WordPress teman styr hemsidan layout - temat är utseendet i WordPress

Teman i WordPress

In Alla inlägg, WordPress-tips by Annika Vallgren

Vill du förändra utseendet hos en hemsida som gjorts i WordPress, så är det temat du ska byta. Då förändras hemsidans layout. Men jag ska berätta lite mer om hur teman fungerar och vad det finns för fördelar med att använda sig av just WordPress som verktyg för hemsidan.

Det finns många fördelar med att använda WordPress:

Det är lätt att få ett snyggt utseende på hemsidor i WordPress - testa att byta temat
 • Det är lätt att byta layout
 • Det är gratis
 • Det är lätt att lära sig

Det är lätt att byta utseende på hemsidan genom byta WordPress tema.

Det är temat som styr utseendet på hemsidan

Vad är ett WordPress-tema?

Välj mellan många snygga teman i WordPress
Välj mellan många snygga teman i WordPress

Temat i WordPress gör det enkelt att förändra din hemsidas utseende. Det finns många teman att välja mellan bl.a. på WordPress.com. När man designar en hemsida används HTML och CSS. Det är tekniker du måste ha koll på för att kunna bygga en hemsida. Men för den som arbetar med WordPress är det betydligt enklare. Genom att använda olika teman kan webbsidans utseende väldigt enkelt varieras. Byter du temat ändras färger, antalet kolumner på hemsidan, sidhuvud, fonter, sidfot, ikoner, menyn, osv. Alla dessa egenskaper finns i temat i WordPress.

Byt layout på hemsidan snabbt

DET FINNS MÅNGA SNYGGA LAYOUTER

Det finns ett stort utbud av snygga teman du kan använda till din hemsida. I adminpanelen har du även möjlighet att anpassa det temat du har valt. Väljer du att installera WordPress på ditt webbhotell (alltså om du väljer att inte använda WordPress.com) så har du störst valmöjligheter. Det är både företag och privatpersoner som utvecklar teman. Det finns teman för WordPress som är gratis och andra som du får betala en slant för.

VAD VILL DU KUNNA GÖRA MED DITT WORDPRESS TEMA?

Här är några saker du behöver fundera över:

Vad vill du att ditt wordpress tema ska kunna göra
 • Är temat är responsivt
 • Vad du vill ha ut av din hemsida
 • Vill du kunna byta färger på sidan
 • Hur vill du ha din layout
 • Vilka funktioner behöver du
 • Har du en egen logga
 • Enkel eller avancerad layout

Om temat i WordPress som du hittat inte innehåller alla funktioner du behöver kan du lägga till dem separat med s.k. plugins eller tillägg.

Vad behöver du för tema?

BETALA FÖR TEMAT I WORDPRESS

Ibland kan du få betala för temat i WordPress men många är gratis att ladda hem och använda. Generellt kan sägas att ett WordPress tema som du betalar för brukar ha lite mer avancerad layout, fler valmöjligheter och tillgång till support. De flesta av mina kunder har jag kunnat hitta ett gratis WordPress tema till. Vill du veta hur en modern hemsida ska se ut och ha för färg?

ATT VÄLJA WORDPRESS TEMA TILL HEMSIDAN

Det kan vara svårt att hitta ett bra tema eftersom utbudet av teman har ökat lavinartat. Vart ska man egentligen börja? Här hittar du några tips för att välja temat i WordPress:

Välj rätt tema till WordPress

Välj rätt tema till WordPress
Anpassa det tema du valt
 • Går det att anpassa temat? Ofta är de teman man hittar inte helt perfekta. Det är mycket jobb med att anpassa ett tema, så lägg lite tid på att undersöka temat innan du köper eller laddar hem det. Går det ändra temats färg? Går det ändra layouten?
 • Är texten läsbar? Visst kan det vara lockande att välja en superhäftig font man hittat eller att ha något som rör sig på sidan. Men det är sådant som kan göra hemsidan rörig för besökaren och leda till att de lämnar din hemsida. Teckensnittet bör vara enkelt för ögat att läsa och det behöver vara tillräckligt med plats runt texterna.
 • Är temat mobilanpassat? Många användare surfar idag från sin mobil. Om man då hamnar på en sida som ser ful ut i telefonen riskerar du att dina presumtiva kunder kvickt lämnar sidan. Se till att din hemsida är mobilanpassad, så att du inte råkar ut för besökare som lämnar din sida. En hemsida måste vara snygg både på telefon, surfplatta och telefon. Se till att ditt WordPress tema ser bra ut på telefonen också!
 • Finns temat på svenska? Som jag tagit upp tidigare finns det massor av WordPress teman på engelska. Det oftast bra att välja ett sådant. Men du behöver vara medveten om risken att temat inte kan hantera åäö. Vissa delar av hemsidan kan också bli på engelska, som t.ex. knappar, sökrutor och vissa funktioner. Om detta är något som stör dig bör du välja ett tema som finns översatt till svenska.
 • Kontrollera om det finns support och dokumentation för temat du väljer. Är temat i WordPress gratis kan du kanske stå ut med att det inte finns någon support att vända sig till. Men betalar du för temat tycker jag att det är ett krav att det ska finnas support för temat. I dokumentationen hittar du hur man t.ex. kan använda en specifik funktion som finns i temat. Att det finns support är också bra för dig som nybörjare, så att du inte kör fast på halva vägen. Förutom de punkter jag nämnt ovan kan du även titta efter t.ex. Senaste uppdateringen (Uppdateras inte temat regelbundet bör du välja något annat) och betyg. Vad tycker andra användare (Indikerar om det är mycket problem med temat)

Anpassa det tema du valt

ANPASSA DITT WORDPRESS TEMA

Om du hittar ett tema du är nöjd med från början är det jättebra. Men ofta kan man vilja förändra saker på sidan för att den ska få den där layouten man önskat sig. Det kan t.ex. vara färger eller fonter. Hur mycket som går att förändra av temat kan variera. Under utseende, anpassa hittar du inställningarna för att anpassa temat i WordPress. Oftast brukar premiumteman ha större anpassningsmöjligheter.Vill du lära dig installera och anpassa ett tema?

PREMIUM-TEMAN

Ett tema du köper, sk. premium-tema kostar mellan 100-600kr. Det ger ofta en mer unik design och större anpassningsmöljigheter. Det som skiljer från ett gratis tema är ofta:

 • Tillgång till support
 • Säkerheten är prioriterad. Det uppdateras ofta och problem blir snabbt lösta
Anpassa det tema du valt

Huruvida du ska välja ett betal- eller ett gratis-tema beror på vad du har för syfte med din hemsida. Vill du betala lite extra för att få fler funktioner och högre kvalité? Betalteman kan du bl.a. hitta på Themeforest. Ladda aldrig ner ett betaltema, gratis. Det kan innehålla skadlig kod!

Anpassa det tema du valt

RADERA TEMAN OM INTE ANVÄNDS

Ett vanligt misstag som många gör är att de glömmer att ta bort tillägg och teman som de inte längre använder sig utav. När man skapar sin hemsida kan det hända att man testar många olika teman och tillägg, men glömmer av att radera dessa när man är klar.  För att radera de teman som inte används går du istället in på utseende tema. Här ser du alla teman du har testat tidigare. Klicka sedan på det tema du inte längre behöver. Du kommer nu att få upp en länk längst ner där du kan välja att radera temat. Du kan självklart inte radera det temat som för tillfället används. Det kan också vara så att det tema du har har ett s.k. föräldratema. Det går inte heller att radera. Men innan du sätter igång att radera kan det förstås vara bra att ha en backup.

TA BACKUP PÅ DIN WEBBSIDA INNAN DU RADERAR TEMAT I WORDPRESS

Om du inte har någon automatisk backup av din hemsida börjar du med att skaffa en FTP-klient. Inställningarna för den hittar du i kontrollpanelen hos ditt webbhotell. Du får heller inte glömma att ta en backup av din databas via PHP-myAdmin. Det hittar du också i kontrollpanelen för ditt webbhotell.

WORDPRESS TEMAN – VARFÖR MAN INTE KAN FÅ ALLT

Valet av temat i WordPress är svårt! Det är många faktorer som spelar in. Det är en fråga om tycke och smak och vilka funktioner du behöver. De kanske också är värda att betala för? Har du väldigt många krav kanske det inte finns något premium- eller gratis tema som passar dig. Då får du antingen designa det själv eller vända dig till någon som designar WordPress-teman. Jag arbetar med att göra webbsidor i WordPress med redan befintliga teman. Ofta kommer man väldigt långt med både betalteman och gratis teman.

Berätta för mig vad du vill att din hemsida ska se ut, så hjälper jag dig att hitta ett tema som passar. Här tipsar jag även om teman i WordPress som är väldigt moderna just nu.  Kontakta mig idag så ska vi se vad jag kan hjälpa dig med!

Tips på fortsatt läsning

Snygga hemsidor