Effektivt val av affilateprogram – kom igång snabbt och enkelt

In Alla inlägg, Passiva inkomster by Annika Vallgren

Har du hört talas om att man kan tjäna pengar på att vara affiliate och ha länkar på sin hemsida? Är det något du också skulle vilja göra? Denna guide är utformad för att hjälpa dig att navigera genom djungeln av affiliateprogram och välja det som passar bäst för dina behov. Vi kommer att gå igenom hur du registrerar dig hos olika affiliatenätverk, vilka kriterier som är viktiga att tänka på och hur du kan maximera dina intäkter. Lär dig mer om hur affiliate marketing fungerar i Sverige och få praktiska tips för att komma igång på bästa sätt. Oavsett om du är nybörjare eller har viss erfarenhet, kommer denna guide att ge dig de verktyg du behöver för att bli framgångsrik inom affiliate marketing.

VIKTIGA SLUTSATSER

  • För att välja rätt affiliateprogram är det grundläggande att registrera sig hos flera affiliatenätverk och undersöka vilka annonsörer som är tillgängliga innan du gör ditt val.
  • De bästa affiliateprogrammen kännetecknas av generösa provisioner, lång cookietid och ett brett utbud av anslutna företag, vilket förstärker dina möjligheter att tjäna pengar.
  • Regelbundet underhåll och optimering av din hemsida är avgörande för att öka konverteringsgraden och därmed dina intäkter som affiliate.
  • Att följa riktlinjer och regler för annonsering på sociala medier samt noggrant läsa igenom villkoren för varje affiliateprogram är viktigt för att undvika eventuella problem och maximera din framgång.

Vilket affiliate program ska man välja?

Det här är inte en helt enkel fråga att besvara. Eller egentligen vill jag svara, gå med i alla nätverk du hittar och försök få din hemsida godkänd.

Om du har registrerat dig kommer du åt att se vilka annonsörer de olika nätverken har. Alla vill inte visa upp sina annonsörer innan man har registrerat sig. Att registrera sig hos ett affiliatenätverk kostar dig inte mer än tiden du lägger ner på det.

Svenska affilateprogram

Men de bästa affiliateprogrammen i Sverige som jag främst vill rekommendera dig är

Ska man bli Amazon affiliate?

Amazon affiliates då kanske du undrar? Jag är själv ansluten till Amazon, men de har väldigt låga provisioner och kort cookietid (1 dag). Så om du vill tjäna mycket pengar på din affiliatesida kanske inte Amazon affiliates är ditt förstahandsval. Men å andra sidan är det en sida som folk verkar gilla att handla på, så det är något du behöver ta ställning till.

Letar du efter mer specifika affiliate-program? Vill du bli affiliate åt något speciellt företag som du gillar. Testa att söka på företagsnamnet och ordet affiliate. Kanske är de redan anslutna till något nätverk, där du bara behöver ansöka.

Om du har en stor hemsida eller blogg kan du också kontakta företaget ifråga för att höra om det är något de kan tänka sig att erbjuda.

Vad är affiliatemarknadsföring?

Det är många som frågar mig vad affiliatemarknadsföring är för något. Det är den svenska motsvarigheten till affiliate marketing. Där man marknadsför någon annans produkt och får betalt för det.

Affiliatemarknadsföring är en teknik som gör det möjligt att tjäna pengar på att förmedla kunder till någon annans webbshop eller hemsida. När det leder till en försäljning betalar företaget en provision till dig som affiliate.

Du länkar presumtiva kunder till företaget och företaget betalar bara när trafiken leder till försäljning eller att någon t.ex. tecknar en försäkring. Du kan sedan följa hur mycket klick det blir på länkarna och dina inkomster som du får på affiliatenätverkets kontrollpanel.

affiliatemarknadsföring förklaring

Så fungerar ett affiliatenätverk

Jag kommer att gå in på hur du kommer igång med affiliate marketing, men först tänkte jag vi skulle prata lite om vad ett affiliatenätverk är.

Ett affiliatenätverk är ett ställe som kopplar ihop dig som affiliate med olika företag som vill annonsera. Det är hos affiliatenätverket man hämtar de unika spårningslänkar som man använder för att länka till de olika företagen. Med de här spårningslänkarna kan affiliatenätverken se varifrån besökaren kommer när de handlar något. Det gör att de kan betala ut rätt provision till dig.

Det finns en mängd olika affiliatenätverk dit du kan ansluta din hemsida helt kostnadsfritt. Det du behöver göra är att skapa ett konto och ansöka om att bli godkänd.

När din hemsida (eller kanal som det ofta kallas i det här sammanhanget) blivit godkänd kommer du att kunna ansöka till olika företag som finns i nätverket.

Även företagen som du ansöker till vill gå igenom din hemsida och se att den är serös osv. När företaget godkänt din ansökan kommer du att kunna skapa en unik affiliatelänk till dem och börja tjäna pengar.

Relaterade frågor

Måste jag ha eget företag för att vara affiliate? Man måste inte ha ett företag för att vara affiliate? Man måste inte ha ett företag för att bli affiliate. Det går oftast lika bra att starta en affiliatesite som privatperson. Affiliatenätverken drar skatt innan de betalar ut din lön.

Vilken skatt betalar man som affiliate? Affiliatenätverk som Adtraction betalar in skatten åt dig, och det är ju smidigt. Avdraget som brukar vara totalt 47% är för skatt och arbetsgivaravgifter. Du kan hitta mer information om hur Adtraction hanterar skatten och betalningar här. Företagare och utländska medborgare skall själva sköta rapportering av inkomster och inbetalningar av eventuella skatter.

Vad krävs för att bli en affiliate? För att bli en affiliate behöver du ha en hemsida, blogg, Facebooksida eller liknande. Du behöver ha gott om tid och vara lite envis. Det är en branch där man inte ska ge upp för lätt. Det kan vara väldigt trögt i början.

Hur startar man en affiliate marketing? Du börjar med att göra en hemsida, blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller liknande. Sedan anmäler du dig till någon eller några affiliatenätverk och ansöker till de affiliateprogram du hittar där, som du tycker passar din branch.

Varför ska jag bli affiliate? Jag tycker att du ska bli affiliate för att du vill ägna mer tid åt ett intresse som du har. Om du startar en hemsida om ämnet du brinner för så kommer du älska att kunna ägna mer tid åt det.

Kan jag använda mina affiliatelänkar för annonsering på sociala medier? Ja, du kan oftast använda dina affiliatelänkar för att annonsera på sociala medier. Dock är det viktigt att först kontrollera villkoren för ditt specifika affiliatprogram, eftersom vissa program kan ha restriktioner eller riktlinjer kring hur du får använda länkarna på sociala plattformar. Det är också viktigt att följa de riktlinjer och regler som gäller på respektive sociala medieplattform.

Tips på fortsatt läsning

Den Ultimata Guiden Affiliate Marketing