En meta description, eller metabeskrivning, är en kort sammanfattning av innehållet på en webbsida som visas i sökresultaten under sidans titel. Här är en detaljerad guide för att skapa effektiva meta descriptions som förbättrar din SEO och lockar till klick.
Varför är Meta Descriptions Viktiga?
Meta descriptions spelar en kritisk roll i SEO och användarupplevelse. De ger sökmotorer och användare en snabb överblick av sidans innehåll, vilket påverkar om någon klickar på länken eller inte. En välskriven metabeskrivning kan öka din klickfrekvens (CTR) och därmed förbättra din sidrankning.
Hur Lång Ska en Meta Description Vara?
En bra meta description bör vara mellan 130-156 tecken. Om den är längre riskerar du att Google kapar den, vilket kan leda till att viktiga delar av ditt budskap går förlorade. Håll dig inom detta teckenintervall för att säkerställa att din beskrivning visas korrekt i sökresultaten.
Hur Skriver Man en Bra Meta Description?
- Sammanfatta Sidans Innehåll: Din metabeskrivning ska tydligt beskriva vad sidan handlar om.
- Använd Nyckelord: Inkludera det primära nyckelordet för sidan på ett naturligt sätt.
- Var Unik: Varje sida bör ha en unik metabeskrivning för att undvika duplicerat innehåll.
- Locka till Klick: Använd en lockande text som uppmanar till handling. Förklara varför användaren ska besöka din sida och vad de kan förvänta sig att hitta där.
Exempel på Effektiva Meta Descriptions
- E-handelsbutik: ”Upptäck vårt breda sortiment av miljövänliga produkter. Handla nu och få fri frakt på alla beställningar över 500 kr.”
- Blogginlägg om SEO: ”Lär dig grunderna i SEO och hur du kan förbättra din webbsidas synlighet på Google. Läs vår omfattande guide idag!”
- Restaurang: ”Boka bord på vår prisbelönta restaurang och njut av en oförglömlig kulinarisk upplevelse. Se vår meny och boka ditt bord nu.”
Vad är en bra meta description?
När du skriver de texter du vill att Google ska visa i sin träfflista kan det vara bra att fundera en stund extra. Den här texten är en sorts varudeklaration.
- Det är viktigt att du inte vilseleder läsaren. Dessa texter ska berätta för läsaren vad han eller hon får när de klickar sig vidare till din hemsida.
- En riktigt bra text på Google ska väcka nyfikenhet och gärna innehålla en uppmaning till läsaren. Du kan till exempel skriva “ta reda på mer!”, “Läs mer”, “Skaffa det nu” eller “Prova gratis!”.
- Det är också bra att ha med siffror eftersom de syns lite mer. En bra metabeskrivning lockar till fler klick.
- Visas inte din metabeskrivning trots att du har skrivit en egen ska du inte bli förvånad. Det kan också vara så att Google väljer en egen metabeskrivning utifrån ditt inlägg.
Vanliga Misstag att Undvika
- Otydlighet: Undvik generiska fraser som ”Det här är en hemsida om…”. Var specifik och direkt.
- Överdriven Nyckelordsfyllning: Försök inte att fylla metabeskrivningen med nyckelord. Detta kan uppfattas som spam av både användare och sökmotorer.
- Dubbletter: Använd inte samma metabeskrivning för flera sidor. Varje beskrivning ska vara unik och relevant för den specifika sidan.
Hur ändrar man meta description?
Så här ändrar du texten på Google. Installera pluginet Yoast. Där har du möjlighet att ställa in SEO-titel (rubriken som står överst i Googles träfflista) och meta description (texten som hamnar under rubriken i träfflistan). Låt oss gå djupare in på problemet!
Om du inte själv anger vilken text som du vill att Google ska använda som SEO-title och Meta description så kommer Google själv försöka hitta en text på sidan som representerar innehållet. Det är tyvärr inte alltid som Google lyckas ta en bra text som representerar innehållet på sidan. Därför kan det vara bra att själv ange vilken text man vill ha där.
Ett väldigt bra verktyg där du själv kan ange texten för din SEO-title och Meta description är Yoast. Yoast hjälper dig också att anpassa mängden text så att textsträngen inte blir för lång och kapas av Google. (Yoast har massa andra fördelar och funktioner också, som jag inte tänkte gå in på här)
Genom att följa dessa riktlinjer kan du skapa metabeskrivningar som inte bara förbättrar din synlighet på Google, utan också lockar fler besökare till din webbplats.