och ordet affiliate. Kanske är de redan anslutna till något nätverk, där du bara behöver ansöka.

Om du har en stor hemsida eller blogg kan du också kontakta företaget ifråga för att höra om det är något de kan tänka sig att erbjuda.

Bygga en hemsida

Det första du bör göra om du vill starta med affilliate marketing är att bygga en hemsida. Välj helst ett område som du är väldigt intresserad av eftersom det kan bli mycket skrivande. Då är det bra om det är något som faktiskt intresserar dig.

Analysera konkurrensen inom din nisch

Innan du kör igång behöver du fundera över hur många som söker efter det du är intresserad av att skriva om. Säg att du har en hamster och vill skriva om hamsterhoppning. Det kanske inte är så många som söker efter, kommer det verkligen vara lönsamt att skriva om?

Nästa steg är att också fundera över vilka konkurrenter som finns. Är det ens möjligt att hamna över dem på Google? Är du intresserad av foto kommer du kunna konkurrera med jättar som Digitalfotoforalla osv? Det finns också vissa branscher som har extremt hög konkurrens, så som låneförmedling, poker, nätkasinon, betting och spelbolag. Det är kanske inte någon bransch man vill ge sig in i som nybörjare.

Har du möjlighet och kunskap för att kunna skapar riktigt bra innehåll inom det område du tänker dig?

Val av hosting

När du ska göra din hemsida är det första beslutet du behöver ta vart webbsidan ska placeras, dvs vilken webbhost eller webblerverantör du ska ha. Jag själv använder one.com, de har låga priser och en väldigt tillgänglig support. Det var avgörande för mig. Jag ville inte ha ett webbhotell som låg och kostade mycket pengar varje månad ifall det inte skulle ge några inkomster.

Domännamn

Sedan är det dags att välja ett domännamn. Välj ett som är lätt att komma ihåg. När det gäller den svenska marknaden försök att i första hand hitta en .se domän. Det kommer förenkla saker för dig.

WordPress

När du väl valt webbhost och domännamn är det det dags för nästa steg. Även om du nu inte anlitar mig för att göra din hemsida så tycker jag att du ska välja wordpress. Det är det marknadsledande verktygt och du behöver inte lägga ner så mycket tid och möda på att göra hemsidan. Det viktiga här är att snabbt få upp något och komma igång att börja skriva.

Webbhotell som one.com har wordpress one-click installation som du kör, så är du igång efter några minuter bara.

Det svåraste här är att inte fastna i designfasen, utan börja skriva innehåll. Designen kan man ta senare, när man har fått upp innehåll och börjar få besökare på hemsidan.

Affiliate marketing

Som affiliate marketer vill du få så många besökare som möjligt till din hemsida, så att du kan börja tjäna pengar. Det bästa sättet att göra det är att arbeta med SEO (Sökmotoroptimering). I korthet innebär SEO att du optimerar dina texter så att de innehåller en lagom mängd av det ord som du vill bli hittad när man söker på Google.

På den här hemsidan vill jag till exempel bli hittad när någon söker på ”Hjälp med hemsidan”. För att bli hittad använder jag min fras ”Hjälp med hemsidan” i rubriker, den löpande texen, i alt-texter osv. Jag använder även synonymer som ”Hjälp med hemsida”, ”webbdesigner” och ”design av hemsida”. Här är det viktigt att inte överdriva det hela. Läsaren får inte tappa intresset och texten får inte upplevas som konstig. Utan det ska vara en bra text, med innehålls om hjälper den som läser min artikel.

Fördelen med att arbeta med Affiliate marketing och SEO är ju att det är gratis. Om jag ska annonsera för att få besökare till en affiliatehemsida brukar det bli dyrt. Det kostar helt enkelt mer än jag kan dra in på mina affiliatelänkar. Det är därför många jobbar med Affiliate marketing och SEO på samma gång.

Affilitate marketing utan hemsida

Går det att arbeta med affiliate marketing utan att ha en hemsida? Det går att arbeta med affiliate marketing utan att ha en egen hemsida. Du kan till exempel använda nätverk som Facebook, Pinterest, Twitter, nyhetsbrev, Instagram och Youtube.

Om du redan har en kanal med många följare kan det kanske vara mer lönande att fortsätta jobba med den och publicera dina affiliatelänkar där.

Du bör bara ha koll på vad företagen och dina affiliatenätverk har för policy, tillåter de att du lägger deras länkar på sociala media och i nyhetsbrev?

Det här är en smaksak och en avvägning hur man vill göra. Jag jobbar mest med mina egna hemsidor, för där äger jag informationen. Om jag satsar allt på till exempel Facebook kan plötsliga policy ändringar göra att jag tappar alla mina inkomster, utan att jag kan göra något åt det.

Vad du än väljer så är det lite olika arbetssät än om man bara jobbar med affiliate marketing och SEO.

Innan du börjar med affiliatemarknadsföring – 5 tips

Det här är de tips jag själv hade behövt innan jag startade min första hemsida. Jag önskar att någon hade hjälpt mig på traven och berättat detta för mig. Det hade sparat mig mycket bekymmer:

 1. Strunta i designen det första halvåret, bara fokusera på ett bra innehåll. Genom att hoppa över saker som en snygg och fancy logga, färgval, bildredigering osv osv kan man spara många timmar. Välj en enkel och snygg design som du kan leva med. Det räcker gott och väl.
 2. Välj rätt ämne! För din första hemsida eller blogg tycker jag du ska välja ett ämne du är väldigt intresserad av. Det gör skrivandet roligare, något som är mycket viktigt eftersom du inte har råd att anlita någon som skriver åt dig än på länge. Välj också ett ämnesområde som inte är så stor konkurrens inom, men som ändå är många som är intresserade av. Undvik områden lån, kasino, pengar och hälsa.
 3. Håll en lagom nivå när du skriver, du behöver inte utge dig för att vara en expert på ditt område om du inte är det. Om du inte utger dig för att vara expert behöver du heller inte läsa på för att bli expert innan du skriver varje inlägg.
 4. Håll språket enkelt. Hemsidan är inte en högskoleuppsats där du ska bevisa något. På en hemsida är det tvärt om viktigt att hålla språket enkelt och meningarna korta. Använd ett språk som du skulle använt till en kompis som du skulle hjälpa. Det är ”lagom” nivå när man skriver på sin hemsida.
 5. Mät dina framgångar! I början när du arbetar med affiliate marketing får du inga inkomster. Försök att hitta ett annat sätt att mäta dina framgångar. Det kan till exempel vara antalet nya inlägg du skriver på din hemsida. Om du installerar Google analytics kan du mäta antalet besökare eller antalet visningar på din hemsida. Om du hittar något annat än pengar att mäta så blir du mer motiverad och det är lättare att fortsätta jobba på. Det tar ett tag innan det kommer in pengar, så det gäller att inte tappa sugen. Min favorit här är att mäta antalet nya inlägg, eftersom jag själv kan styra helt över det. Det är något som inte är beronde av slumpen eller Google. Hitta det som kan motivera dig att fortsätta!

De svenska affiliatenätverken jag rekommenderar

Ett affiliatenätverk är en plattform där du som affiliate kan hitta annonsörer. Via din kontrollpanel hos affiliatenätverket kan du följa hur många klick dina länkar gett, försäljningar och din provision.

Jag är själv med i ett antal affiliatnätverk, men de jag tycker bäst om och som har gett bäst utdelning för mig är dessa:

Det är gratis att ansöka och bli affiliate.

Så kommer du igång med affiliate marketing steg för steg

Så här gör du för att bli affiliate hos Adrecord

 • Besök Adrecords hemsida och klicka på knappen skapa konto.
 • Nu får du upp ett fomulär där du fyller i namn, epost, land och hittar på ett lösenord. Fyll i det, godkänn och klicka registrera.
 • Verifiera din e-post – För att komma igång, kolla din inkorg efter ett mail från Adrecord och verifiera din e-postadress.
 • Skapa din kanal – Låter svårt, men det innebär att man lägger till sin hemsida, blogg, Facebooksida, Instagram eller liknande. Stället man tänker lägga upp länkarna på helt enkelt.
 • Uppdatera dina inställningar – Nsta steg är att du kollar din inställningssida. Fyll i kontaktinformation och kontouppgifter så att de kan betala ut din lön. Det tar bara några minuter att fylla i uppgifterna här.
 • Nu behöver du invänta att din kanal blir godkänd. När den har blivit det kan du komma igång och hitta bra annonsörer som du gillar.
 • Annonsörer hittar du under fliken annonsörer. Klicka på annonsörens namn och så kommer du till deras sida där du kan läsa om dem, se provision osv. Om det är ett företag som ser intressant ut för dig ansöker du till annonsören och väljer vilken kanal (hemsida, blogg, Facebooksida) du vill ansöka med. Sedan får du vänta på att annonsören/företaget godkänner din ansökan. Ibland så sker det direkt, andra gånger får man vänta någon dag.

 • Nu är det dags att skapa en textlänk – det gör du under fliken generera länk. Då kommer man till sidan där man skapar affiliatelänkar. I fältet Textlänk / Affiliatelänk hittar du en länk som du kan använda för att länka direkt till annonsören/företagets startsida. Vill du istället länka till en specifik produkt hos företaget surfar du först in på deras hemsida och kopierar med dig adressen till produkten.

  Ett exempel: Jag vill länka till produkten https://www.teddypost.se/produkt/gra-elefant-gosedjur-med-namn-35-cm/ Då kopierar jag den sökkvägen går till Adrecord, letar upp Teddypost sidan hos Adrecord – går in på fliken generera länk och klistrar in min länk i fältet Direkt/produktlänk. Nu hittar du affiliatlänken du ska använda i fältet Textlänk / Affiliatelänk.

 • Ett litet extratips här, som kan vara bra att göra redan från start. När du ändå gör din länk fyll i något meningsfullt om produkten även i fältet Klickreferens (EPI). Det ger dig en unik märkning av just den här länken. Här skulle jag kanske välja att skriva något i stil med gosedjurelefantgramednamn. Undvik åäö, specialtecken och mellanslag – de kan ibland ge problem. Om någon köper den här elefanten så har jag koll på vilken produkt det är. Kanske kan man då hitta riktiga storsäljare som man vill göra mer reklam för och kanske plocka bort produkter som inte säljer alls.
 • Nu kopierar du länken i fältet Textlänk / Affiliatelänk och klistrar in den på din hemsida. Kanske något liknande detta. För att länken ska se lite snygg ut markerar du texten som ska länkas ”Läs mer och beställ” klickar på länksymbolen och klistrar in den.
Exempelbild på hur din text och länk skulle kunna se ut
 • Sedan när ditt inlägg eller sida är publicerad är det bara att vänta, skriva fler sidor och vänta ännu mer. Har du ett bra innehåll på hemsian så brukar besökarna och inkomsterna komma.
 • Vill du istället använda dig av banners kan du hitta det under fliken banners. Det kan istället se ut så här:

Så här gör du för att bli affliate hos Addrevenue

 • Besök Addrevenue och klicka på Signa upp idag. Välj Affiliate och fyll i namn, epost och klicka på skapa konto.
 • Kontrollera din epost. Du har nu fått ett mail med en länk för att gå vidare.
 • Det första du behöver göra här är att gå till kontoinställningar och fylla i uppgifterna där. Hos Addrevenue kan du också vara privatperson. Här behöver du fylla i namn, personnummer, adressuppgifter, telefonnummer.
 • Under fliken mina kanaler behöver du fylla i din hemsida/blogg/facebooksida eller det ställe du nu vill lägga dina affilliatelänkar på. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och vänta.
 • När din kanal är godkänd kan du gå vidare och söka efter annonsörer som du vill promota. Tyvärr är de lite hemliga av sig och du kan inte se annonsörerna förrän kanalen är godkänd.
 • Under fliken Annonsörer – Alla annonsörer kommer du sedan att hitta en översikt där du kan klicka dig in på olika kategorier och hitta annonsörerna. Sök till de som är relevanta för din blogg eller hemsida. Sedan får du vänta lite på att få dem godkända.
 • Under fliken Mina annonsörer hittar du dem som godkänt din hemsida.
 • När du sedan ska skapa en länk går du in på fliken Mina annonsörer – klickar dig vidare till annonsörens sida hos Addrevenue. Titta i det översta fältet att du valt rätt hemsida (kanal) och kan använda länken i fältet Din spårningslänk. Det länkar då till annonsörens första sida.
 • Vill du istället skapa en länk till en specifik produkt hos annonsören/företaget tar du länken till produken och klistrar in den i fältet Landningssida (valfritt).
 • Klickreferens (valfritt) tycker jag att du ska fylla i även hos Addrevenue – det gör att du kan se om det är någon produkt som säljer väldigt bra.

Vad finns det fler för affiliate-program i Sverige?

Det finns massor av affiliateprogram och affiliatenätverk. Det finns affilliateprogram inom de flesta bransher, så du kommer säkerligen att hitta affiliateprogram som passar din nitch. Här är några av de affiliatenätverk jag hittat och är ansluten till.

 • Addrevenue
 • Adrecord
 • TradeDoubler
 • Awin
 • PartnerAds
 • Zazzle.se
 • Adtraction.com
 • Impact.com
 • Shareasale.com
 • Tradetracker.com
 • Amazon.se
 • Missaffiliate.com
 • Adservice
 • Adsettings
 • CJ affiliate
 • Netaffiliation
 • Webbgains
 • Clickbank
 • Affiliaxe.com

Saker att tänka på för dig som är affiliate

När du startar din hemsida eller blogg behöver du vara medveten om att du har mycket jobb framför dig innan du börjar se resultat av ditt arbete. Det kommer ta lång tid och vara mycket skrivande innan du ser den första kronan komma in på ditt konto.

När man är affiliate är det också viktigt att tala om att hemidan innehåller sponsrade länkar, annars kan man bli utslängd från affiliateprogrammet. Den informationen måste läggas överst på sidan, så att läsaren ser det direkt.

Slutord om affiliate marketing

Att vara affiliate är väldigt roligt och spännande. Själv tycker jag mycket om SEO och att försöka rankan högt på Google. Skriva en bättre artikel än mina konkurrenter, få fler länkar till den, locka besökare att stanna länge och se hur min artikel lägger sig i topp på Google. Det tycker jag är kul.

Självklart är det också roligt att se hur det tickar in massa pengar (och ibland mindre pengar) på kontot. Idag arbetar jag heltid med affiliate och att skriva.

Relaterade frågor

Måste jag ha eget företag för att vara affiliate? Man måste inte ha ett företag för att vara affiliate? Man måste inte ha ett företag för att bli affiliate. Det går oftast lika bra att starta en affiliatesite som privatperson. Affiliatenätverken drar skatt innan de betalar ut din lön.

Vilken skatt betalar man som affiliate? Affiliatenätverk som Adtraction betalar in skatten åt dig, och det är ju smidigt. Avdraget som brukar vara totalt 47% är för skatt och arbetsgivaravgifter. Du kan hitta mer information om hur Adtraction hanterar skatten och betalningar här. Företagare och utländska medborgare skall själva sköta rapportering av inkomster och inbetalningar av eventuella skatter.

Vad krävs för att bli en affiliate? För att bli en affiliate behöver du ha en hemsida, blogg, Facebooksida eller liknande. Du behöver ha gott om tid och vara lite envis. Det är en branch där man inte ska ge upp för lätt. Det kan vara väldigt trögt i början.

Hur startar man en affiliate marketing? Du börjar med att göra en hemsida, blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller liknande. Sedan anmäler du dig till någon eller några affiliatenätverk och ansöker till de affiliateprogram du hittar där, som du tycker passar din branch.

Varför ska jag bli affiliate? Jag tycker att du ska bli affiliate för att du vill ägna mer tid åt ett intresse som du har. Om du startar en hemsida om ämnet du brinner för så kommer du älska att kunna ägna mer tid åt det.

Tips på fortsatt läsning

Den Ultimata Guiden Affiliate Marketing