Komplett Guide till Instagram Format: Storlekar och Tips för 2024

In Alla inlägg, Sociala media by Annika Vallgren

Letar du efter de optimala måtten för Instagram bilder? I denna guide till instagram format för 2024 får du reda på de exakta formaten och storlekarna för allt från kvadratiska inlägg till stående Stories. Vi täcker varje format du behöver känna till, ger dig snabba mått att följa, och delar tips för hur du använder formaten för att få ut det mesta av din Instagram-närvaro.

Viktiga slutsatser

 • Instagram stöder bildformaten kvadratiskt (1080 x 1080 px), liggande (1080 x 566 px) och stående (1080 x 1350 px), med viktiga bildförhållanden från 1.91:1 till 4:5 för optimal visning.
 • Profilbilder på Instagram bör vara högupplösta och ha en föreslagen storlek på 180 x 180 pixlar, medan Instagram Stories bäst visas i 1080 x 1920 px format med bildförhållande 9:16.
 • Instagram Reels, som är ett populärt format 2024, bör filmas i 9:16-format och kan vara upp till 60 sekunder långa, medan vanliga Instagram-inlägg bör ha bildkvalitet med minst 1080 pixlar i bredd för bästa möjliga presentation.

Grundläggande om Instagrams bildformat

Instagram erbjuder flera olika bildformat för att presentera ditt innehåll i olika dimensioner – kvadratiska, liggande och stående. Varje format har sina egna optimala mått för att säkerställa bästa möjliga presentation. För kvadratiska bilder är det optimala måttet 1080 x 1080 px, medan liggande bilder visas bäst vid en upplösning av 1080 x 566 px och stående bilder vid en upplösning av 1080 x 1350 px. Instagram stöder också andra bildstorlekar, inklusive “x 180 px”.

Men varför är bildstorlek och format så viktigt? Jo, för att bildens storlek och format påverkar hur den visas i ditt Instagramflöde. Kvadratiska bilder visas till exempel som 510 x 510 px i Instagramflödet, och i vissa layouter visas mindre och större versioner som 204 x 204 px respektive 409 x 409 px. För att säkerställa en effektiv presentation bör bilderna ha ett bildförhållande mellan 1.91:1 och 4:5.

För att öka flexibiliteten i vilket innehåll som kan delas rekommenderas användare av Instagram att fotografera både i kvadratiskt, liggande och stående format.

Kvadratiskt format (1:1)

Kvadratiskt format, även känt som 1:1-format, är kanske det mest kända formatet på Instagram. Den rekommenderade storleken för en kvadratisk bild på Instagram är 1080 x 1080 pixlar. Men varför är kvadratiska bilder så populära på Instagram?

Svaret ligger i deras komposition. Kvadratiska bilder ger en harmonisk komposition och är ofta centralt placerade i användarens flöde, vilket bidrar till en estetiskt tilltalande upplevelse. Så nästa gång du laddar upp ett foto på Instagram, överväg att använda det kvadratiska formatet för att maximera dess estetiska effekt.

Liggande format (16:9)

Liggande format, även känt som 16:9-format, är ett annat populärt format på Instagram. Men bilder i liggande format kan behöva anpassas för att de ska fungera på olika sociala plattformar, inklusive Instagram. Den rekommenderade storleken för en liggande bild i Instagramflödet är 1080 x 566 px. Detta förhållande är 1.91:1.

Vad innebär det här för dig? Jo, om du har ett foto som du vill dela på Instagram, men det är i liggande format, behöver du inte oroa dig. Allt du behöver göra är att anpassa det till den rekommenderade storleken för att säkerställa att det visas korrekt i ditt Instagramflöde.

Stående format (4:5)

Stående format, eller 4:5-format, är det tredje formatet som stöds av Instagram. Stående bilder används på Instagram för att skapa en känsla av djup och fånga tittarens uppmärksamhet. En bild i stående format på Instagram bör ha storleken 1080 x 1350 px med en ratio på 4:5. Detta för att den ska visas optimalt i flödet.

Så om du har ett foto som du vill dela på Instagram och det är i stående format, anpassa det till den rekommenderade storleken för att säkerställa att det visas korrekt i ditt Instagramflöde. Det stående formatet är perfekt för att fånga höga och smala objekt, som skyskrapor eller vattenfall, och ger ditt innehåll ett mer dramatiskt och fängslande utseende.

Anpassning av profilbilder på Instagram

Profilbild på Instagram

Nu när vi har gått igenom de grundläggande bildformaten på Instagram, låt oss titta på profilbilder. Din profilbild är troligen den första bilden som folk ser när de besöker din Instagram-profil, så det är viktigt att den representerar dig eller ditt varumärke väl. Den rekommenderade storleken för en profilbild på Instagram är 180 x 180 pixlar.

Men storleken är inte allt. Bildens kvalitet är också viktig. Högupplösta profilbilder är avgörande för att förhindra pixelering och säkerställa ett tydligt och professionellt framträdande på plattformar som Instagram och Facebook. På mobila enheter visas Instagram-profilbilder i 110 x 110 pixlar för att säkerställa optimal visning över olika typer av skärmar.

Så nästa gång du laddar upp eller uppdaterar din profilbild, kom ihåg att använda en högupplöst bild och följa de rekommenderade dimensionerna.

Vikten av högupplöst profilbild

Vi kan inte nog betona vikten av en högupplöst profilbild på Instagram. En högupplöst profilbild är viktig eftersom den visas över hela plattformen och representerar användaren eller varumärket. Dessutom komprimerar Instagram bilder som överstiger plattformens maximala upplösning, vilket kan minska bildkvaliteten om inte rätt försiktighetsåtgärder vidtas.

En lågupplöst bild kan ge intrycket av låg professionalitet och brist på omsorg om hur användaren eller varumärket uppfattas. För bästa möjliga kvalitet på profilbilden, bör man ladda upp bilden i rekommenderade 180 x 180 pixlar. Med andra ord, när du väljer din profilbild, tänk på kvalitet lika mycket som på kvantitet.

Instagram Stories och dess format

Låt oss nu gå över till Instagram Stories, ett populärt sätt att dela tillfälliga bilder och videor på Instagram. Rekommenderade dimensioner för bilder eller videor i Instagram Stories är 1080 x 1920 px med ett bildförhållande på 9:16. Men när man skapar Stories är det viktigt att tänka på olika enheters skärmstorlekar, där vissa mobiler kan ha en upplösning på 1920 x 1080 istället för 1080 x 1920, och undvika att placera viktig information för långt ut på kanterna för att undvika beskärning.

Tips för engagerande Stories

Att skapa engagerande Stories på Instagram handlar om mer än bara att välja rätt format och storlek. Det handlar också om att välja rätt innehåll. Genom att kombinera behind-the-scenes material med proffsigt producerade serier kan företag ge tittare en inblick i verksamhetens vardag.

Dessutom är skärminspelning en enkel metod för att skapa dynamiskt innehåll i Stories, exempelvis genom att demonstrera användningen av ett verktyg eller navigering på en webbplats.

Användning av video i Stories

Videoinnehåll har blivit alltmer populärt på Instagram, särskilt i Stories. För att uppnå optimal visning i Instagram Stories bör videor:

 • Spelas in eller redigeras till bildförhållandet 9:16
 • Ställas in den högsta möjliga upplösningen och bildfrekvensen på enheten före inspelning
 • Använda högkvalitativa kameror eller nyare smartphones
 • Använda en tripod för att säkerställa en god initial videokvalitet och stabil inspelning

För videor längre än Instagram Stories maxlängd på 60 sekunder kan man använda redigeringsprogram som CapCut för att dela upp videon i segment som följer längdbegränsningarna. Dessutom bör du starta med videor av högsta möjliga kvalitet för att mildra effekterna av den kvalitetsminskning som kan uppstå när Instagram komprimerar videorna.

Optimering av inlägg för Instagram Reels

Vertikal Instagram Reels

Instagram Reels, Instagrams svar på TikTok, har tagit sociala medier med storm. Instagram Reels har visat sig vara det mest engagerande innehållet år 2024 och bör filmas vertikalt med ett bildförhållande på 9:16 och en storlek på 1080 x 1920 px. För att skapa en Instagram Reel kan man antingen direktinspela en video inuti appen eller ladda upp en förredigerad video från kamerarullen.

Reels på Instagram kan vara 15, 30 eller 60 sekunder långa, och valet av längd bör göras i början av skapandeprocessen för att anpassa innehållet på bästa sätt. När det gäller innehåll, bör Reels syfta till att underhålla, inspirera och engagera målgruppen genom korta videoklipp. Så oavsett om du är en företagare eller bara en Instagram-användare som vill öka din räckvidd, överväg att införliva Reels i din Instagram-strategi.

Bildstorlek och -kvalitet för Instagram-inlägg

Vi har pratat om bildformat och storlekar för olika typer av inlägg på Instagram, men vad sägs om bildstorlek och kvalitet för vanliga Instagram-inlägg? För bästa möjliga kvalitet bör bilder i kvadratiskt format laddas upp i 1080 x 1080 pixlar, landskapsbilder ska inte överstiga en bredd på 1080 pixlar och porträttbilder kan ha en maximal höjd på 1080 pixlar.

Om bilder laddas upp i mindre storlekar än 1080 pixlar i bredd kan det leda till att bilderna blir suddiga när de visas i flödet. För att undvika bildpixling bör man säkerställa att bilder som laddas upp är av tillräcklig upplösning och inte överstiger de maximala rekommenderade storlekarna på 1200 pixlar i bredden och 1800 pixlar i höjden.

Så nästa gång du laddar upp ett foto på Instagram, se till att det är av tillräcklig kvalitet och storlek för att visa sig från sin bästa sida.

Strategier för att välja rätt format för ditt innehåll

Nu när vi har gått igenom de tekniska aspekterna av bildstorlekar och format på Instagram, låt oss prata om några strategier för att välja rätt format för ditt innehåll.

Att lägga till en kort titel på Instagram-foton som innehåller viktiga nyheter kan hjälpa din publik att inte missa användbar information. Text på bilder kan användas för att framhäva inlägg med:

 • vanliga frågor
 • bloggkategorier
 • reor
 • specialerbjudanden
 • nya kollektioner

Detta gör dem mer iögonfallande i flödet.

Dessutom kan du skapa en miniatyrbild med text för videoinnehåll på Instagram för att effektivt kommunicera innehållets sammanhang till publiken.

Anpassning efter innehållstyp

För att välja rätt format för ditt innehåll är det viktigt att först förstå vilken typ av innehåll du har. Instagram erbjuder en mångfald av publiceringsalternativ som:

 • Enstaka bilder
 • Videor
 • Stories
 • Karuseller
 • Shopping
 • Samlingsannonser

Dessa alternativ kan skräddarsys för att passa olika typer av innehåll, oavsett om det är för personligt eller professionellt bruk.

Målgruppens preferenser

Vidare är det viktigt att ta hänsyn till din målgrupps preferenser när du väljer format för ditt innehåll. Ungdomar tenderar till exempel att föredra dynamiska och visuellt inbjudande format som Stories och Reels. Användning av liggande formatet kan minska synligheten i flödet och därmed användarnas interaktion med dessa inlägg. Å andra sidan, högre engagemang uppmäts vanligtvis för inlägg som använder det stående formatet jämfört med andra format.

Kvadratiska bilder och videor uppfattas som föråldrade av en äldre demografisk publik och kan påverka deras engagemang negativt. Här är några riktlinjer att tänka på när det gäller bildformat:

 • Kvinnor brukar svara bäst på stående och kvadratiska bilder
 • Män föredrar oftast liggande format
 • Produktinlägg med stort fokus på detaljer gynnas av stående format
 • Inlägg som vill fånga miljöer eller landskap passar oftast bäst i liggande format

Genom att anpassa dina bilder efter dessa riktlinjer och optimera din Linkedin-profil kan du öka engagemanget hos din målgrupp.

Verktyg och appar för att skapa och redigera Instagram-bilder

Vi har pratat mycket om bildstorlekar och format, men hur skapar och redigerar du dina bilder för att passa dessa specifikationer? Lyckligtvis finns det flera verktyg och appar som kan hjälpa dig med detta.

Canva är till exempel ett verktyg som tillhandahåller avancerade redigeringsverktyg för att enkelt skapa och redigera bilder för Instagram. Adobe Lightroom CC är en professionell onlinebildredigerare från Adobes molnbaserade tjänster som också kan användas för att förbättra Instagram-bilder.

Mobilappar för snabb redigering

För de som föredrar att redigera sina bilder direkt på sin mobil finns det flera appar som kan hjälpa till med detta. Här är några populära mobilappar för snabb redigering av bilder till Instagram:

 • PicsArt
 • Snapseed
 • Adobe Photoshop Express
 • Airbrush
 • Prisma
 • PhotoDirector
 • AfterFocus
 • VSCO
 • FaceTune
 • Word Swag

Pixlr Photo Editor är en användarvänlig mobilapp som erbjuder ett mångsidigt utbud av kostnadsfria redigeringsverktyg för bilder på Instagram, inklusive att redigera bilder med 1920 pixlar upplösning.

Desktopprogram för professionell redigering

För de som föredrar att redigera sina bilder på en dator finns det också flera professionella verktyg tillgängliga. Photopea är en webbaserad redigeringsapp som imiterar Photoshop och stödjer funktioner som lager och masker, vilket är oumbärligt för professionell bildredigering. Med Aiseesoft Video Converter kan användare enkelt konvertera sina videor till MP4-format, vilket säkerställer kompatibilitet med Instagrams videoformatkrav. Att använda professionella verktyg för bildredigering ger användarna fullständig kontroll över kvalitet och anpassning till Instagrams format.

Photoshop Express erbjuder en strömlinjeformad upplevelse för proffs med viktiga redigeringsverktyg och filter som lämpar sig väl för att förbättra Instagrambilder.

Sammanfattning

För att sammanfatta, att skapa effektiva och attraktiva Instagram-inlägg handlar om mer än bara att ta bra bilder. Det handlar om att förstå bildformaten och bildstorlekarna på Instagram, att skapa engagerande innehåll som speglar ditt varumärke och att anpassa detta innehåll till dina följares preferenser. Genom att använda rätt verktyg och strategier kan du maximera din närvaro på Instagram och skapa inlägg som engagerar din publik och förstärker ditt varumärke.

Vanliga frågor och svar

Vad är den rekommenderade storleken för bilder på Instagram?

Den rekommenderade storleken för bilder på Instagram varierar beroende på format. För kvadratiska bilder är det optimala måttet 1080 x 1080 px, medan liggande och stående bilder rekommenderas vid upplösningar av 1080 x 566 px respektive 1080 x 1350 px.

Vilket format ska jag använda för mina Instagram-inlägg?

Anpassa dina Instagram-inlägg efter din målgrupp och innehåll. Tänk på att ungdomar föredrar dynamiska format som Stories och Reels medan äldre demografier kan uppskatta kvadratiska bilder och videor.

Hur kan jag redigera mina bilder för Instagram?

Du kan redigera dina bilder för Instagram med verktyg som Canva, Adobe Lightroom CC, PicsArt, Snapseed och andra. Välj det verktyg som passar bäst för dina behov och stil.

Vad är Instagram Reels?

Instagram Reels är en funktion på Instagram som låter användare skapa och dela korta videoklipp av olika längd, upp till 60 sekunder. Det är en populär funktion för att skapa underhållande och kreativt innehåll på plattformen.

Vad är den rekommenderade storleken för en profilbild på Instagram?

Den rekommenderade storleken för en profilbild på Instagram är 180 x 180 pixlar. Detta säkerställer en skarp och tydlig bild på din profil.