få bort skräpmail från hemsidan

Mycket spam?

In Alla inlägg, Hemsidor, WordPress-tips by Annika Vallgren

Kan man stoppa spam i WordPress? Ja, det kan man.

Hur stoppar man spam i WordPress? Är du också en av dem som irriterar dig på alla de kommentarer du får på din hemsida som är spam eller helt enkelt inte relevanta? Jag tycker inte heller om att ha länkar till handväskor eller sexsidor från min hemsida. Vill du stoppa spam i WordPress så hittar du en guide på den här sidan.

Ibland är det bråttom att stoppa spam på hemsidan

stoppa spammail från hemsidan i WordPress hur göra man för att stoppa spam
Hur stoppar man spam i WordPress?

Det är inte ovanligt att vissa webbplatser får ta emot hundratals spamkommentarer varje vecka. Den här nivån av spam kan skada din sajts rykte, om du inte kommer till rätta med problemet. Det är därför viktigt att stoppa spam i WordPress!

Som väl är behöver det faktiskt inte ta så mycket tid! Om du kan konfigurera din webbplats korrekt och installera ett bra antispam-plugin så kan du minimera nivån av spam. Här tänkte jag berätta hur du kan göra för att hantera mängden spam WordPress!

ÄNDRA DINA INSTÄLLNINGAR FÖR DISKUSSION I WORDPRESS

Det är inte ovanligt att vissa webbplatser får ta emot hundratals spamkommentarer varje vecka. Den här nivån av spam kan skada din sajts rykte, om du inte kommer till rätta med problemet. Det är därför viktigt att sätta stopp för spam i WordPress!
Ändra inställningarna för diskussion

Innan du installerar ditt antispamplugin så behöver du andra inställningarna för diskussion så att de är rätt. Dessa inställningar hittar du i din adminpanel under inställningar – diskussion. Ett helsäkert sätt att stoppa spam är förstås att inte tillåta kommentarer alls, eller att ställa in så att du måste godkänna varje kommentar manuellt. 

ATT STOPPA SPAM I WORDPRESS GENOM ATT DU MÅSTE GODKÄNNA KOMMENTARER

Men det blir lätt mycket jobb och diskussionen stannar upp tills du godkänt kommentaren. En mer praktisk lösning är kanske att manuellt godkänna den första kommentaren från en person. Det här fungerar så att när den första kommentaren väl är godkänd av dig, så kommer de efterföljande kommentarerna att godkännas och publiceras automatiskt. Det är en effektiv lösning eftersom spammare sällan tar sig tid att skriva bra innehåll. Därför stoppas deras försök att publicera länkar på din sida lätt. På så sätt kan du stoppa spam.

STOPPA SPAM GENOM ATT DU MÅSTE GODKÄNNA LÄNKAR

Du kan också välja att kommentarer med länkar ska godkännas av dig innan de publiceras. Kommentarer kan också klassificeras som spam om de innehåller vissa ord som du har bestämt på förhand. På det sättet kan du t.ex. filtrera bort kommentarer som innehåller ”viagra” osv.

TVINGA ANVÄNDARE ATT REGISTRERA SIG FÖRST

Var noggrann när du ser över diskussionsinställningarna när du vill stoppa spam i WordPress! Jag har testat lite olika lösningar här. I ett försök att få ordning på spamproblemet har jag testat att begränsa kommentarer till registrerade användare. Detta var faktiskt inte någon bra lösning. Det hjälpte förstås för att minska antalet spamkommentarer. Men antalet kommentarer från verkliga läsare minskade också. Att skapa ett konto för att kunna publicera en kommentar är ju lite bökigt och avskräckte många från att kommentera på min hemsida. För att tillåta människor att skapa ett konto så behöver man även ha en registreringssida. Problemet är att även spammare kommer skapa konton på din hemsida. Det här var inte ett speciellt bra sätt att stoppa spam. Det är kanske onödigt bökigt att behöva registrera sig för att få delta i diskussionen. 

INSTALLERA CAPTCHA FÖR ATT MINSKA SPAM

Även captchaformulär och liknande verktyg minskar risken för spam.

INAKTIVERA MEDLEMSREGISTRERING FÖR ATT STOPPA SPAM I WORDPRESS

Ställ in inställningarna för diskussion så de passar just dig. Om du vill vara helt säker på att inget spam någonsin kommer in, välj att godkänna varje kommentar manuellt eller ta bort möjligheten att kommentera helt. Men har du massor av kommentarer kan det bli tidskrävande att godkänna allt manuellt. Då kan det vara bra att göra policyn mindre strikt. Men då kan du å andra sidan få spamkommentarer som slinker igenom, så det är en avvägningsfråga.

Att konfigurera inställningarna för diskussion i WordPress är första steget mot att hantera och stoppa spam. Det finns ett stort antal antispamplugins som kan hjälpa dig att försvåra för spammarna. Jag tänkte att vi skulle titta lite närmre på några dessa.

AKISMET

Akismet är en av de vanligaste sätten att stoppa spam i WordPress. Det är ett antispamplugin som inkluderas i alla WordPressinstallationer. Men för att få den att fungera behöver du skapa ett konto och hämta en nyckel från Akismes hemsida. Sedan stoppas spamkommentarerna. Akismet kontrollerar alla kommentarer som skickas på din hemsida och jämför med sin databas. Om det ser ut som spam så placeras det i en speciell spammapp. Pluginet lyckas inte alltid klassificera rätt. Om någon riktig kommentar placeras i spammappen kan du markera det och klicka i att det inte är spam. På samma sätt kan du markera kommentarer som Akismet godkänt som spam istället. Den här processen hjälper Akismet att förbättra sin träffsäkerhet.

Antalet godkända kommentarer för varje person visas intill deras namn, så att det ska vara lättare att hantera dem. Spam kan raderas automatiskt. Men för att vara på den säkra sidan kanske du vill att de ska hamna i spammappen istället. Det är bättre att gå in och markera att det inte är spam än att en riktig kommentar går förlorad. På inställningssidan för Akismet hittar du information om hur effektivt pluginet har varit på att hitta spam. För de flesta webbsajter lyckas Akismet göra rätt i över 99% av fallen. Detta på grund av att miljoner webbsajtägare använde sig av Akismet för att förebygga spam. Vill du ha Akismet finns det att ladda ner som plugin i WordPress. https://wordpress.org/plugins/akismet/

ANTISPAM BEE

Antispam Bee är en stor samling av anti-spam filter och verktyg för att stoppa spam i WordPress. Filtren erbjuder avancerade möjligheter att sortera ut spamkommentarer. T.ex. kan du automatiskt markera kommentarer med kod som spam. Kommentarer kan filtreras ytterligare. Du kan t.ex. blockera kommentarer från specifika länder eller begränsa kommentarer på ett visst språk. Pluginet låter dig även städa databasen från spam efter ett visst antal dagar. I kontrollpanelen hittar du statistik över hur många spam som stoppats. http://wordpress.org/plugins/antispam-bee/

ANTI-SPAM BY CLEANTALK (NO CAPTCHA)

Som du säkert ser på namnet, så förlitar sig Anti-spam by CleanTalk (no CAPTCHA) inte på att besökaren ska markera alla rutor eller fylla i någon captchakod för att bevisa att de är mänskliga. Det här pluginet fungerar tillsammans med andra plugins som t.ex. bbPress, BuddyPress och Contact form 7. Det kan användas för att stoppa spamkommentarer, registreringsspam och spam från ditt kontaktformulär. Du har även möjligheter att ställa in specifika typer av skräpinnehåll ifall du skulle behöva det. https://wordpress.org/plugins/cleantalk-spam-protect/

ANTI-SPAM

Anti-spam är ett annat spamskydd för WordPress, som inte bygger på att besökaren ska fylla i Captchakod. Det här pluginet har inte någon inställningsmeny, vilket är väldigt ovanligt. Den fungerar så att den sätter upp en fälla för robotar. Två dolda fält läggs till i ditt formulär. Det första fältet är ett datumfält och fylls i per automatik av Javascript. Det andra fältet bör vara tomt. Spamrobotar luras i fällan genom att de anger fel information för dessa fält. Det här pluginet fungerar dock inte tillsammans med Jetpack https://wordpress.org/plugins/anti-spam/

ANDRA SÄTT ATT STOPPA SPAM I WORDPRESS

Eftersom spamproblemet har växt sig så stort har webbsiteägare fått stora problem. Det finns många antispamplugins tillgängliga online. Nedan hittar du en lista med antispamplugins som kanske skulle kunna hjälpa dig att stoppa spam i WordPress:

• WordPress Simple Firewall – En ersättning för Akismet. Det fångar spam från både robotoar och mänskliga besökare.
• AlphaOmega Captcha & Anti-Spam Filter – Lägger till captcha i ditt formulär för att reducera spam.
• Peter’s Custom Anti-Spam – Tvingar användare att identifiera sig genom att skickat ett foto innan de tillåts kommentera.
• IP Blacklist Cloud – Låter dig blockera specifika IP-adresser och användarnamn från att spamma dina hemsidor.

NÅGRA SISTA FUNDERINGAR

Så här kan du göra för att konfigurera din sajt för att stoppa spam i WordPress. Börja med att ändra inställning för diskussion, så att kommentarer med länkar skickas för moderering och se till att den förta kommentaren från varje besökare modereras. Det gör det nästan omöjligt för spam att smita förbi.

Nästa steg skulle kunna bestå i att aktivera Akismet. Ser du att spammängden ökar kanske du behöver komplettera med ytterligare ett anti-spam plugin. Att hantera spam är en fråga om att testa olika alternativ. Om den ena lösningen inte funkar, testa någon annan! Funkar inte den, testa med ytterligare någon annan! Att säga vilket anti-spam plugin som är bäst går tyvärr inte göra. Vilket som är bäst varierar från sajt till sajt. Det beror på nivån på både spamkommentarer och riktiga kommentarer som sajten får.

Det är också en avvägningsfråga hur hårt filtreringen ska vara satt när man vill stoppa spam i WordPress. Tänk dig att (en mänsklig) besökare lägger ner mycket tid på att skriva en kommentar och sen godkänns den inte eftersom spamfiltret hade för stränga regler. Det kan väcka viss frustration hos besökare.

Med en aktiv blogg är det viktigt att kommentarer publiceras och att spamkommentarer inte gör det. Det kan därför vara mödan värt att gå igenom kommentarer och se så att verkliga kommentarer inte klassas som spam och raderas.

Inte nog med att du behöver stoppa spam i WordPress, du skulle också behöva skydda din sajt mot hackare med WordFence.