Komplett Guide: Hur Funkar Instagram & Tips för Att Bemästra Appen

In Alla inlägg, Sociala media by Annika Vallgren

Vill du förstå hur funkar Instagram? Detta populära sociala nätverk låter dig snabbt skapa ett konto, dela foton och videoklipp samt interagera med vänner och följare. Den här guiden ger dig en snabb översikt över de viktigaste funktionerna och ger dig klara steg för att komma igång. Läs vidare för att upptäcka hur du kan navigera genom Instagrams gränssnitt och använder dess olika funktioner till din fördel.

Viktiga slutsatser

 • För att komma igång med Instagram snabbt, skapa ett konto, anpassa profilbilden, fyll i din profilinfo och välj ett minnesvärt användarnamn.
 • Optimera din Instagram-profil genom att skapa en intressant bio och använda tjänster som Linktree för att uppfylla länkbegränsningen i din bio.
 • Öka engagemanget på ditt Instagram-konto genom att publicera bilder och videos, interagera med andra användares innehåll och använda Instagram Stories.

Skapa och logga in på ditt Instagram-konto

För att börja din resa på Instagram behöver du först skapa ett konto på Instagram. Det är helt enkelt och tar bara några minuter att göra. Ladda ner Instagram-appen till din telefon och följ sedan instruktionerna för att registrera dig. Du behöver bara välja ett användarnamn, lösenord och ge en e-postadress.

När du väljer ditt användarnamn, kom ihåg att det ska representera dig eller ditt varumärke. Det bör vara unikt och personligt, men även lätt att hitta och komma ihåg. När du har valt ett användarnamn, är det dags att lägga till en profilbild och fylla i din profilinformation. Din profilbild och information är det första folk ser när de besöker din profil, så se till att de representerar dig väl.

Nu är du nästan redo att gå in och börja utforska Instagram. Det sista steget i registreringsprocessen är att bekräfta dina uppgifter och trycka på ‘gjort’-knappen. Nu kan du logga in på ditt konto och börja upptäcka alla fantastiska funktioner som Instagram har att erbjuda.

Anpassa din profil och bio

När du har skapat ditt konto, är det dags att optimera din profil. En väl utformad Instagram-profil kan dra till sig rätt målgrupp och generera leads, vilket kan hjälpa dig att växa dina följare.

En viktig del av din profil är din Instagram-bio. Det är här du kan presentera dig själv eller ditt varumärke och berätta för dina besökare vad de kan förvänta sig från ditt konto. Spara Stories i Höglight-album under din biografisektion för att göra viktig information lättillgänglig för följare.

En annan viktig aspekt av din profil är länken i din bio. Instagram tillåter endast en länk i din bio, så det är viktigt att du utnyttjar den väl. Använd tjänster som Linktree för att länka till flera sidor och viktig information från en enda länk.

Genom att optimera din profil och bio kan du effektivt dra nytta av Instagrams potential och skapa engagemang hos dina följare.

Publicera bilder och videos

Publicera bilder och videos på Instagram

När du har skapat och anpassat ditt konto är det dags att börja dela innehåll. Instagram är en plattform för att dela bilder och videor, och att publicera regelbundet kan hjälpa dig att bygga en aktiv och engagerad följarskara.

För att publicera en ny bild eller video, följ dessa steg:

 1. Tryck på ‘+’ ikonen.
 2. Välj ‘Publicera’.
 3. Du kan antingen ladda upp en befintlig bild från din telefons bibliotek.
 4. Eller ta en ny bild genom att trycka på kameran och växla mellan framåtvända och bakåtvända kameror.

Efter att du har tagit eller uppladdat en bild, kan du lägga till följande:

 • Effekter eller filter
 • Musik
 • En bildtext
 • Din plats

Du kan även infoga text i dina bilder för att framhäva viktig information och tagga andra användare genom att klicka på bilden när du redigerar den. Använd filter genom att trycka på filter-rutan och justera styrkan av effekten genom att trycka en gång till på samma filter.

För att dela flera bilder eller videor i ett och samma inlägg, följ dessa steg:

 1. Tryck på ‘+ ikonen’.
 2. Välj ‘Bibliotek’.
 3. Tryck på ikonen för ‘Välj flera’.
 4. Du kan välja upp till 10 bilder eller klipp.
 5. Arrangera dem genom att dra och släppa.
 6. Tryck ‘nästa’ för att fortsätta.

Interagera med andra användare

Instagram är inte bara en plattform för att dela bilder och videor, det är också en plats för att interagera med andra användare på sociala medier. Genom att gilla och kommentera andras inlägg kan du öka din synlighet och engagemang på plattformen.

För att gilla bilder på Instagram klickar man på hjärtat eller dubbelklickar på bilden. För att lämna en kommentar, klickar du bara på pratbubblan och sedan öppnas ett fält där du kan skriva din kommentar. Det är enkelt och smidigt! När du svarar på kommentarer skapas konversationer som kan stärka din närvaro på plattformen och påverka tillväxten av följare.

För att tagga någon i en bildbeskrivning på Instagram skriver man @ följt av personens användarnamn. Detta ökar synligheten för ditt inlägg och kan hjälpa dig att nå en större publik.

Dessutom kan du filtrera kommentarer på dina Instagram-inlägg med hjälp av nyckelord, vilket gör det lättare för dig att hantera och svara på kommentarer.

Utforska och söka efter innehåll

Utforska och söka efter innehåll på Instagram

Instagram är en plattform full av inspirerande och kreativt innehåll. Genom att använda sökfunktionen kan du upptäcka nya personer och innehåll att följa.

För att söka efter nya personer eller innehåll, använd sökfunktionen på Instagram. Du kan söka efter:

 • namn
 • användarnamn
 • hashtags
 • platser

Om du har registrerat ditt Instagramkonto med Facebook kommer appen att ge dig automatiska förslag på personer att följa, vilket förenklar sökandet efter vänner och bekanta.

Instagram kan även automatiskt hitta och föreslå personer att följa baserat på vem du redan har i din telefonbok eller vilka du följer på Twitter, vilket vidgar ditt nätverk på plattformen.

Genom att utforska och söka efter innehåll kan du hitta nya idéer, få inspiration och bygga en starkare och mer engagerad följarskara.

Använda Instagram Stories

Använda Instagram Stories för att dela kortlivat innehåll

Instagram Stories är en funktion som låter dig:

 • dela bilder och videor som försvinner efter 24 timmar
 • visa inlägg i en separat sektion högst upp på dina följares sida
 • inte visa inläggen i ditt vanliga flöde

För att lägga till en Story, följ dessa steg:

 1. Tryck på plusknappen med en cirkel eller svep från vänster till höger.
 2. Ta en bild, spela in en video, eller lägg till en bild eller video från ditt bibliotek.
 3. Lägg till filter, text och ritverktyg för att göra din Story mer engagerande.

Interaktion med följare kan ske genom att lägga till funktioner som omröstningar och frågor i Stories. Dessutom kan du spara dina Stories i kategoriserade Höjdpunkter på din profil, vilket gör det möjligt för dina följare att se dem även efter att de har försvunnit.

För att se någon annans Story kan du klicka på deras profilbild högst upp på appens flöde. Instagram Stories är ett kraftfullt verktyg för att hålla dina följare engagerade och uppdaterade om ditt senaste innehåll och händelser.

Instagram Direct Messages (DM)

Instagram Direct Messages (DM) är ett kraftfullt verktyg för att skicka privata meddelanden och bilder till andra Instagram-användare. Detta kan vara särskilt användbart för företag som vill förbättra kundkommunikationen.

För att skicka bilder och chatta privat på Instagram, gör följande:

 1. Hitta ikonen för direktmeddelanden uppe på skärmen eller svep från höger till vänster.
 2. När du kommenterar på någons Instagram Story så hamnar kommentaren i direktmeddelandefunktionen.
 3. På samma sätt hamnar kommentarer på din egen Story i direktmeddelandefunktionen.

Företag kan använda direktmeddelanden på Instagram för att förbättra kundnöjdheten genom att snabbt svara på frågor eller samla in feedback. Dessutom kan företag erbjuda sina kunder guidade köpupplevelser genom Instagram Direct, vilket kan förenkla och förbättra hela köpprocessen.

Säkerhet och sekretessinställningar

När du använder Instagram är det viktigt att tänka på säkerhet och sekretess. Instagram erbjuder flera inställningar och verktyg för att hjälpa dig att skydda ditt konto och dina personliga uppgifter.

Tvåfaktorsautentisering kan aktiveras på Instagram för att öka säkerheten genom att kräva en kod vid inloggningar från nya enheter. Du kan välja att ta emot tvåfaktorsautentiseringskoder via textmeddelande, WhatsApp eller en autentiseringsapp. För att stänga av tvåfaktorsautentisering på Instagram går man in i inställningarna och avmarkerar de valda autentiseringsmetoderna. Men om du förlorar tillgång till din autentiseringsmetod med tvåfaktorsautentisering aktiv måste en säkerhetsprocedur genomföras för att återställa åtkomsten.

Instagram låter dig också välja om ditt konto ska vara synligt för alla eller privat. Om du vill att ditt innehåll bara ska vara tillgängligt för dina följare kan du ställa in ditt konto som privat. Om du vill att ditt innehåll ska vara tillgängligt för alla kan du ställa in ditt konto som offentligt.

Hantera flera konton

För de användare som hanterar flera Instagram-konton, till exempel för olika varumärken eller företag, erbjuder Instagram en lättanvänd funktion för att växla mellan olika konton. För att lägga till flera konton i Instagram-appen, följ instruktionerna för att navigera i appen och lägga till nya konton. Instagram-appen tillåter användare att ha upp till fem konton och växla mellan dem utan att behöva logga ut och in för varje byte.

Denna funktion kan spara dig mycket tid och ansträngning, särskilt om du regelbundet behöver skifta mellan olika konton. Men kom ihåg att varje konto bör ha ett unikt fokus och innehåll som passar dess specifika målgrupp.

Använda Instagram på webben

Även om Instagram primärt är en mobilapp, kan du också använda Instagram på webben. Detta kan vara särskilt användbart om du vill visa och dela innehåll utanför appen, eller om du vill komma åt ditt Instagram-konto från en dator.

För att använda Instagram på webben går du till instagram.com/dittanvändarnamn och ersätter ‘dittanvändarnamn’ med ditt faktiska användarnamn på Instagram.

På en dator kan du använda Instagram för att:

 • Posta foton
 • Posta berättelser
 • Posta IGTV (Instagram TV)
 • Posta videor
 • Posta karusellinlägg

Detta speglar funktionaliteten i mobilapplikationen.

Genom att lägga till en tjänst som Linktree i Instagram-bion, kan du enkelt länka till flera sidor och viktig information på din webbplats från en enda länk. Så även om du främst använder Instagram på din telefon, kan det vara värt att utforska möjligheterna med Instagram på webben.

Hashtags och deras betydelse

Hashtags och deras betydelse på Instagram

Hashtags är en central del av Instagram och kan kraftigt öka synligheten för dina inlägg. En hashtag är ett ord eller en fras som föregås av ett # -tecken och används för att kategorisera innehåll på Instagram.

Genom att använda upp till 30 hashtags på ett inlägg kan du öka dess synlighet och engagemang. Hashtags hjälper användare att organisera sina profiler och gör det lättare för andra att hitta ditt innehåll.

Det är dock viktigt att välja relevanta och specifika hashtags som överensstämmer med ditt inläggs innehåll eller ditt kontos tema. Användning av unika hashtags kan konkretisera ditt innehåll, vilket är att föredra framför breda och generella termer.

För att inte störa huvudbudskapet i ditt inlägg och ta bort onödiga distraktioner, rekommenderas det att placera alla hashtags i den första kommentaren under inlägget, helst i det högra hörnet.

Tips för att öka dina följare

Att öka dina följare på Instagram kan vara en utmaning, men det finns flera strategier och tekniker du kan använda för att bygga en stark och engagerad följarskara. Att skapa högkvalitativa och engagerande inlägg är avgörande för att öka engagemanget och attrahera följare. Tänk på vilka hashtags dina potentiella följare använder och engagera dig med de inläggen för att öka din synlighet.

Att köra framgångsrika Instagram-annonser kan också bidra till att öka antalet följare.

Sammanfattning

Nu när vi har gått igenom alla aspekter av Instagram, från att skapa ett konto till att optimera dina inlägg med rätt hashtags, hoppas vi att du känner dig mer självsäker i att navigera och använda plattformen. Oavsett om du använder Instagram för personligt bruk, för ditt företag, eller för att bygga en online-närvaro, är det viktigt att förstå och utnyttja alla de funktioner och verktyg som Instagram erbjuder.

Vanliga frågor och svar

Kan man följa någon på Instagram utan att det syns? Nej, när du följer någon på Instagram visas det på ditt konto och den personen får en notis om att du har börjat följa dem.

Måste man ha Facebook för att ha Instagram? Nej, det är inte nödvändigt att ha ett Facebook-konto för att skapa och använda ett Instagram-konto.

Hur jobbar man med Instagram? Att arbeta med Instagram innebär att regelbundet skapa och publicera innehåll som bilder och videor, engagera sig med följare genom kommentarer och likes, samt använda funktioner som Stories och Reels för att öka interaktionen.

Hur får man följare på instagram? För att få fler följare på Instagram är det viktigt att regelbundet posta engagerande innehåll och använda relevanta hashtags för att nå ut till en bredare publik.