Hemsida till kvinnojour i Vallentuna

Vallentuna Kvinnojour

Vallentuna kvinnojour hjälper kvinnor och tjejer som utsätts för fysiskt eller psykiskt våld och erbjuder dem en väg ut ur sin svåra situation.
Hemsida till kvinnojour i Vallentuna

Hemsida till kvinnojour i Vallentuna

Kurs i att göra hemsida för Vallentuna Kvinnojour

Istället för att göra hemsidan till kvinnojouren i Vallentuna ville de att en av medarbetarna skulle få lära sig att göra hemsidan från grunden. Så det beslutades att jag skulle hålla utbildning i att göra hemsidor istället för att jag bara skulle göra hemsidan.

Hon hade sedan tidigare installerat WordPress och börjat titta lite på det. När jag kom dit var det första vi gjorde att byta till ett roligare tema än det som fanns innan. Tjejen jag höll kursen med gillade enkel design och de standardteman som finns i WordPress. Att välja ett standardtema tycker jag personligen ser väldigt tråkigt ut eftersom alla nybörjare väljer dem. Så jag föreslog några teman med enkel design och de valde ett av dem: Wisdom Blog. Under utbildningen la vi in texter, bilder och plugins som de behöver på hemsidan.

Plugins som vi la in är:

  • Contact form 7
  • WordFence
  • Smush
  • Monster Insights

Contact form 7 ger möjligheten att använda formulär i WordPres.

WordFence är ett plugin för att skydda hemsidan mot att bli hackad och utsatt för skadlig kod. Den varnar när hemsida blir utsatt för många inloggningsförsök och säger till när det är något plugin som behöver uppdateras.

Smush för att komprimera bilder. När man har bilder på sin hemsida är det viktigt att det inte är jättestora i kB (och absolut inte MB stora!) Då kommer det ta lång tid att ladda hemsidan och det finns risk att besökaren tröttnar på att vänta.

Monster Insigtht är ett plugin där man kan se lite statistik över hur många besökare man har haft på hemsidan. Att välja monster Insight var inte ett självklart val. Här gäller det att ha koll på vad det är som kunden vill ha ut av sin hemsida. Men efter att ha diskuterat saken så kom vi fram till att de hade mest glädje av att kunna se sin statistik inne i WordPress.

Arbetet med hemsidan till Kvinnojouren i Vallentuna

För att de själva ska kunna jobba med sin hemsida behövdes förstås kunskaper om hur man göra nya sidor, lägger in bilder och publicerar nyheter. Det gick vi igenom, så klart.
Vi gick också igenom hur man ändrar informationen i widgetarna. Från början har de massa text som man aldrig vill ha kvar där. I högerspalten ville vi via kontaktinformation så snabbt som möjligt, så att det ska bli snabbt och smidigt att få kontakt med kvinnojouren.

Bilder till hemsidan

Bilderna hämtade vi från en bildbank och vi hittade fina svartvita bilder. Att välja svartvitt tyckte vi passade bra på den här hemsidan. Vill du ha gratis bilder har jag lagt upp en lista över gratis bildbanker du kan använda.

De hade redan en logga, så den var bra att lägga in. Personligen tycker jag det ser väldigt trevligt ut med en liten ikon på fliken i webbläsaren som representerar kvinnojouren i Vallentuna. Det var inte så svårt att hitta en bra symbol. De har ju ett bra hjärta i loggan som jag kunde använda mig av. Jag laddade hem loggan till min dator, gjorde den i rätt storlek och öppnade upp bilden i Photoshop. Jag tog bort texten från den och den vita bakgrunden. Sedan skickade jag över den igen så vi kunde använda den på fliken i webbläsaren och i widgeten.

Koppling till sociala medier

Kvinnojouren i Vallentuna har en Facebooksida som de ville att vi skulle länka till. Det kan man göra på flera sätt. Enklast är kanske att ladda hem ett plugin där jag får ett formulär där jag fyller i vilka sociala media de har och adressen till dem. Sedan brukar det gå att lägga till det i ett widgetområde. Men att lägga till många plugins är dåligt ur både säkerhetssynpunkt och för att hemsidan tar liten stund längre att laddas för varje plugin jag lägger till. Därför går jag hellre och letar upp ikoner till sociala media på t.ex. Pixabay och lägger upp bilder i sidfoten som jag sedan lägger en länk på till Kvinnojouren i Vallentunas facebooksida.

Problem som uppstod när vi arbetade med hemsidan till Vallentuna kvinnojour

Det enda problemet som uppstod med den här hemsidan var när vi skulle testa av formuläret, då funkade det inte. Men efter lite trixande fram och tillbaka lyckades vi få till det så att det fungerar.

Fortsatt arbete med hemsidan till Kvinnojouren i Vallentuna

Nu ska kvinnojouren i Vallentuna själva arbeta vidare med sin hemsida och lägga in lite mer texter som berättar om Kvinnojourens verksamhet.

Besök gärna hemsidan!

Ta mig dit!

Dela gärna sidan!