Hemsida till utbildningar

Hemsida till utbildningarNy design på hemsidan Teckna och måla

Teckna och måla har fått en ny design på hemsidan.

Teckna och måla är kursbrev som man kan prenumerera på. De har en teckningskurs och en målarkurs. De har en hemsida sedan gammalt och ville modernisera den lite.

Hemsidan har inte så många sidor och verkar kanske inte så besvärlig att göra om vid första anblicken, men det skulle visa sig vara helt fel.

Det blev en hel serie av problem som staplades på varandra. Det är nog det svåraste uppdrag jag har fått tror jag. Men jag ska berätta mer om det här uppdraget.

Layouten på hemsidan

Teckna och måla den gamla hemsidanDet första jag gjorde var att börja med sidhuvudet och få det fint. För att inte testa så mycket på deras hemsida testade jag först layouten för första sidan på en av mina testsajter. Det såg bra ut och jag fick ok från Teckna och måla.

Teckna och Måla ville ha sin gamla logga med sig och gärna penslarna som ligger till höger i sidhuvudbilden också. Här tillbringade jag jättemycket tid med att försöka sätta ihop en logga eller bild för sidhuvudet. Men det gick inte riktigt att få till. Det blev obalans i bilden på något sätt. Till slut bestämde jag mig för att skippa penslarna och bara behålla paletten. Här var jag tvungen att förstora upp texten och göra paletten mindre. Paletten hade en turkos bakgrund. Jag gav den en ny bakgrundsfärg för att bättre matcha den nya hemsidan.

Bilderna på första sidan för respektive kurs tyckte de om och ville behålla. Men vi skulle lägga in en heltäckande bild övers på sidan. Sedan skulle det även in lite nya texter och fler bilder.

De hade många fina teckningar och målningar som jag kunde använda för att designa hemsidan, men jag fastnade speciellt för den här brobilden och försökte använda färger från den på t.ex. knapparna på hemsidan.

Nu började svårigheterna med menyn på hemsidan

Sidan är ju, som du kanske la märke till, tvåspråkig. I vanliga fall brukar det inte vara några bekymmer att ha två språk och växla menyer. Men här fick jag stora bekymmer.

När en sajt är flerspråkig brukar man ju lägga språkvalet överst på sidan. Det gick visserligen att lägga in ett språkval överst på sidan, men det blev fult. Språken markerades med flagga och språknamn. De staplades på varandra och man såg bara översta och halva nedre raden. Norska bokmål fick dessutom en radbrytning i namnet. Det löste jag genom att istället lägga in bilder på två flaggor överst på sidan, i ett av widgetfälten. Flaggorna länkade jag sedan till respektive startsida.

Språkpluginet brukar ju ha en funktion där man lätt kan byta språk. När man är på sidan kontakt och byter språk så hamnar man på sidan kontakt på den nya språket. När jag började jobba med deras sida fungerade det så att om man var på sidan kontakt och tryckte på norska så hamnade man på den norska startsidan. Det hade jag gärna velat fixa så man hamnade på samma sida på det andra språket, men det funkade inte här, hur jag än försökte.

Språkpluginet brukar dessutom ha stöd för att ha flera menyer, en för varje språk. Men med det nya tema fick jag inte menyn att bytas när jag växlade språk. Här började uppdraget bli riktigt jobbigt måste jag säga.

Det är inte optimalt, men jag löste menyproblemet genom att installera ett plugin för att kunna styra på vilka sidor som en viss meny visas. Så fick jag välja den svenska menyn och klicka i alla de svenska sidorna. Och för den norska menyn fick jag bocka för att den skulle visas på alla de norska sidorna.

Formuläret på hemsidan

Tanken var att jag även skulle ändrat formuläret på hemsidan. Vissa fält är onödigt långa. Men här gick jag bet faktiskt. Jag lyckades faktiskt inte hitta något ställe att redigera formuläret.

Då började jag med att lägga till Contact Form 7, som är det vanligaste pluginet för att göra formulär. Men här fick jag problem. Det uppstod en konflikt med något annat av pluginen på sidan. Mina formulärfält spreds över sidan på ett sätt som de aldrig gör annars. Så jag kunde heller inte byta ut sidorna med formulär mot nya.

De gamla formulären fungerade ju, så jag valde att inte göra något åt dem.

Sidfoten

När man arbetar med hemsidor är det många svåra val man behöver göra. Ett annat sådant val som jag fick göra här var sidfoten. Hemsidan hade ingen egentlig sidfot. Kontaktuppgifter och prova gratis i 14 dagar som ser ut att vara en sidfot är det i själva verket inte. Det är en text som ligger längst ner på alla sidorna. Orsaken till att den här lösningen valdes från början är ju att sidan har flera språk. Språkverktyget saknar stöd för flera sidfötter. Det går inte att få en sidfot per språk så att säga.

Jag valde att behålla samma lösning. Det finns visserligen plugins där man kan sätta villkor för när ett widgetfält ska visas. Men att installera plugins på en hemsida är något man helst ska undvika. Sidan tar längre tid att ladda och plugins kan kollidera med varandra och med temat. Så jag valde att behålla samma lösning på det hela. Nackdelen är att man måste göra om samma sidfot på alla sidor. Vill man göra en liten textändring så behöver man gå in på varje sida och göra samma grej.

 

Det här har nog varit det svåraste uppdraget jag haft någonsin tror jag. Men besök gärna sidan och se hur den blev till slut!

Besök gärna hemsidan!

Ta mig dit!

Dela gärna sidan!