Sökmotoroptimera rubrikerna på hemsidan

Sökmotoroptimera rubriker

In Alla inlägg, Sökmotoroptimering by Annika Vallgren

Sökmotoroptimera rubrikerna på hemsidan
Sökmotoroptimera rubrikerna på hemsidan

Rubrikerna är numrerade H1-H5. Där H1 är huvudrubriken på sidan. Att sökmotoroptimera rubrikerna innebär att man ser över sina rubriker, innehåller de sökordet? Allra viktigast är förstås att titta på sin H1 rubrik.

Rubrikerna ska både locka besökarna att klicka sig in på din hemsida och berätta för Google vad din sida handlar om. Att använda sig av de färdiga rubrikstaggarna är bättre än att själv ändra storlek på rubriker, eftersom det blir tydligare för Google vad som är rubriker och inte.

Är rubrikerna tydliga för besökaren?

Titeln är det första man ser när man kommer in på en webbsida. De bör vara lagom långa för så att det ska bli överskådligt. Förstår man vad sidan handlar om ifall man tittar bara på rubrikerna? Lockas man att läsa den vanliga texten också om man bara ser rubrikerna?

Vill du att läsarna ska bli betalande kunder är det också bra om rubrikerna innehåller uppmaningar. “köp”, “lär dig mer”, “beställ” osv. lockar fler besökare.

HUVUDRUBRIKEN

H1 TAGGEN

När man sökmotoroptimerar rubriker är det viktigt att se över sin HTML-kod och kontrollera att varje sida bara har en H1 tagg. HTML5 har visserligen stöd för fler H1or, men det rekommenderas ändå att man bara har en. Genom att placera sin H1 överst på sidan, gärna med nyckelordet först så visar man Google att det är det här som sidan handlar om. H1 är din huvudrubrik för sidan. Tänk på att rubrikerna bara ska handla om vad den aktuella sidan handlar om. Den ska inte spegla hela sajtens innehåll.

ÖVRIGA RUBRIKER

H2 TILL H5

Dela gärna upp texten med hjälp av underrubriker och inkludera sökordet i dessa. Det kommer även göra texten mer lättöverskådlig och lättläst för din besökare. Att texten är lättläst gör också att besökaren stannar kvar längre och din bounce rate minskar. Vanligtvis kommer du bara använda H2or och H3or i den löpande texten. H4or och H5or kan man ev. behöva lägga i sidfot eller i widgets.

Sökmotoroptimera rubriker, sökmotoroptimera texten och sidans titel. Det är en väldigt bra start!