uppdatera wordpress för att hålla din hemsida så säker som möjligt

Uppdatera WordPress

In Alla inlägg, WordPress-tips by Annika Vallgren

Var rädd om din hemsida, uppdatera WordPress!

Varför ska man uppdatera WordPress?
Varför ska man uppdatera WordPress?

Varför ska du uppdatera WordPress? Säkert har du sett den lilla påminnelsen när du loggar in på din WordPress-sida som ber dig uppdatera till den senast utgåvan av WordPress. Ganska lätt att strunta i eller hur? Men varför ska man uppdatera WordPress? Här tänkte jag berätta om några av de viktigaste anledningarna!

Det är viktigt att du håller ditt WordPress uppdaterat. Gör du det inte kan du stöta på stora problem i framtiden. Hackare genomsöker tusentals sajter samtidigt på jakt efter eventuella säkerhetshål som kan utnyttjas till intrång. Allt sker automatiskt och i många fall genomförs attacken inte ens av en människa utan en dator. Genom att uppdatera WordPress kan du skydda dig mot hackare. 

Uppdatera WordPress på din hemsida

UPPDATERA WORDPRESS SÅ OFTA DU KAN

Som vilket annat program som helst så behöver också WordPress uppdateras för att det ska fungera säkert. WordPress har en “open source” d.v.s. det är öppen källkod som alla kan ladda ner och utveckla. Det är även gratis att använda eftersom många programmerare arbetar gratis med att utveckla programvaran, söka efter svaga punkter och förbättra programmet. Därför kommer det ganska många uppdateringar och problemen korrigeras allt eftersom de upptäcks.

UPPDATERA WORDPRESS FÖR SÄKERHET

förhindra att din hemsida blir hackad genom att hålla den uppdaterad
Uppdatera WordPress ofta för att inte få sajten hackad

Säkerheten är en viktig orsak till att du ska uppdatera ditt WordPress. Nya utgåvor kan innehålla buggfixar och kan stoppa hackare från att komma åt din sajt. Du kan få virus, få sajten förstörd, de kan hämta information som är hemlig (t.ex. lösenord). Att få din sajt hackad kan inte bara göra att den blir förstörd, utan du kan även tappa i ranking hos Google.

HEMSIDAN KAN BLI HACKAD

När en hemsida blir hackad så märks det kanske inte i början. Hemsidan fylls efterhand med länkar och program du inte vill ha där. Många hackade sidor används även för att skicka ut spam. Med tiden blir hemsidan långsammare, fungerar allt sämre och kan även blockeras i Google. Google svartlistar hackade sidor. En hackad hemsida hjälper nämligen till att hacka ännu fler hemsidor.

Om man har ett företag som är beroende av hemsidan så kan man drabbas väldigt hårt av en hackad hemsida. I värsta fall kan man mista hela sin verksamhet.

UPPDATERA FÖR ATT FÅ NYA BUGGFIXAR

Nya uppdateringar innehåller buggfixar. Om du upptäcker att vissa funktioner i WordPress slutar fungera så kan det vara en bug. Du kan behöva installera den senast uppdateringen för att få programmet att fungera som vanligt igen.

UPPDATERA FÖR ATT FÅ DEL AV NYA VERKTYG

uppdatera WordPress för att få nya buggfixar och hålla hemsidan säker
Uppdatera WordPress för att få de senaste buggfixarna

Uppdateringarna får också nya funktioner och verktyg. Dessa gör ditt jobb lättare. Det låter väl trevligt! 

HUR UPPDATERAR DU WORDPRESS?

Antingen klickar du på notifieringen i kontrollpanelen då du lockar in eller så går du in i Panel Uppdateringar i WordPress administrationsgränssnitt. Där hittar du uppgraderingar för WordPress, tema och tillägg.

INNAN DU INSTALLERAR WORDPRESS-UPPDATERINGAR…

Innan du installerar kan det förstås vara bra att göra en backup av allt…filer, innehåll och databasen.

Självklart, av samma anledningar som du ska uppdatera WordPress, ska du också uppdatera dina plugins och tema.

WORDPRESS TÄPPER IGEN GAMLA SÄKERHETSHÅL

uppdatera WordPress eftersom även hackare håller koll på vilka säkerhetshål som finns
Uppdatera WordPress – hackare håller koll på vilka säkerhetshål som finns

Har du tänkt på att när en ny uppdatering kommer så får man också med en beskrivning på vilka buggar och säkerhetshål som korrigerats i den nya utgåvan. Det gör tyvärr att hackare får reda på hur de kan ta sig in på sidor med äldre versioner av WordPress installerade. Att uppdatera WordPress och dina plugins är ett enkelt sätt att skydda din hemsida!

Skulle skadan ändå vara skedd och du upptäcker att din hemsida blivit hackad, då rekommenderar jag att du kontaktar ditt webbhotell för att få instruktioner för hur du ska återställa hemsidan.

Vill du lära dig mer om hur man åtgärdar hackade hemsidor rekommenderar att du tar hjälp av Googles hjälpfiler och installera WordFence. Läs mer om att skydda sin hemsida mot hackare och spam.