Effektivt hemsideunderhåll – Så håller du din sida modern och säker!

In Alla inlägg, WordPress-tips by Annika Vallgren

Vill du hålla din hemsida modern, säker och framgångsrik? Underhåll av hemsidan är avgörande för detta. I artikeln får du konkreta råd om hur du genomför regelbundet underhåll, säkerhetsåtgärder och prestandaoptimeringar som skyddar och stärker din webbnärvaro. Vi täcker allt från viktiga uppdateringar och backups till SEO-strategier som hjälper din hemsida att glänsa på internet.

Viktiga slutsatser

 • Kontinuerligt underhåll av en webbplats är kritiskt för säkerheten, prestandan, och att hålla sidan modern samt konkurrenskraftig.
 • Regelbundna uppdateringar av hemsidan, inklusive WordPress-kärnan, tema och tillägg, är avgörande för att minimera säkerhetsrisker och förbättra användarupplevelsen.
 • En snabb, mobilvänlig webbplats med uppdaterat och relevant innehåll är viktig för både användarengagemang och SEO-rankning.

Grundläggande förståelse för hemsideunderhåll

Illustration av en webbplats som uppdateras regelbundet

Att underhålla en hemsida kanske låter komplicerat, men i grund och botten handlar det om att vidta åtgärder för att hålla en webbplats fungerande optimalt och uppdaterad. Detta är kritiskt eftersom det bidrar till webbplatsens säkerhet, prestandaoptimering och förmåga att hålla sig relevant och konkurrenskraftig i en ständigt föränderlig digital värld.

Syftet med kontinuerligt underhåll av din hemsida är att säkerställa webbplatsens säkerhet, mäta och förbättra prestanda. En säker och välfungerande hemsida hjälper till att bygga förtroende hos dina besökare, håller dem engagerade och får dem att komma tillbaka.

Vikten av regelbundet uppdatera din hemsida

Illustration av en webbplats som får ökad webbtrafik genom regelbundna uppdateringar

Regelbundna uppdateringar av din hemsida är nyckeln till att hålla din webbplats säker och relevant. Genom att säkerställa att din webbplats alltid har de senaste säkerhetsfixarna och funktionerna, minskar du risken för intrång och andra säkerhetshot. Missade säkerhetsuppdateringar kan leda till att hemsidan blir kapad eller till och med temporärt avstängd, vilket innebär en risk för förlust av data och intäkter.

Dessutom förbättras användarupplevelsen av regelbundna uppdateringar som gör den senaste informationen lättillgänglig och enkel att hitta. Genom att hålla innehållet på hemsidan uppdaterat och relevant kan man locka fler besökare och därigenom öka webbtrafiken.

För att säkerställa optimal funktionalitet och relevans bör uppdateringsfrekvensen anpassas efter webbplatsens syfte, från månatliga uppdateringar för produktpromotionssidor till minst två gånger i veckan för bloggar eller nyhetssidor.

Säkerhetskopiering av din hemsida – Din digitala försäkring

Säkerhetskopiering är en kritisk del av webbplatsunderhållet. En backup av din WordPress-sida bör innehålla:

 • Grundläggande filer
 • Wp-content-mappen
 • Konfigurationsfiler
 • Databasen

Föreställ dig att din webbplats är ett hus. Du skulle inte lämna huset olåst och utan försäkring, eller hur? Detsamma gäller för din webbplats.

Användningen av backup-plugins i WordPress, som JetPack, BackupBuddy eller UpdraftPlus, möjliggör automatisk säkerhetskopiering av webbplatser för att skydda mot dataförlust. Även många webbhotell, som One.com, erbjuder denna tjänst gratis. Med dessa verktyg kan du sova lugnt, vetandes att din webbplatsdata är säker och skyddad.

Uppdatering av WordPress och tillägg

Illustration av uppdatering av WordPress och tillägg

Att hålla WordPress-kärnan och plugins uppdaterade är viktigt för att undvika säkerhetsrisker och kompatibilitetsproblem. Orangea cirklar med siffror i Adminpanelen indikerar att det finns uppdateringar tillgängliga för antingen WordPress-kärnan, tillägg eller temat.

Inför en stor uppdatering är det kritiskt att ha en säkerhetskopia för att kunna återställa hemsidan om något går fel. Om din automatiska uppdatering av wordpress och plugins inte fungerar måste manuella uppdateringar genomföras för att upprätthålla webbplatsens funktion och säkerhet.

Core-uppdateringar

Uppdateringar av WordPress-kärnan säkerställer att din webbplats alltid är uppdaterad och fungerar som den ska. Genom att lösa säkerhetsproblem och korrigera buggar, bidrar kärnuppdateringarna till en säkrare webbplats.

Dessa uppdateringar inkluderar också ändringar för kompatibilitet med nya versioner av WordPress, vilket säkerställer att din webbplats fortsätter att fungera korrekt efter varje WordPress-release. Detta är avgörande för att undvika eventuella kompatibilitetsproblem som kan uppstå.

Tilläggsuppdateringar

Tilläggsuppdateringar är lika viktiga som kärnuppdateringar. Du kan utföra dessa uppdateringar säkert genom att först göra säkerhetskopior och testa på en staging-sida innan ändringar tillämpas på den riktiga sidan.

För att uppdatera ett WordPress-plugin kan administratörer följa dessa steg:

 1. Besök instrumentpanelen där du ser notiser för plugins som behöver uppdateras.
 2. Klicka på uppdateringsknappen för det plugin du vill uppdatera.
 3. Om du inte använder WP-CLI kan du använda FTP/SFTP som en metod för manuell uppdatering av plugins.

Temauppdateringar

Din webbplats tema spelar också en viktig roll när det gäller uppdateringar. Regelbundna uppdateringar av WordPress-teman är avgörande för att upprätthålla webbplatsens funktionalitet och säkerhet, samt för att kunna dra nytta av de senaste designförbättringarna.

Att hålla ditt tema uppdaterat innebär att du alltid har tillgång till de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna. Dessutom garanterar det att ditt tema förblir kompatibelt med de senaste versionerna av WordPress.

Optimering av webbplatsens hastighet

Illustration av optimering av webbplatsens hastighet

En annan viktig aspekt av webbplatsunderhåll är hastighetsoptimering. Snabba laddningstider är viktiga eftersom många besökare förväntar sig att en sida ska ladda på under 2 sekunder, och en hemsida med långsam laddning riskerar att påverka omvandlingsfrekvenser och SEO-rankningar negativt.

Du kan förbättra din webbplatsens laddningstider genom att:

 • Använda lättviktiga teman
 • Aktivera caching genom plugins som WP Super Cache eller WP Rocket
 • Optimera bilder med hjälp av plugins som Smush eller Imagify

Dessutom, genom att minska antalet HTTP-förfrågningar som behövs för att ladda webbplatsen, kan du förbättra både hastighet och prestanda.

Säkerställ en mobilvänlig hemsida

Ett annat viktigt steg i underhållet av din webbplats är att säkerställa att den är mobilvänlig. En mobilvänlig hemsida är anpassad för att fungera lika väl på mobila enheter som på datorer, vilket undviker problem som för liten text och svårnavigerade menyer.

Med tanke på att mer än hälften av internetanvändarna surfar från mobila enheter, är det kritiskt att erbjuda en webbplats som fungerar väl även på dessa enheter. Responsiv design innebär att en hemsida automatiskt anpassar sig efter besökarens enhet för att garantera en god användarupplevelse på alla plattformar.

Dessutom har mobilförst indexering blivit en norm som påverkar webbplatsers sökmotorrankning, vilket gör en fullt mobiloptimerad webbplats avgörande.

Hantering av brutna länkar och 404-sidor på din hemsida

Brutna länkar och 404-sidor kan vara frustrerande för dina besökare och skada din webbplatsens rykte. Att regelbundet kontrollera och åtgärda brutna länkar är viktigt för att förhindra att hemsidan ser oprofessionell ut och skapar navigationsproblem. Det är därför bra att vara uppmärksam på dessa problem.

Du kan identifiera brutna länkar med onlineverktyg som Broken Link Checker, och sedan åtgärda dem manuellt genom att redigera sidor eller inlägg och uppdatera med korrekta URL:er. Efter att brutna länkar har fixats, rensa webbplatsens cache och kör verktyget för att kontrollera brutna länkar igen för att försäkra att alla länkar fungerar som de ska.

Dessutom, en anpassad 404-sida kan hjälpa besökare att stanna kvar på din webbplats genom att erbjuda hjälpsam information och länkar.

Övervakning och bevakning av din hemsida

Övervakning av din webbplats är ett annat viktigt steg i webbplatsunderhållet. Kontinuerlig övervakning av hemsidans tillgänglighet är avgörande för att undvika förlorade försäljningsmöjligheter och för att bibehålla goda relationer med kunderna.

Du kan använda verktyg som Google Analytics för att övervaka din webbplats och säkerställa att den är mobilvänlig och fungerar korrekt. Genom att regelbundet kontrollera prestandamätningar och användarbeteende kan du identifiera områden som behöver förbättras och agera snabbt för att åtgärda eventuella problem.

Förnya innehållet för att hålla besökarna engagerade

Att hålla innehållet på din hemsida uppdaterat är avgörande för att hålla besökarna engagerade. Webbplatsuppdateringar kan inkludera att:

 • lägga till nya inlägg
 • uppdatera produktinformation
 • lägga till nya bilder eller videor
 • uppdatera kontaktuppgifter
 • introducera nya funktioner
 • förändra designen.

Genom att använda metadata från användarnas interaktioner och formulärdata kan du filtrera och anpassa innehållet för att skapa en personlig och relevant upplevelse för besökaren. Att hålla en blogg på webbplatsen är en kostnadseffektiv metod för att bygga ett unikt varumärke och kommunicera företagets personlighet, där även kortare inlägg kan vara ett effektivt sätt att dela kunskap och engagera kunder.

Att visa upp nöjda kunder och framgångsrika kundcase på hemsidan spelar en avgörande roll för att bygga förtroende och hjälper potentiella kunder i sitt beslutsfattande.

SEO och underhåll av hemsidan

SEO, eller sökmotoroptimering, är en annan viktig aspekt av webbplatsunderhåll. Webbplatser som regelbundet uppdaterar sitt innehåll rankas bättre av sökmotorer tack vare nyhet och relevans.

Att uppdatera äldre innehåll med ny information förbättrar inte bara webbplatsens beständighet i sökresultaten men också dess SEO-värde. Att anpassa innehållet efter användarnas sökintentioner kan markant öka webbplatsens synlighet i sökmotorns resultat. Dessutom, Googles prioritering av mobilanpassade webbplatser i sökresultaten gör att en responsiv design är avgörande för högre SEO-ranking.

När ska du överväga professionellt underhåll?

Om du känner dig osäker på att själv hantera uppdateringar, säkerhetskopiering och optimering av din hemsida, bör du överväga att outsourca dessa uppgifter till ett professionellt underhållsteam. Professionellt underhåll av hemsidor erbjuder ofta flexibla avtal som tillåter dig att avsluta tjänsten när som helst utan bindningstid.

För att säkert uppdatera en anpassad WordPress-tema utan att förlora de anpassningar som gjorts, är det rekommenderat att använda ett barntema, vilket kan kräva teknisk kompetens som kan säkras genom att anlita professionellt underhåll. Att outsourca hemsidans underhåll kan ge dig mer tid att fokusera på att växa ditt företag istället för att oroa dig för tekniska problem.

Välja rätt partner för underhåll av din hemsida

När du väl har bestämt dig för att anlita ett professionellt team för att ta hand om ditt webbplatsunderhåll, är det viktigt att välja rätt partner. Om du väntar för länge med att uppdatera hemsidan utsätter du den för risker, så det är viktigt att välja en partner som kan hjälpa dig att hålla den uppdaterad och säker.

Det smidigaste är att du uppdaterar hemsidan så fort det kommer något nytt. Om du inte vill göra det själv, kan du överväga att uppdatera hemsidan genom att kontakta det team som skapade din hemsida för att be om hjälp med underhållet.

Sammanfattning

Vi har täckt mycket mark i detta inlägg, från vikten av regelbundna uppdateringar och säkerhetskopiering, till att hålla din webbplats mobilvänlig och SEO-optimerad. Genom att investera tid och resurser i att uppdatera din hemsida, säkerställer du att den alltid är relevant, säker och redo att möta dina besökares behov. Glöm aldrig att din hemsida är ditt digitala ansikte utåt, och som med alla ansikten behöver det lite underhåll och omsorg för att fortsätta att lysa.

Vanliga frågor och svar

Hur ofta bör jag uppdatera min hemsida?

Du bör uppdatera din hemsida baserat på dess syfte och innehåll. För bloggar eller nyhetssidor kan det vara lämpligt att göra uppdateringar åtminstone två gånger i veckan, medan produktpromotionssidor kan behöva uppdateringar varje månad. Det är viktigt att anpassa uppdateringsfrekvensen efter ditt specifika behov.

Vilka typer av uppdateringar bör jag fokusera på för min hemsida?

För att hålla din hemsida säker och aktuell bör du framförallt fokusera på att regelbundet uppdatera WordPress-kärnan, teman och plugins. Dessutom är det viktigt att uppdatera innehållet kontinuerligt för att behålla relevans och engagemang (2023).

Hur kan jag förbättra hastigheten på min webbplats?

Förbättra din webbplatsens hastighet genom att använda lättviktiga teman, aktivera caching och optimera bilder för en snabbare upplevelse för besökare.

Vad ska jag göra om jag hittar brutna länkar på min webbplats?

Åtgärda brutna länkar på din webbplats genom att omedelbart uppdatera dem med korrekta URL:er för att förhindra navigationsproblem och förbättra besökarnas upplevelse.

Är en mobilvänlig webbplats verkligen nödvändig?

Absolut, med tanke på att över hälften av internetanvändarna använder mobila enheter, är det avgörande att din webbplats fungerar korrekt på alla enheter.