Optimala Tider: Hitta den bästa tiden att posta på Instagram

In Alla inlägg, Sociala media by Annika Vallgren

Undrar du vilken som är bästa tiden att posta på Instagram? Vår djupgående guide tar dig direkt till de timmar som statistiskt sett levererar toppengagemang, och förklarar varför tidpunkten verkligen räknas för att fånga dina följares uppmärksamhet. Utan omvägar, här är vad du behöver veta för att dina inlägg ska nå sin fulla potential.

Viktiga slutsatser

 • Måndagar och torsdagar är de bästa dagarna att posta på Instagram, med optimala tider utspridda över tidig morgon, eftermiddag och kväll.
 • Den bästa tiden att posta på Instagram varierar beroende på målgruppens specifika beteenden, varför analyser av följarnas aktivitet och anpassning efter tidszoner är nödvändiga för att maximera engagemang.
 • För att optimera engagemang på Instagram är det viktigt att testa olika postningstider, fokusera på kvaliteten av innehållet samt engagera sig med sin publik.
Diagram över bästa tiderna att posta på Instagram

Bästa tiderna för Instagram-inlägg

Måndagar och torsdagar har identifierats som de bästa dagarna att publicera på Instagram för maximalt engagemang. Men vad är klockslagen du bör satsa på för att hitta den bästa tiden att publicera? Optimala tidpunkter för att posta på Instagram inkluderar:

 • kl. 02:00
 • kl. 08:00
 • kl. 09:00
 • kl. 17:00
 • onsdagar kl. 15:00
 • torsdagar kl. 05:00
 • torsdagar kl. 11:00
 • torsdagar kl. 15:00-16:00
 • fredagar kl. 17:00

Visst är det frestande att posta det där söndagsselfiet direkt på morgonen, men vårt råd är att hålla emot. Söndagar och måndagar på morgonen tenderar att dra mindre engagemang. Så det är bäst att vänta tills en mer optimal tid för att posta ditt innehåll.

Vardagar: Måndag – Fredag

När det gäller vardagar, är tisdag torsdag en guldgruva för Instagram-postningar. Klockan 05.00 är en optimal postningstid på Instagram. Medan detta kanske inte verkar som den mest intuitiva tiden, tyder data på att det är en effektiv tidpunkt för att fånga uppmärksamheten hos tidiga fåglar som kollar sina telefoner först på morgonen.

Förståeligt nog kanske du inte är vaken vid denna tid. Oroa dig inte, du kan alltid schemalägga dina inlägg i förväg. Det viktigaste är att du vet att detta är en tidpunkt då dina följare är aktiva och redo att engagera sig.

Helger: Lördag – Söndag

När det gäller helger, är det bäst att hålla tillbaka med att posta på söndagar och måndagar på morgonen. Anledningen? Engagemanget är lägre under dessa tider. Kanske är dina följare upptagna med att sova ut eller spendera tid med sina familjer.

Så, även om du kanske är ivrig att dela dina helgäventyr direkt, kanske det är bäst att vänta tills senare på dagen eller till och med nästa dag. Kom ihåg, det är inte bara om att posta, det handlar om att posta vid rätt tidpunkt.

Anpassa efter din målgrupp

Statistikverktyg för målgruppsanalys på Instagram

Den bästa tiden att posta på Instagram beror på den specifika målgruppens aktivitet, inte generella riktlinjer. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom varje målgrupp har sina egna unika beteenden och rutiner.

För att identifiera när din målgrupp är som mest aktiv, använd Instagrams statistikverktyg för att analysera följarnas beteende. Detta kommer att ge dig en mer detaljerad insikt i dina följares aktiviteter och hjälpa dig att hitta de mest optimala tiderna för att posta.

Analysera dina följare

För att verkligen komma åt hjärtat av din målgrupp, behöver du analysera deras beteende. Detta innebär att utvärdera metriker som gillanden, kommentarer, sparningar och klick.

Genom att analysera förhållandet mellan räckvidd och visningar kan du förstå hur ofta dina inlägg visas och interageras med av dina följare. Detta hjälper dig att identifiera de tider på dagen då dina följare är mest aktiva, vilket kan hjälpa dig att optimera dina postningstider och maximera engagemanget.

Tidszoner och internationell publik

Om du har en internationell publik, kan tidszoner bli en komplicerad faktor att beakta. Men det är ett viktigt steg för att effektivt nå personer i olika länder.

Den optimala tiden att posta på Instagram kan skifta beroende på var dina följare befinner sig geografiskt och vilken tidszon de befinner sig i. Så glöm inte att göra lite forskning om var dina följare är baserade och anpassa dina postningstider i enlighet med detta.

Branschspecifika bästa tider

Förståelsen av de bästa tiderna att posta på Instagram kan variera betydligt mellan olika branscher. Till exempel, för restaurangbranschen, är de optimala tiderna att publicera innehåll på Instagram vanligtvis måndagar mellan klockan 9 och 13.

Det är avgörande för företag att identifiera när deras specifika målgrupp är mest engagerad, för att kunna maximera effekten av inläggen. För att hitta de mest effektiva tiderna för just din bransch bör du kontinuerligt analysera engagemang och justera dina postningstider därefter.

Testa och utvärdera

Ett av de bästa sätten att hitta de mest effektiva tiderna för dina Instagram-inlägg är att testa och utvärdera olika tider. Genom att jämföra prestandan för inlägg som delas vid olika tider, kan du fastställa de bästa tidpunkterna för dina profiler.

Ett sätt att göra detta är att experimentera med att schemalägga inlägg vid olika tidpunkter på sociala medier och sedan spåra engagemangsindikatorer såsom gillanden, kommentarer och delningar. Detta kan hjälpa dig att bestämma vilka tider som ska resultera i högst publikinteraktion.

Strategier för att maximera engagemang

Förutom att hitta de bästa tiderna att posta, finns det flera strategier du kan använda för att maximera engagemanget på Instagram. Ett effektivt sätt att göra detta är att skapa innehåll som är värdefullt för dina följare, som positiva känslor, inspiration, bra tips eller ny kunskap. Att skapa attraktiva inlägg på Instagram är också en viktig del av att öka engagemanget.

En konsekvent visuell identitet, till exempel genom att använda specifika filter, färgscheman eller teckensnitt, kan göra ett varumärke mer professionellt och trovärdigt. Dessutom tenderar Instagrams algoritmer att gynna inlägg som får högt engagemang strax efter publicering, vilket ökar deras synlighet.

Kvalitet över kvantitet

När det gäller att skapa innehåll för Instagram, är kvalitet alltid viktigare än kvantitet. Att prioritera högkvalitativt och visuellt attraktivt innehåll kan hjälpa till att bibehålla ett varumärkes närvaro utan att kompromissa med mängden inlägg.

Genom att fokusera på kvaliteten på dina inlägg, med ett tydligt budskap och relevans för din publik, kan du bidra till att öka engagemanget. Detta kan vara mer effektivt än att bara posta ofta.

Interagera med din publik

En annan effektiv strategi för att öka engagemanget på Instagram är att interagera med din publik. Aktivt deltagande med publiken, som att:

 • svara på kommentarer
 • gilla och kommentera andra användares inlägg
 • använda hashtags för att hitta och engagera sig i relevanta samtal
 • ställa frågor i dina inlägg för att uppmuntra till interaktion

kan öka synligheten för ett inlägg.

Detta inkluderar att skapa inlägg med kvalitativa bildtexter som engagerar din publik, som i sin tur kan öka synligheten för dina inlägg på grund av Instagrams algoritmer som favoriserar användarinteraktion och tid spenderad på innehåll.

Sammanfattning

Att hitta den bästa tiden att posta på Instagram kan vara en utmaning, men med rätt verktyg och metoder kan du maximera engagemanget för dina inlägg. Kom ihåg att anpassa dina postningstider efter din specifika målgrupp, ta hänsyn till tidszoner om du har en internationell publik, och experimentera med olika tider för att hitta vad som fungerar bäst för dig. Och glöm inte, kvalitet är alltid viktigare än kvantitet när det gäller innehåll på Instagram.

Vanliga frågor och svar

Vilken tid är bäst att lägga ut på Instagram?
Bästa tiderna att posta på Instagram är kl. 02:00, 08:00, 09:00 och 17:00 på måndagar och torsdagar, samt onsdagar kl. 15:00 och torsdagar kl. 05:00, 11:00, samt 15:00-16:00.

Hur ofta ska man lägga upp bilder på Instagram?
Det är effektivt att experimentera med olika tider och dagar för att hitta vad som fungerar bäst, men att publicera inlägg regelbundet är nyckeln till att hålla engagemanget högt.

Hur kan man bli känd på Instagram?
För att bli känd på Instagram bör man posta innehåll som engagerar och resonerar med sin målgrupp, och vara aktiv genom att interagera med andra användare och använda relevanta hashtags.

Hur ofta ska man lägga ut bilder på Instagram?
Det är rekommenderat att posta på Instagram flera gånger i veckan för att hålla dina följare engagerade, men kvaliteten på innehållet bör alltid prioriteras över kvantiteten.

När är det mest trafik på Instagram?
Mest trafik på Instagram är vanligtvis på måndagar och torsdagar, med högsta engagemang vid specifika tidpunkter som kl. 02:00, 08:00, 09:00 och 17:00.