Vad är skräp på hemsidan?
Det finns olika Typer av skräpinnehåll på sajter
Det finns många skräpsajter som försöker ranka högt i Google. Det är trist när riktiga webbsidor av bra kvalité inte syns p.g.a. alla skräpsidor. Det positiva är att Google försöker hitta skräpsajterna och sänka deras Page rank. Självklart är skräpinnehåll något du ska undvika om du vill ranka bra. Google kommer förr eller senare hitta alla tjuvknep och rackartyg och bestraffa dem. Så undvik alltså:
Cloaking och omdirigeringar
Cloaking innebär att vanliga användare och sökmotorer ser olika innehåll på hemsidan. Det kan också hända att en användare omdirigeras till en annan sida än den som Google ser.
Hackade sidor
Ibland så händer det ju att webbsidor hackats och att någon lagt in skräpinnehåll eller länkar. Om något sådant händer dig bör du rensa upp sidan så snabbt som möjligt. Detta kan du ofta få hjälp av ditt webbhotell att göra.
Dold text
Tidigare gick det att ranka högre i sökmotorerna om du stoppade in ditt sökord massor av gånger på hemsidan. Det gick även att göra texten i samma färg som bakgrunden, så att det mänskliga ögat inte såg det. Men detta är inget som fungerar idag. Nu blir du bestraffad för sådana knep.
Duplicerat innehåll
”Du skall icke stjäla” är ett bra uttryck även i det här sammanhanget. Dels så är det förstås inte tillåtet att ta material, vare sig texter, bilder eller något annat, från vare sig böcker eller hemsidor. Det är skyddat genom upphovsrätten. Förutom att det inte är lagligt att göra så kan du faktiskt bli bestraffad för det av Google. Du rankas alltså lägre om ditt innehåll är stulet.
Tunt innehåll
Om det du lagt upp på hemsidan är av dålig kvalité eller har tunt innehåll kommer du heller inte att ranka så högt. Du behöver ge dina besökare ett bra innehåll, så de vill stanna länge på din hemsida. Gärna så bra innehåll att de delar med sig av länken till din hemsida. Content is king!
Onaturliga länkar från hemsidan
Google försöker hitta och avslöja mönster av konstiga eller vilseledande länkar ut från hemsidan. Det kan t.ex. vara sålda länkar eller länkar för att ge andra sidor Page Rank.
Onaturliga länkar till hemsidan
Google försöker även identifiera manipulativa eller vilseledande länkar till en hemsida. Det kan t.ex. vara från olika länkfarmar eller köpta länkar.
Spam från besökare
Om du har en blogg eller om du tillåter kommentarer från besökare så upptäcker du snart att sidorna översvämmas av spammiga kommentarer. Det kan t.ex. vara besökare som försöker förbättra sin egen page rank genom att lägga in länkar till sina egna hemsidor.