WordPress historia

WordPress historia

In Alla inlägg, WordPress-tips by Annika Vallgren

WordPress är det mest populära CMS-verktyget i världen just nu. Över 30% av alla webbplatser använder sig av WordPress-plattformen, så det kan vara värt att titta lite på dess historia.

WordPress historia
WordPress historia

Plattformen har ändrat hur webbsidor världen över fungerar, med mer kraft och prestanda än vanliga traditionella webbplatser eller andra CMS-verktyg. Eftersom wysiwyg (what you see is what you get) möjligheten att jobba med delar av din webbsida, fler och fler människor har blivit bloggare och nätmarknadsförare än någonsin tidigare.

Vad är WordPress

WordPress är ett innehållshanteringssystem, (content marketing system på engelska, eller CMS). Det hjälper bloggare och webbmasters att editera innehållet regelbundet utan att de behöver kunna traditionell HTML eller någon programvara för att editera sidan. Så som t.ex. Dreamweaver eller Frontpage. Om du inte ens vet vad dessa är så har du haft tur.

WordPress självt är en open source licens under GPLv2 vilket betyder att den är fri att använda och modifiera. Det här paketet kan hittas under WordPress.org. Var noga med toppdomänen! Ett företag grundat av skaparen av WP, Matt Mullenweg körs på WordPress.com vilket är en gratis version som lever på att tillhandahålla ett antal betaltjänster extra. T.ex. kan du använda ditt eget domännamn. Men du måste å andra sidan betala en slant för den möjligheten. Det finns ett antal andra alternativ för att få en gratis hostad WordPress site annat än WordPress.coms tjänst, vilket också är att föredra.

WordPress.org är en själv hostad version, som du kan köra på din egen server om du har någon. Eller så kan du förstås köpa webbhotellstjänsten hos t.ex. Loopia, FS-data one.com och många andra. Du får inte glömma att ta med de månatliga kostnaderna i beräkningen och du måste även betala för ditt domännamn. Det rör sig om 30-600 kr beroende på vilken toppdomän (.se .one .org .com osv) som du väljer.

Fördelen med att hosta sin egen blogg är att du har tillgång till din kod bakom siten, du har tillgång till ca 32000 gratis plugins, 2500 teman som är listade i den officiella katalogen på WordPress.org och andra ställen.

Dessa är GPL licensierade, precis som WordPress självt. Det innebär att sajtägaren kan använda dem på sin sida helt gratis.

WordPress historia

WordPress historia startar som många andra med en idé från en helt vanlig kille som försökte lösa ett problem han hade på den tiden. Året var 2002. Matt Mullenweg, som då var en college student, installerade b2 eller cafelog bloggingsystem för att använda själv. Oturligt nog hade skaparen av b2/caflog gett upp uppdateringarna av sin skapelse av personliga skäl. Projektet lämnades då helt utan ledare.

Den 1a april 2003 skapade Matt en ny gren av b2 på SourceForge genom att modifiera originalet b2/cafelog för att skapa sin egen version med lite hjälp av Mike Little. Matts vän, Christine Tremoulet rekommenderade att det skulle döpas till WordPress och de har hållit fast vi det namnet.

Efter hundratals, kanske tusentals, förändringar av den officiella SVN katalogen, lanserades den första versionen av WordPress 0.7 den 27:e maj 2003.

WordPress 1.0 släpptes i januari 2004: Den gick även under namnet Davis version. Mullenweg gillade jazz. Han namngav alla uppdateringar efter jazzartister från förr och till nu. Dessutom inkluderade Matt alltid ett plugin, Hello Dolly, i varje ny release. Det här pluginet var en hyllning till Louise Armstrong.

Det pluginet skulle sammanfatta vad de gjorde med den första releasen av WordPress.

Det finns inget bättre sätt att beskriva intrycket av WordPress än en symbol av hopp och entusiasm för en hel generation av webbsajtägare.

Vidare så var detta den första plattformen som liknar det WordPress vi känner till idag. Men sökmotorvänliga permalänkar, multipla kategorier, enkel installation, uppgraderingsmöjligheter och möjlighet att moderera kommentarer. Mjukvaran var verkligen ett bloggsystem och kanske ett tidigt CMS. Men på den tiden var dessa möjligheter endast tillgängliga för de som kunde programmera.

Samma år, inträffade något som blev brytpunkten för WordPress framgång. När konkurrenten Movable Type beslutade att ändra sin prisbild. Då började många Movable Type användare se sig om efter alternativ, WordPress var det bästa valet.

Senare, i oktober 2004 anlitade CNET Mullenweg för att hjälpa dem med deras egen blogg. Han hoppade av college för att ta jobbet och flyttade från Huston till San Fransisco.

Han arbetade där under ett år, och slutade i oktober 2005. Samma månad som han startade Akismet, spam filter för WordPress. Det här pluginet är än idag ett av de mest populära spamskydden på bloggar.

Oktober var definitivt en stressig månad för Automattic, företaget som Matt grundade efter att han lämnat CNET. De finansierade en $1.10 million A aktier. En del av de första investerarna var True Ventures, Radar Partners, Polaris Ventures, och CNET bland många andra. Detta var det första tecknet på att folk trodde på plattformen.