hur ser en modern hemsida ut

Modern hemsida

In Alla inlägg, Hemsidor by Annika Vallgren

Vill du ha en snygg och modern hemsida till ditt företag?

Modern hemsida måste ladda snabbt vara mobilanpassad och ha en snygg layout

Alla vill säkert ha en modern hemsida. Men det krävs mer än att hemsidan ska ha en specifik färg eller en viss layout för att den ska vara modern. Hemsidan behöver vara mobilanpassad, ladda snabbt och förstås även ha en modern layout. Jag ska berätta mer om de trender jag ser när det gäller hemsidor. Hemsidan är ju en del av marknadsföringen, så det är viktigt att göra ett gott intryck redan från start.

En modern hemsida måste ladda snabbt vara mobilanpassad och ha en snygg layout

Att bygga en modern hemsida

Vill du ha en modern hemsida till företaget? Vill du ha en modern färg på hemsidan? Att ha en snygg och modern hemsida har blivit väldigt viktigt idag. Hemsidan är en grundkomponent i företagets marknadsföring. En hemsida fungerar lite som ett skyltfönster för ditt företag. Syftet med en hemsida är att berätta vem du är och kommunicera ut ditt varumärke. Besökaren baserar sina åsikter om ditt företag på upplevelsen av din hemsida. Men har du tänkt på vad du kommunicerar ut till dina hemsidesbesökare? Har du en modern hemsida, som är användarvänlig, uppdaterad, mobilvänlig och som visar att du kan din sak? Om det inte är så finns det kanske lite att göra.

HUR SER EN MODERN HEMSIDA UT?

Det är svårt att säga hur en modern hemsida ska se ut. Det är lättare att peka ut en hemsida som inte är modern, eller hur? Sedan varierar det också mellan olika branscher vad som är modernt och vad som upplevs som seriöst. En godisbutik kan ha en mer lekfull layout än vad en jurist kan ha. Men en sak har de alla gemensamt. En modern hemsida måste ALLTID vara mobilanpassad, och se lika snygg ut på telefonen som på datorn. Det fungerar inte längre med en hemsida som inte går att läsa på telefonen. Google rankar sidor som inte är mobilanpassade lägre, så det lönar sig att modernisera sin hemsida om man vill synas i sökresultatet.

modern hemsida måste vara mobilanpassad

FÄRG PÅ HEMSIDAN

Det jag upplever är en uppåtgående trend när det gäller hemsidor är vitt. Vitt med någon accentfärg i t.ex. lila eller grönt. Ultraviolett blev ju årets färg 2018. Det ska bli spännande att se vilken som blir årets färg 2019!

En modern hemsida är mer än bara en trendig färg

En modern hemsida är mer än bara en trendig färg

MODERN HEMSIDA – BILDERNA GÖR HALVA JOBBET

Paralax har blivit väldigt modernt. Du vet de där bilderna där man ser texten glida över. Det har blivit allt vanligare att använda en bakgrundsbild där man lägger text som glider ovanpå.

Något av det allra viktigaste för att få hemsidan att se modern ut är att ha bra bilder. Är fotona suddiga blir inte hemsidan så rolig. Du kan hyra in en fotograf, köpa in bilder, använda AI eller hitta bilder gratis ur en bildbank. Se till att bilderna är lagom stora och att det inte tar för lång tid att läsa in dem. Att ha snygga bilder ger hemsidan ett modernare utseende.

Det har också blivit allt vanligare att ha ett stort bildspel på hemsidan. Men se som sagt till att du väljer bilder som inte har för dålig upplösning eller att de är för stora. Att ha en stor bild som dyker upp överst på sidan kan vara bra ifall företagets namn och loggan inte berättar vad du gör i ditt företag. Ett bildspel kan då göra att man direkt förstår vad du arbetar med. Ibland kompletteras dessa bildspel med texter och länkar där man kan klicka sig vidare och läsa mer.

Vill du ha en modern hemsida, se till att jag utan att scrolla förstår vad din hemsida går ut på och hur du kan hjälpa mig som kund.

MODERN LOGGA PÅ HEMSIDAN

Jag inser att många företags identitet ligger i deras logga. Men ibland kan det faktiskt vara värt att utvärdera sin logotyp. Ser loggan allt för ålderdomlig ut är det svårt att få hemsidan att se modern och trendig ut.

INNEHÅLLET PÅ EN MODERN HEMSIDA

Innehållet på hemsidorna har flyttats upp en aning. Idag fyller inte loggan upp allt utrymme du ser när du kommer in på sidan. Idag ligger all viktig information på sidan, utan att man behöver scrolla. Logotyper har också det förflyttats uppåt och blivit mindre. På en modern hemsida kan du se inte bara firmanamnet, utan även vad de gör utan att behöva scrolla. Det kan både vara med text och bild eller en kombination av dessa. Känner du dig osäker på vad du ska skriva om på hemsidan, så har jag några tips på detta.

TIPS PÅ MODERNA HEMSIDOR OCH TEMAN

Här är några hemsidor och teman som är väldigt moderna och som jag själv gillar väldigt mycket.

ATT VÄLJA FÄRG PÅ HEMSIDAN

Vill du ha en riktigt modern hemsida? När du väljer kulör för din hemsida kan det vara bra att ta fram flera färger som kompletterar varandra. Det finns många olika skolor här. Vissa säger att du inte ska ha flera starka färger på samma sida. Andra säger att för att dina hemsidesbesökare ska bli kunder så är det bra att ha knappar i starka färger som kontrasterar skarp mot sidans övriga färger. Här kan det helt enkelt vara bra att testa själv. Hur får du flest kunder? Kanske skiljer det även mellan olika branscher?

Modern hemsida vilken färg är det som gäller
Modern hemsida vilken färg är det som gäller?

Om du känner dig osäker på vad du ska välja för färg på hemsidan kan du också utgå från ett fotografi. Gå in på http://www.degraeve.com/color-palette/index.php. Välj ett foto som du tycker om och som representerar dig på ett bra sätt. Sidan autogenererar då två färgskalor som du kan använda dig av. En mer färgsprakande och en med dovare toner.

Det finns även andra verktyg man kan använda för att välja färger till hemsidan: https://color.adobe.com/sv/create/color-wheel/

Vilken färg väljer du på hemsidan i år? Själv måste jag säga att jag är lite försiktig med att ändra sidan när det kommer nya trender. Att byta färgsättning på hemsidan är förknippat med väldigt mycket arbete. Lämnar man jobbet halvgjort ser sidan väldigt spretig ut.

Vill du ha hjälp att modernisera din hemsida?

När jag moderniserar en hemsida brukar jag byta till en modernare layout på hemsidan. Dels för att gamla teman sällan uppdateras, så det är helt enkelt lite säkrare att byta till en modernare layout, som nyligen uppdaterats. Dels så brukar nyare layouter/teman upplevas som mycket modernare också. När jag fixar till en gammal hemsida brukar jag även byta ut till lite modernare foton på hemsidan. Det kan göra väldigt mycket för att göra hemsidan snygg. Men det är ju förstås inte bara utseendet som behöver moderniseras. Många gånger har varken tema eller plugins uppdaterats på mycket länge. Så att köra uppdateringar är det jag brukar börja med. Kontakta mig gärna, så hjälper jag dig också att få en ny och modern hemsida!