menyer i WordPress Så här hanterar du menyerna på hemsidan

Menyer i WordPress

In Alla inlägg, WordPress-tips by Annika Vallgren

menyer i WordPress - Hjälp med hemsidan visar hur det funkar
I de flesta fall har man bara en meny i WordPress

Det är många av mina kunder som frågar om menyer i WordPress och hur de fungerar. Det är inte så konstigt! Många förväntar sig att nya sidor automatiskt ska hoppa in i menyn i WordPress. Men så är det inte. Sidorna måste läggas in i menyerna i WordPress. Menyerna hittar man under Admin -> Utseende -> Menyer.


Så här gör du för att redigera dina menyer i WordPress

ändra menyn på hemsidan - Hjälp med hemsidan tipsar
Menyer i WordPress – så här gör du för att ändra på dem
  1. På vänster sida bockar du i de sidor du vill lägga till
  2. Klicka på Lägg till i meny
  3. Ett nytt block/ruta för varje sida lägger sig nu på höger sida. Ta tag i dem och dra dem till rätt plats där du vill ha dem. 
  4. Spara sedan menyn. Det är en blå knapp uppe till höger.

ORDNA MENYERNA I WORDPRESS

Ibland händer det att man får för mycket i menyn, då kan det vara bra att strukturera upp den lite. Hur just du ska strukturera upp din meny är svårt att säga. Det beror ju på vad din hemsida innehåller liksom. Men låt oss anta att du håller utbildningar och att du har tre olika utbildningar i menyn. Du har i alla fall två val nu:

Anpassade menyer i WordPress
Anpassade menyer i WordPress

– Du kan då göra en ny sida som heter Utbildningar och som sammanfattar de utbildningar du har. När man klickar på den så vecklas menyn ut med de enskilda utbildningarna. Har du en sida som heter Utbildningar så drar du helt enkelt in de olika kursbeskrivningarna och lägger dem lite till höger under det blocket utbildningar. Då kommer de bli till en undermeny i WordPress. (se bilden ovan hur jag har gjort med mina tjänster)

– Saknar du den övergripande sidan Utbildningar kan du ändå göra en undermeny för utbildningar, så att det inte blir så rörigt. Då går du istället in på Anpassade länkar i fältet URL skriver du # och i länktext skriver du det som ska stå i menyn. I vårt exempel så ordet “Utbildningar”. Klicka på lägg till. Nu ligger Utbildningar i din meny. Sedan är det bara att dra de olika kurserna/utbildningarna in under den övergripande Utbildningar och lägga dem lite till höger under. (se bilden ovan hur jag har gjort med mina tjänster) Din anpassade länk blir nu den mapp där du stoppar in alla de enskilda utbildningarna. Men du kommer inte till någon sida när du klickar på utbildningar, utan menyn vecklas bara ut. 

Glöm inte att spara menyn för att ändringarna ska visas!

Ibland kan temat ha stöd för flera menyer, då behöver du först kontrollera att du har rätt meny vald (se den översta pilen här). Sedan behöver du i temat välja vilken meny som ska dyka upp vart. Här kan du behöva testa dig fram, det är inte alltid namnen för menypositionerna är uppenbara.

Lägga till menyn i sidopanelen

Kanske vill du lägga till menyn även i sidopanelen. Det kan du göra om du går in på utseende -> widjetar. Om ditt tema/layout har en sidomeny lägger klickar du på + där för att lägga till ett till element.

I rutan som dyker upp skriver du in Navigeringsmeny. Och du får välja vilken av menyerna som ska ligga i sidopanelen. Kanske är det din huvudmeny, kanske är det en annan meny du vill ha där.

Här kan du också fylla i vad du vill att den nya menyn ska ha för rubrik.

Hoppas den här guiden hjälpte dig! 

Vill du ha fler tips och trix för hemsidan? Har du andra problem med hemsidan du vill ha hjälp att lösa?