Affiliate Marknadsföring: Din Guide till att Bli Framgångsrik Online

In Alla inlägg, Passiva inkomster by Annika Vallgren

Hur påbörjar man med affiliate marknadsföring (eller affiliate marketing som är den engelska benämningen) och genererar en inkomst? I den här omfattande guiden täcker vi allt från val av nisch till att förfina din marknadsföringsstrategi. Vi går igenom de bästa praxisen för att bli en värdefull partner för företag och hur du kan omsätta din trafik i faktiska inkomster. Här får du hjälp att komma igång!

Den här sidan innehåller sponsrade länkar.

Viktiga slutsatser

 • Affiliatemarknadsföring är ett provisionbaserat sätt att marknadsföra produkter eller tjänster där annonsörer, affiliates och affiliatenätverk samverkar för försäljning.
 • För att bli en framgångsrik affiliate bör man välja en lönsam nisch, skapa engagerande innehåll och optimera sin marknadsföringsstrategi genom att anpassa sig efter målgruppen och använda verktyg för spårning och analys.
 • Viktiga lagar såsom Marknadsföringslagen och GDPR, kulturella skillnader och språkbarriärer, måste tas hänsyn till inom affiliatemarknadsföring för att följa både lagar och etiska riktlinjer.

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing, eller affiliatemarknadsföring, är konsten att marknadsföra produkter eller tjänster för ett annat företag och tjäna provision baserat på genererade försäljningar eller handlingar. Detta är en populär metod eftersom den är kostnadseffektivt för företag, som endast betalar för genererade försäljningar eller handlingar, och den erbjuder potentiell lönsamhet för individer.

Genom att använda rätt strategi kan man som affiliate tjäna pengar genom att marknadsföra produkter från olika företag på sina sociala medier, bloggar eller hemsidor.

Nyckelaktörer inom affiliate marketing

Nyckelaktörer inom affiliate marknadsföring

I denna komplexa värld av affiliate marketing finns det tre nyckelaktörer som samarbetar för att skapa framgångsrika partnerskap: annonsörer, affiliates och affiliatenätverk.

Låt oss nu titta på detaljerna och se vad var och en av dessa gör inom affiliate marketing.

Annonsörer

Annonsörer är företag som söker ökad försäljning och varumärkesmedvetenhet. De skapar produkter eller tjänster som vi som affiliates marknadsför och söker efter affiliates och influencers som vill marknadsföra dem. Annonsörerna gör detta för att öka sin försäljning och nå ut till fler presumtiva kunder. Ett starkt samarbete med affiliates kan öka varumärkesmedvetenheten och försäljningen för en annonsör. Genom att detta samarbete kan de nå större framgångar.

I gengäld betalar annonsören provision till affiliates för varje klick eller försäljning som en affiliate genererar av annonsörens produkter eller tjänster.

Affiliates

Affiliates, å andra sidan, äger webbplatser, hemsidor, bloggar eller konton i sociala medier där de marknadsför annonsörers produkter eller tjänster. De tjänar pengar genom att generera försäljning och få en provision baserad på prestation, och användar unika länkar för att spåra försäljningen.

Ett specifikt exempel på ett affiliateprogram är Amazon Associates, som tillåter affiliates att tjäna provisioner genom att placera affiliate-länkar på sina webbplatser eller bloggar vilket resulterar i försäljning hos företaget.

Affiliatenätverk

Affiliatenätverk fungerar som mellanhänder genom att sköta spårning av klick, försäljning och utbetalningar av provisioner som uppstår från anslutna affiliates marknadsföringsinsatser. De är en sorts plattformar där annonsörer och affiliates möts för att hitta varandra och starta affärssamarbeten inom affiliate marketing.

Dessa nätverk erbjuder även verktyg för spårning, betalning och analys av prestanda så att annonsörer och affiliates kan mäta sina resultat.

VILKET AFFILIATEPROGRAM SKA JAG VÄLJA?

Det här är inte en helt enkel fråga att besvara. Eller egentligen vill jag svara, gå med i alla nätverk du hittar och försök få din hemsida godkänd.

Om du har registrerat dig kommer du åt att se vilka annonsörer de olika nätverken har. Alla vill inte visa upp sina annonsörer innan man har registrerat sig. Att registrera sig hos ett affiliatenätverk kostar dig inte mer än tiden du lägger ner på det.

Men de bästa affiliateprogrammen i Sverige som jag främst vill rekommendera dig är

Amazon affiliates då kanske du undrar? Jag är själv ansluten till Amazon, men de har väldigt låga provisioner och kort cookietid (1 dag). Så om du vill tjäna mycket pengar på din affiliatesida kanske inte Amazon affiliates är ditt förstahandsval. Men å andra sidan är det en sida som folk verkar gilla att handla på, så det är något du behöver ta ställning till.

Hur man blir en framgångsrik affiliate

hur blir man framgångsrik som affiliate

Att bli en framgångsrik som affiliate är inte enkelt. Det kräver mycket engagemang och strategiskt tänkande. Du behöver också ha en god förståelse för din nisch. Hur börjar man då denna resa?

För det första bör du välja en lönsam nisch och hitta ett affiliate-program som kompletterar denna nisch. Därefter behöver du skapa engagerande innehåll och optimera din marknadsföringsstrategi. Låt oss dyka djupare in i varje steg.

Välja rätt nisch

Att välja rätt nisch är en avgörande framgångsfaktor i affiliate marketing. Genom att välja en nisch som matchar ens egna intressen så orkar man lägga in mer krut på jobbet och ha mer uthållighet. Vilket ger större chanser att bli framgångsrik med sin affiliatemarknadsföring.

Du bör också välja ett program som inte bara ställer sig i linje med affärsmålen utan även intresserar målgruppen. Om du till exmempel har en hemsida om hundar kan det vara svårt att sälja vattenskotrar. Tänk också på att välja ut produkter och tjänster att marknadsföra, som anses ha hög kvalitet.

Olika branscher har också olika hög provision och olika högt pris. Om vi tar böcker som exempel så är de ganska billiga att köpa och det är inte speciellt hög provision i den branschen. Böcker brukar ha runt 4% i provision. Säg att en bok kostar 100 kr, det ger dig en provision på 4 kr. Men om du kan hitta dyrare produkter att marknadsföra, eller produkter med högre provision kommer du i slutändan att tjäna mer pengar.

Skapa engagerande innehåll

Efter att ha valt rätt nisch är nästa steg att skapa engagerande innehåll. Här är några sätt att göra det:

 • Marknadsföra affiliate-länkar genom blogginlägg, videor, användargenererat innehåll och interaktiva element som frågesporter och spel.
 • Se till att du upplevs som ärlig, genom att dela personliga erfarenheter och berätta att du är affiliate och vad det innebär.
 • Du kan skapa guider, tutorials eller recensioner av affiliate-produkterna för att bygga förtroende hos läsaren.

Använd dessa strategier för att bygga ett bra innehåll som lockar och får din publik att stanna.

Optimera marknadsföringsstrategin och använd sociala medier

För att öka din försäljning kan du arbeta med att optimera din marknadsföringsstrategi. Detta innebär att testa med att använda olika söktermer, A/B-testning och du kan också testa med att erbjuda olika förmåner, så som rabattkoder för att öka konverteringarna.

Du kan arbeta med att öka din synlighet online i sociala medier. Även här handlar det om att erbjuda olika förmåner för att öka besökarantalet och konverteringarna.

Provisionsmodeller och ersättning

Provisionsmodeller och ersättning

Nu när du vet hur man blir en framgångsrik affiliate, låt oss prata om pengarna. Hur tjänar affiliates pengar? Och hur mycket kan de tjäna? Sanningen är att det varierar beroende på många faktorer.

Låt oss dyka in i de olika provisionsmodellerna och ersättningsstrukturerna som man vill överväga.

Provisionsbaserad ersättning

Intäkterna du får som affiliate baseras på provision som tjänas genom genererad trafik och försäljning via affiliate-länkar. Affiliates kan kompenseras genom olika kommissionsmodeller såsom:

 • provision på omsättningen
 • fast betalning för varje ny kund som registrerar sig
 • ersättning för specifika handlingar som kontoöppningar
 • betalning för leads i form av kundkontaktuppgifter.

Utbetalningar och skatteregler

När det gäller utbetalningar av provisoner och skatteregler här i Sverige, så får man vanligtvis betalt en gång per månad eller när man uppnått ett visst belopp. Affiliate nätverken rapporterar in inkomsten till skattemyndigheten per automatik.

Om en affiliate dirigerar trafik till en svensk företags webbplats, måste företaget undersöka om affiliaten betalar A-skatt eller F-skatt, och i så fall göra preliminärt skatteavdrag och betala sociala avgifter.

Att välja rätt affiliatenätverk och program

Att välja rätt affiliatenätverk och program

Att välja rätt affiliatenätverk och program är avgörande för din framgång som affiliate. Men med så många alternativ där ute, hur vet du vilket som är bäst för dig? Låt oss undersöka detta i de följande delavsnitten.

Jämföra olika affiliatenätverk

Det finns många olika affiliatenätverk att välja mellan, såsom Adrecord, Adtraction, Addrevenue och Tradedoubler. Det är lätt att känna sig förvirrad över den stora mängden affiliatenätverk. Men välj ut några stycken att gå med i till att börja med. De flesta har väldigt många annonsörer, så du kommer säkerligen att hitta några som passar dig också.

Ansluta sig till lämpliga affiliateprogram

När du har valt ett affiliatenätverk, är nästa steg att ansöka till lämpliga affiliateprogram. Varje affiliatenätverk har ofta hundratals eller tusentals annonsörer listade, så det är lätt att hitta intressanta program att gå med i. Där kan du söka, jämföra och ansöka till olika affiliateprogram som intresserar dig.

Mätning och analys av prestationer

Mätning och analys av prestationer inom affiliate marketing är avgörande för att förstå vilka strategier som fungerar och vilka som behöver förbättras. Låt oss titta på hur du kan mäta och analysera dina data i de följande delavsnitten.

Spårning och rapportering

Spårning och rapportering är en integrerad del av affiliate marketing. Detta är egentligen inget du själv behöver tänka på, men genom att använda olika spårningsmetoder som pixel tracking, postback URL tracking och direktlänksspårning, sker en automatisk rapportering av dina marknadsföringsinsatser. Det du själv gör är att klistra in en speciell länk på din hemsida för att spåra försäljningar kopplade till din sida.

Affiliate marketing i Sverige och internationellt

Affiliate marketing är inte bara begränsad till Sverige, det är en global bransch. Det finns dock vissa internationella skillnader att notera, inklusive:

 • Affärskulturer
 • Regleringar
 • Lokala marknadstrender
 • Konsumenternas köpbeteenden
 • Språkbarriärer

Juridiska aspekter och etik inom affiliate marketing

Som med alla affärsaktiviteter finns det lagar och regler som styr marknadsföringen. Marknadsföringslagen och GDPR styr affiliate marknadsföring i Sverige och sätter ramarna för hur reklam får utföras och hur personuppgifter ska hanteras.

Sammanfattning

Välkommen till slutet av din resa genom affiliate marknadsföring. Jag har täckt allt från grunderna i affiliate marknadsföring till mer avancerade ämnen som provisionsmodeller, utbetalningar och skatteregler. Jag hoppas att du nu känner dig lite mer säker på konceptet med affiliate marknadsföring och är redo att ta din första steg på vägen mot framgång.

Vanliga frågor och svar

Hur man börjar med affiliate marketing?

För att börja med affiliate marketing bör du kontakta ett affiliatenätverk, välja ersättningsnivå, inkludera nätverket i din marknadsföringsplan, ge publicisterna rätt förutsättningar samt testa och utvärdera dina resultat. Lycka till med ditt företagande!

Hur tjänar man pengar på affiliate marketing?

För att tjäna pengar på affiliate marketing behöver du marknadsföra produkter eller tjänster åt ett företag och få ersättning i form av provision baserat på försäljning, leads eller andra handlingar. Det innebär att du kan få betalt för att lotsa trafik till företagets webbplats och tjäna pengar när besökarna genomför önskade handlingar. Oftast att de köper en produkt men ibland kan det vara att de fyller i ett formulär eller bara klickar.

Är affiliate marketing lagligt?

Ja, enligt marknadsföringslagen är det lagligt att bedriva affiliate marketing, men det är viktigt att tydligt markera att det är en marknadsföring och inkludera en upplysning om affiliatelänkar.

Vad betyder affiliate marketing?

Affiliate marketing innebär att en person, kallad affiliate, tjänar provision genom att marknadsföra produkter eller tjänster från företag, och belönas ekonomiskt när någon köper via deras länk. Det är en form av samarbetsbaserad digital marknadsföring.

Vad krävs för att bli en affiliate?

För att bli en affiliate behöver du gå med i ett affiliateprogram eller nätverk, och uppfylla de krav som ställs av annonsörerna för att marknadsföra deras produkter eller tjänster. Lycka till med ditt affiliatesamarbete!

Tips på fortsatt läsning

Affiliate Marketing i Sverige