Vad är webbhotell

In Webbhotell by Annika Vallgren

Webbhotell, domännamn, toppdomän, begreppen är många…men vad betyder de? På den här sidan ska vi reda ut begreppen. Du kommer få svar på frågan vad är ett webbhotell och domän. 

VAD ÄR WEBBHOTELL OCH DOMÄN?

Ett webbhotell och ett domännamn är något du måste skaffa innan jag (eller någon annan) kan göra din hemsida. Här ska jag försöka förklara vad det olika begreppen innebär.

VAD ÄR EN DOMÄN

hitta bästa webbhotell
Vad är domän?

Ett domännamn är en www-adress. t.ex. http://hjalpmedhemsidan.se. För att få ett visst domännamn behöver du betala en viss avgift. Kostnaden för ditt domännamn kan variera lite beroende på vad du väljer för toppdomän. Toppdomän är det din www-adress slutar på t.ex. “.se”, “.com” osv.

VAD ÄR ETT WEBBHOTELL

Det är en tjänst som ger dig möjlighet att lägga upp sin hemsida eller webbplats under ett speciellt domännamn. För att en hemsida ska vara synlig på internet behöver den vara åtkomlig från andra datorer och dygnet runt. Det går alltså inte att lagra lokalt på din dator. Man lagrar den på speciella servrar. Företaget som hyr ut serverplats kallas för webbhost eller webbhotell. Det skiljer lite i pris och vad man får för pengarna när man skaffar webbhotell. På den här sidan får du hjälp att jämföra webbhotell och hitta bästa webbhotellet för ditt företag eller kanske hitta billigaste webbhotellet.

DU BEHÖVER BÅDE WEBBHOTELL OCH ETT DOMÄNNAMN

Att välja bästa webbhotell
Vad är ett webbhotell?

Du behöver BÅDE ett webbhotell och ett domännamn. Hos vissa leverantörer är det lite otydligt när man beställer vad man får för pengarna. Jag har haft några kunder som trott att de beställt webbhotell och domännamn, men som bara köpt ett domännamn när jag undersöker det hela. Hos andra webbhotell ser det ut som en produkt man köper och den innehåller både webbhotell och domännamn. Så håll ögonen öppna när du bokar!

Absolut smidigast är om du har domännamn och webbhotell hos samma leverantör, men det går att ha olika.

VÄLJ DOMÄNNAMN

Börja med att jämföra webbhotell!

När du ska välja domännamn kan du se om det redan är upptaget. Gå in på det webbhotell du vill ha och fyll i det domännamn du vill ha. Är domänen upptagen så kommer du att se det och inte kunna teckna den domänen.  När du väljer domännamn är det bra att undvika ÅÄÖ, även om ditt webbhotell skulle tillåta det. Jag vet av egen erfarenhet att ÅÄÖ kan leda till mycket trassel. Vill du absolut använda det kan du göra som jag: teckna båda domänerna www.hjälpmedhemsidan.se och www.hjalpmedhemsidan.se och vidarebefordra besökarna från den ena domänen till den andra.  Har du fler frågor om domännamn eller bästa webbhotell eller behöver du en hemsida till företag? Tveka då inte att kontakta mig!

JÄMFÖR OLIKA PARAMETRAR FÖR ATT HITTA BÄSTA WEBBHOTELL

Olika webbhotell har olika egenskaper. Det man behöver titta på för att hitta bästa webbhotell är:

  • Lagringsutrymme – hur mycket data (text/bilder/dokument) du kan ladda upp. Ska du ha mycket bilder eller en webbshop så behöver du förmodligen ett större utrymme än om du ska ha en vanlig hemsida.
  • Det kan skilja mycket i pris och det är inte alltid som det billigaste är det bästa. Och det omvända gäller också, billiga webbhotell behöver heller inte vara sämre än dyra.
  • Trafikkapacitet – hur mycket data webbplatsen kan leverera per tidsenhet.
  • Tillgänglighet – hur stor del av tiden hemsidan är tillgänglig.
  • Säkerhetskopiering – hur ofta görs de automatiska säkerhetskopiorna? Är det gratis att återställa backuperna?
  • Är det gratis SSL-certifikat?
  • Databaser – hur många får du ha?
  • Hur bra support finns det? Mail, telefon, chatt och vad har de för öppettider?
  • Hur många e-postadresser ingår?

DET BILLIGASTE WEBBHOTELLET BEHÖVER INTE VARA DET BÄSTA

Det är inte säkert att det billigaste webbhotellet är det bästa just för dig. Du behöver även titta på vad du får för pengarna när du jämför webbhotell. Men jag förstår att det kan vara svårt att besluta när man inte är så insatt i det tekniska. Jag hoppas att min guide här kommer att hjälpa dig att jämföra dem. I min lista hittar du både billiga och dyra webbhotell. Webbhotell med stort lagringsutrymme och de med väldigt lite utrymme. 

DET HÄR WEBBHOTELLET VÄLJER JAG SJÄLV

Billigt webbhotell jämför webbhotell byta webbhotell
Är du inte nöjd med ditt webbhotell går det att byta

Priset kan variera väldigt mycket. Vad man väljer är förstås en smaksak. För att du ska kunna jämföra och hitta bästa webbhotell har jag lagt upp priser, utrymme mm här. Men när jag ombeds välja åt en kund som är ny på området försöker jag välja ett som har bra support med hög tillgänglighet. Själv har jag varit snål och bytt över till one.com som webbhotell jag också. De är inte det allra billigaste webbhotellet, de har en tillgänglig support, men det är inte alltid det hjälper. Jag har även upplevt mycket driftstörningar där och haft svårt att jobba. Förut brukade jag alltid rekommendera one.com och deras wordpress-plus paket, men nu känner jag mig väldigt tveksam till det.