Hur fungerar affiliate marketing

In Alla inlägg, Passiva inkomster by Annika Vallgren

Låt oss börja med det allra viktigaste som du behöver få med dig för att förstå affiliate marketing. Affiliate marketing, eller affiliatemarknadsföring på svenska, innebär att du gör reklam för produkter och tjänster på din hemsida, blogg eller sociala medier och tjänar pengar när någon köper genom dina länkar. För att komma igång behöver du ansluta dig till ett affiliatenätverk, där du får unika länkar som spårar dina rekommendationer och betalar dig en provision för varje genomförd försäljning. Detta är ett smidigt sätt att skapa passiva inkomster utan att behöva hantera produkter eller kundservice.

Viktiga slutsatser

  1. Enkel Start: Det är gratis och enkelt att komma igång med affiliate marketing. Du behöver inte några speciella förkunskaper eller investeringar, bara en plattform att marknadsföra ifrån.
  2. Passiva Inkomster: En av de största fördelarna med affiliate marketing är möjligheten att tjäna pengar dygnet runt, även när du sover. Dina länkar kan generera inkomster kontinuerligt.
  3. Inga Lager eller Fraktproblem: Som affiliate behöver du inte bekymra dig om lager, frakt eller returer. Du fokuserar på marknadsföring medan företagen hanterar logistiken.
  4. Utmanande Konkurrens: Det kan ta tid att bygga upp trafik till din hemsida och börja tjäna pengar, särskilt om konkurrensen är hög inom din nisch. Ha realistiska förväntningar och var beredd på att lägga ner tid på att skapa innehåll och optimera för SEO.

Låt oss börja med det allra viktigaste som du behöver få med dig för att förstå affiliate marketing.

Vad är affiliate marketing och vad betyder affiliate marketing på svenska?

Affiliate marketing, på svenska brukar det översättas med affiliatemarknadsföring.

Men låt oss börja från början och besvara frågan ”Vad är affiliate marketing”? Affiliate marketing innebär att man på sin hemsida, blogg, instagram eller liknande gör reklam för produkter och företag man gillar.

Men det är inte bara att börja skriva om produkter och vänta sig att få en utbetalning, tyvärr är det lite mer komplicerat än så. Du behöver ansluta dig till ett eller flera affiliatenätverk, och använda en speciell länk du får därifrån. Men mer om det senare.

Man kan göra reklam både varor tjänster. Du tjänar då pengar när någon köper en produkt eller tecknar avtal för en viss tjänst.

Du gör alltså reklam för en tjänst eller produkt det kan till exempel Amakli. Det kan du göra både med textlänkar, du kan använda en bild för att länka och det finns även andra som erbjuder reklambanners.

Exempel på reklambanner

Bild som har en länk

När sedan besökarna från din hemsida besöker företagets hemsida och köper något tjänar företaget pengar. Men det fina här är att även du tjänar pengar, eftersom företaget betalar dig en andel av pengarna som de tjänar. Så du får liksom en del av kakan du också.

Vilka fördelar har affiliatemarknadsföring?

hur är det att jobba som affiliates

Det finns många fördelar med att jobba som affiliates. Om du ändå har en hemsida eller blogg där du skriver om saker kan det vara trevligt att få lite extra inkomster varje månad.

Du behöver heller inte någon lång utbildning eller några speciella förkunskaper för att bli affiliate.

Det är gratis att gå med i ett affiliatenätverk och det är gratis att lägga upp länkar på sin hemsida eller blogg.

Om man jämför med en webbshop så är det väldigt smidigt att vara affiliate. Som affiliate är det inga produkter som ska packas och skickas. Du behöver heller inte bekymra dig om vare sig returer eller reklamationer. Att sådant sköter företaget själv.

Det trevligaste med att arbeta med affiliatemarknadsföring, om du frågar mig, är att jag kan tjäna pengar dygnet runt, utan att själv behöva göra något. Kunderna kan klicka sig in på mina länkar och handla saker dygnet runt. Ibland händer det att jag har tjänat en tusenlapp redan innan jag går ur sängen. Det tycker jag kan vara en riktigt trevlig start på dagen.

Vilka nackdelar är det med affiliate marketing?

affiliates vilka fördelar och nackdelar finns det?

Det finns inte bara fördelar med att arbeta som affiliate. Det finns faktiskt några nackdelar också.

För det första är provisionen som företagen betalar inte så hög. Normalt brukar den ligga på mellan 2-10%. Så om man säljer billigare produkter behövs ganska många försäljningar för att det ska bli en bra lön. Hur stor provisionen är olika från företag till företag. Det är också så att olika branscher betalar bättre än andra.

Nästa stora nackdel är att oftast inte får besökare till din hemsida från dag ett, utan du är tvungen att skriva ganska mycket innan de dyker upp. Det beror oftast på att det tar en stund för Google att ranka din hemsida. Här räcker det oftast heller inte med en enda sida, utan du behöver ha en hel hemsida med mycket och relevant innehåll.

affiliatemarknadsföring i Sverige

Vad menas med affiliates?

En affiliate kan vara en person eller ett företag som förmedlar besökare, köpare, och läsare till t.ex. en webbshop eller ett företag som säljer någon typ av tjänster. Du kan bli affilliate om eller ditt företag har en webbsida, eller något annat ställe att placera länkarna på.

De vanligaste ställena att placera affiliatelänkar på är hemsidor, bloggar, sociala media, shoppingsidor, portalet, email, rabattkodssidor osv.

Vad är affiliate samarbete? Ett affiliate samarbete är det samarbete du har med olika företag. Du skriver om deras tjänster eller produkter och får betalt när de gör en försäljning eller tecknar ett avtal där du länkade kunden till dem. Det är det som är ett affiliate samarbete.

Webbshop med affiliatemarknadsföring

När du arbetar med affiliate kan du välja vilka produkter du vill rekommendera. Kanske är det miljövänliga produkter, kanske är det roliga prylar eller något annat du vill ha i din webbshop?

Det är fritt fram att rekommendera de produkter du gillar. Du slipper fokusera på lager, beställningar och reklamationer. När kunderna vill göra ett köp skickar du bara dem vidare till företaget som saluför produkten.

Tips på fortsatt läsning

Den Ultimata Guiden Affiliate Marketing