Kom igång snabbt: Fem steg för en framgångsrik wordpress hemsida

In Alla inlägg, Hemsidor by Annika Vallgren

Lär dig snabbt bygga en wordpress hemsida med vår konkreta guide. Från att välja hosting och domän till att optimera för sökmotorer, vi guidar dig genom varje steg. Inga förkunskaper krävs, följ våra tips och skapa din egen webbplats idag.

Viktiga slutsatser

 • WordPress är ett populärt CMS som inte kräver kodningskunskaper, och användaren kan anpassa sidan med teman och tillägg.
 • För en svensk publik är det fördelaktigt att välja en .se-domän, medan .com eller .org-domäner är lämpliga för en internationell publik.
 • Genom effektiv SEO och sociala medier-strategier kan man optimera sin WordPress-sida för ökad synlighet och engagemang.

Sidan innehåller sponsrade länkar

Kom igång med WordPress: En introduktion

Illustration av en person som skapar en wordpress hemsida

WordPress är världens mest populära innehållshanteringssystem (CMS), älskat för dess användarvänlighet och flexibilitet. Det bästa med WordPress är att det inte kräver någon förkunskap i kodning för att komma igång. Det erbjuder tusentals gratis teman och tillägg som möjliggör stor anpassningsbarhet och funktionalitet. Så oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren webbdesigner, kommer du att uppskatta dess intuitiva användargränssnitt och enkelheten i att skapa sidor eller blogginlägg.

Men för att börja bygga din hemsida, behöver du först hitta en plats på internet där den kan bo. Detta kallas webbhotell. Låt oss nu gå vidare till nästa steg i ditt webbplatsbyggande äventyr – att välja rätt webbhotell för din WordPress-sida.

Välj rätt webbhotell för din WordPress-sida

Att välja rätt webbhotell för din WordPress-sida är avgörande för dess framgång. Det finns flera viktiga kriterier att tänka på när du väljer ett webbhotell för WordPress. Dessa inkluderar:

 • En användarvänlig gränssnitt på svenska
 • Tillgänglig och hjälpsam support
 • Möjligheten att koppla flera domäner till samma serverutrymme
 • WordPress-installation med ett klick
 • Hög tillgänglighet
 • Snabbhet
 • Konkurrenskraftiga priser
 • Robusta säkerhetsfunktioner
 • Ständig övervakning av misstänkta aktiviteter

När det gäller prestanda, kan en högkvalitativ webbhotellstjänst vara avgörande för din WordPress-sidas laddningshastighet. Om du prioriterar webbprestanda, rekommenderas VPS-hosting. Det finns flera webbhotell att överväga, inklusive:

Var och en med sina egna styrkor och priser. Välj ett som bäst passar dina behov och budget.

Registrera ett effektfullt domännamn

När du valt ditt webbhotell, är det dags att välja ett domännamn. Ett domännamn är adressen till din hemsida på internet. Det är viktigt att välja ett domännamn som direkt representerar din verksamhet eller personliga varumärke, och kombinerar SEO-effekt med en tydlig indikation av företagets aktiviteter. Ett minnesvärt domännamn är ofta kort och enkelt, vilket gör det lättare att komma ihåg och minskar risken för felaktig inmatning i webbläsaren.

Låt oss nu dyka djupare in i domännamn med specifika överväganden för svenska företag och internationella alternativ.

Domännamn för svenska företag

Om du driver ett svenskt företag och riktar dig mot en lokal marknad, kan du överväga att registrera en .se-domän. Att använda en .se-domän kan gynna lokala företag i Sverige eftersom det kan påverka sökmotorernas ranking positivt genom att signalera lokalitet och relevans för en svensk publik. Valet av toppdomän (TLD) är betydelsefullt eftersom det har implikationer för sökmotorresultat och geografisk relevans.

Internationella alternativ

För att nå en global publik, kan du överväga en .com-domän för din WordPress-sida. Om din närvaro är organisatorisk eller icke-kommersiell kan en .org-domän vara lämplig.

Att välja mellan .com och .org för din WordPress-sida bör bero på om din närvaro är kommersiell eller organisatorisk och om du siktar på en internationell publik.

Installation och konfiguration av WordPress

Nu när du har ditt webbhotell och domännamn klart, är det dags att installera WordPress. Här är stegen för att göra en manuell installation:

 1. Ladda ner WordPress-paketet från den officiella hemsidan.
 2. Ladda upp filerna till ditt webbhotellskonto via FTP, File Manager eller SSH.
 3. Skapa en MySQL-databas och användare via webbhotellets cPanel för att lagra WordPress data.

Men idag finns det många webbhotell som erbjuder one-click installation. Då sköter installationen sig själv och allt du behöver göra är att klicka att du vill ha WordPress på din sida. Oavsett vilket alternativ du väljer, kommer du snabbt att ha din WordPress-webbplats upprättad och klar att anpassas till dina specifika behov.

Anpassa din WordPress-hemsida med teman och tillägg

När du har installerat WordPress, kan du börja anpassa din hemsida. Det är viktigt att göra den personlig och professionell. WordPress-teman och tillägg är kraftfulla verktyg som kan hjälpa dig att förbättra designen och funktionaliteten på din webbplats. WordPress erbjuder en blockredigerare som fungerar som byggblock för att skapa och organisera webbplatsens innehåll. Du kan använda olika blocktyper för att lägga till olika innehållselement såsom text, bilder och gallerier.

Ändringar av hela webbplatsen, som att redigera menyer och fotavsnitt, görs med hjälp av webbplatsredigerarens funktion. Nu ska vi ta en närmare titt på teman och tillägg.

Teman som gör skillnad

Det finns ett brett utbud av gratis WordPress-teman som kan hjälpa dig att skapa en unik och attraktiv webbplats. Exempel på sådana teman inkluderar:

 • OceanWP
 • Zakra
 • Astra
 • Neve
 • Sydney
 • Fremedy
 • Vlogr

Vissa teman, som OceanWP och andra, inkluderar e-handelsfunktionalitet med förbyggda demoversioner för:

 • Kontaktsidor
 • Orderbekräftelsesidor
 • Mobilanpassad design
 • Integrationsverktyg för e-handelsplattformar som WooCommerce eller Shopify.

Tillägg som tar din sida till nästa nivå

Illustration av tillägg för sociala medier integration på en wordpress hemsida

Tillägg är ett annat kraftfullt verktyg som kan förbättra din WordPress-sida. Här är några högkvalitativa tillägg för sociala medier som kan hjälpa dig att öka ditt engagemang och bygga upp dina sociala medieföljare och e-postlistor:

 • Easy Social Share
 • Novashare
 • FS Poster
 • Social Pug
 • Shareaholic

Nu när din webbplats är anpassad och redo att gå, låt oss diskutera hur du skapar och publicerar innehåll på din WordPress-sida.

Skapa och publicera innehåll

Innehållet på en WordPress-sida består av sidor, inlägg och media som kan hanteras genom specifika sektioner inom WordPress dashboard. WordPress-redigeraren tillåter användare att infoga nya innehållsblock eller redigera befintliga, vilket gör innehållsskapandet flexibelt. Du kan spara utkast, förhandsgranska ändringar och publicera sidor direkt från dashboard.

För att skapa en ny sida kan du välja mellan fördesignade layouter eller börja med en tom sida och lägga till en titel. Du kan använda professionellt designade färdiga mallar för att snabbt skapa engagerande bloggsidor på WordPress. För en mer anpassad upplevelse kan du utnyttja WordPress-redigeraren för att skapa unika bloggsidelayouter. Nu ska vi titta på hur du kan optimera ditt innehåll för sökmotorerna.

Blogga med WordPress

WordPress är en utmärkt plattform för bloggande. Du kan kategorisera dina blogginlägg och använda kommentarsfunktionen för att organisera ditt innehåll effektivt och främja engagemang i din community. Men att skapa innehåll är bara halva striden. Det är lika viktigt att optimera ditt innehåll för sökmotorer.

Låt oss titta närmare på första året i detta.

SEO-bästa praxis för ditt innehåll

Illustration av SEO-optimering för innehåll på en wordpress hemsida

För att optimera ditt innehåll och förbättra synligheten på sökmotorer som Google, är det viktigt att använda sökord eller nyckelord. Metabeskrivningar som innehåller relevanta nyckelord kan förbättra sidans chanser att synas och klickas på i sökresultaten.

Ditt innehåll bör matcha användarnas sökintentioner, vilket betyder att texten ska spegla de termer och fraser som potentiella besökare söker efter. Implementera SEO-strategier genom att integrera rätt sökord i rubriker, brödtext, metataggar samt metabeskrivningar för både sidor och inlägg på en WordPress-hemsida.

Nu när du vet hur du skapar och optimerar innehållet, låt oss diskutera hur du kan marknadsföra din WordPress-hemsida.

Marknadsför din WordPress-hemsida

Att marknadsföra din WordPress-hemsida är en viktig del av att öka dess synlighet och locka mer trafik. Genom att analysera dina konkurrenters agerande på sociala medier kan du få insikter för att förbättra din egen sociala medier strategi.

En effektiv sociala medier strategi innebär att:

 1. Identifiera din målgrupp
 2. Förstå deras beteenden och intressen
 3. Skapa innehåll och kampanjer som är målinriktade och relevanta för dem
 4. Säkerställa att dina sociala mediekanaler matchar ditt varumärkes identitet
 5. Driva profiler effektivt och syftesmässigt

Det är viktigt att följa dessa steg för att skapa en framgångsrik sociala medier strategi.

Nu när din hemsida är installerad, anpassad, fylld med innehåll och marknadsförd, låt oss diskutera underhåll och säkerhet för din hemsida.

Underhåll och säkerhet för din hemsida

Underhåll och säkerhet är två viktiga aspekter av att äga en hemsida. Använd komplexa och unika användarnamn och lösenord för ditt WordPress admin-konto för att förhindra brute force-attacker. Implementera tvåfaktorsautentisering för att lägga till ett extra säkerhetslager vid inloggning på WordPress.

Du kan också begränsa antalet inloggningsförsök för att avvärja otillåten åtkomst och få larm om potentiella säkerhetshot. Ändra det förvalda databasprefixet i WordPress för att skydda mot SQL-injektionsattacker. Använd pålitliga WordPress teman från den officiella katalogen eller välrenommerade utvecklare för att undvika säkerhetsproblem.

Nu när din hemsida är säker, låt oss fokusera på prestanda.

Optimering för snabbare laddningstider

Snabba laddningstider är viktiga för att ge dina besökare en bra användarupplevelse. Du kan optimera din WordPress-hemsida för snabbare laddningstider på flera sätt. Ett sätt är att minimera antalet teman och tillägg för att minska belastningen på webbplatsen.

Bildoptimering kan också avsevärt minska laddningstiderna, med tillägg som Imagify och Smush som automatiserar komprimering och storleksändring av bilder. Du kan också implementera cachelagring genom ett tillägg som WP Fastest Cache för att generera statiska HTML-filer och minimera HTML, CSS och JavaScript-filer.

Nu när din hemsida laddas snabbt, låt oss kolla på hur du kan expandera din verksamhet med e-handel och effektiv kommunikation via e post.

Expandera din verksamhet med e-handel

Att sätta upp en onlinebutik på din WordPress-sida kan vara ett utmärkt sätt att expandera din verksamhet. Du kan sätta upp en onlinebutik som säljer fysiska eller digitala produkter på din WordPress-sida genom att installera WooCommerce-tillägget.

WooCommerce är en heltäckande e-handelslösning som gör det möjligt att:

 • Integrera en varukorg och kassaprocess
 • Acceptera betalningar
 • Övervaka lager och alla andra nödvändiga funktioner för en webbutik på en WordPress.com webbplats.

Dessutom är många av de bästa gratis WordPress-teman kompatibla med WooCommerce, vilket underlättar integrationen av e-handelsfunktioner i din WordPress-sida.

Sammanfattning

Att bygga en hemsida kan vara en utmaning, men med rätt verktyg och resurser kan det bli en givande upplevelse. Genom att använda WordPress, välja rätt webbhotell, registrera ett effektfullt domännamn, installera och konfigurera WordPress, anpassa din hemsida med teman och tillägg, skapa och publicera innehåll, optimera ditt innehåll för SEO, marknadsföra din hemsida, underhålla och säkra din hemsida, optimera för snabbare laddningstider och expandera din verksamhet med e-handel, kan du skapa en framgångsrik webbplats som når ut till din målgrupp och uppfyller dina affärsmål.

Vanliga frågor och svar

Hur gör man en hemsida i WordPress?

Du kan skapa en hemsida i WordPress genom att välja webbhotellsabonnemang och domännamn, installera WordPress via 1-clicks-installation, skapa sidor eller inlägg och lägga till plugins för extra funktionalitet. Lycka till!

Hur mycket kostar en WordPress hemsida?

Priset för en WordPress-hemsida kan variera från några hundralappar per månad för webbhotell och domän till flera tusen i engångskostnad, beroende på dina behov och hur mycket hjälp du behöver. Driftskostnader tillkommer också för webbhotell och domän.

Vad är WordPress?

WordPress är ett mycket populärt innehållshanteringssystem (CMS) med stor användarvänlighet och flexibilitet.

Hur väljer jag ett webbhotell för min WordPress-sida?

När du väljer ett webbhotell för din WordPress-sida, se till att det har användarvänligt gränssnitt på svenska, tillgänglig och hjälpsam support, och möjlighet att koppla flera domäner till samma serverutrymme. Det är också viktigt att ha WordPress-installation med ett klick, hög tillgänglighet, snabbhet och konkurrenskraftiga priser. Lycka till med ditt val!

Hur optimerar jag mitt innehåll för SEO?

För att optimera ditt innehåll för SEO är det viktigt att använda sökord eller nyckelord samt skriva välformulerade metabeskrivningar med relevanta nyckelord. Genom att göra detta kan du förbättra din synlighet på sökmotorer.