Vanliga misstag som många gör på sin hemsida
Det finns några vanliga misstag som många gör när de arbetar med sin hemsida. Det är misstag som kan leda till att de förlorar många kunder.
Vad är det för misstag som man bör undvika när man gör en hemsida? Några stora och vanliga misstag jag ofta ser är att hemsidorna är fula på mobiltelefonen och att sidan tar för lång tid att ladda. Det är också viktigt vilken domän du väljer. När det gäller texterna finns det många misstag man kan göra: stavfel, för långa textblock, stulen text osv. Vanliga misstag på hemsidan är också att bara ha föråldrat material och att inte ha kontaktuppgifterna tydligt utskrivna.
Det finns många misstag du bör undvika att göra på hemsidan. Jag ska berätta om de vanligaste misstagen och hur du ska göra för att undvika dem.
Inte komprimera bilderna
När du tar bilder direkt från mobiltelefonen eller kameran är de STORA. Bilder kan vara stora på två sätt. Dels kan de vara stora till ytan och dels kan de vara stora för att de har väldigt hög upplösning.
Hur stor en bild för hemsidan ska vara beror på hur stor den ska vara på hemsidan. Ska den vara en helskärmsbild behöver den vara större än en bild som ska visas som miniatyrbild.
Om man laddar upp en bild direkt från kameran kan den vara flera MB stora och ha en väldigt stor bildyta. Det tar tid för webbläsaren att visa så stora bilder och besökaren på hemsidan kanske lämnar sidan eftersom den tar så lång tid att få fram.
Det man bör göra om man har en stor bild är att komprimera den på något sätt. Det kan du göra i ett bildbehandlingsprogram så som Photoshop. Har du inte tillgång till det finns det ett gratis verktyg på webben som jag ofta själv brukar jobba med. Det heter canva och där har du möjlighet att göra bilden så stor som du önskar och ladda ner den i komprimerad version. Du kan även lägga till ett plugin på din hemsida som heter smush. Det pluginet komprimerar de bilder du laddar upp på din hemsida.
Så att inte komprimera bilder är ett vanligt misstag som många gör med sin hemsida, men som är lätt att åtgärda.
Hemsidan blir ful på mobiltelefonen
Har du surfat på mobilen och kommit in på en hemsida som ser helt galen ut? Det kan vara text som hamnar halvvägs utanför och som inte alls går att läsa. Det kan vara text som blir pytteliten och som ser ut som hemsidan gör på datorn, fast i miniatyr liksom. Att inte mobilanpassa hemsidan är ett vanligt misstag som många gör.
Men hur gör man hemsidan mobilanpassad? Det finns inget litet plugin du kan installera för att hemsidan ska bli mobilanpassad, tyvärr. Utan här får du helt byta ut temat, alltså hela layouten för hemsidan. Är det en liten hemsida med få sidor är detta inget problem, men om du har hundratals sidor på hemsidan så kan det bli lite bökigt att gå igenom och kontrollera så att layouten blev bra efter att du bytt ut ett tema.
Varför är det så viktigt att hemsidan inte är ful när man surfar med mobiltelefonen? Det är viktigt att hemsidan är mobilanpassad eftersom allt fler surfar med mobilen idag. För min egen hemsida är ungefär 67% av trafiken till hemsidan från mobiltelefoner. Det vore ju tråkigt om jag missade 67% av de presumtiva kunderna genom att ha en hemsida som de inte kan se ordentligt.
Att inte mobilanpassa hemsidan är ett vanligt misstag som många gör. Se till att det tema du väljer verkligen är mobilanpassat!
Brutna länkar
Brutna länkar är ett vanligt problem. När man surfar till en sida så finns den inte kvar längre. Det är också något som kan göra att du som driver ett företag kan tappa presumtiva kunder.
Varför uppstår brutna länkar? Brutna länkar kommer sig av att en sida tas bort eller att man byter sökväg på den.
Det finns verktyg som kan hjälpa dig att hitta brutna länkar på din hemsida. Jag brukar använda WP Link Status för att söka igenom min egen hemsida med jämna mellanrum. Den söker efter länkar som inte längre fungerar. Det kan vara både länkar på min egen hemsida och länkar till externa hemsidor. En hemsida full med länkar som inte fungerar ser en smula oprofessionellt ut och kan avskräcka dina besökare.
Det finns ytterligare ett verktyg som kan hjälpa dig med brutna länkar. Om du använder dig av Yoast så har de ett verktyg för omdirigeringar. Så om jag vill byta sökväg på den här sidan från
www.hjalpmedhemsidan.se/10-vanliga-misstag-som-många-gör-på-hemsidan-2024
till
www.hjalpmedhemsidan.se/vanliga-misstag-hemsida
Alltså till en lite enklare och snyggare sökväg så frågar Yoast om det ska omdirigera trafiken till den nya sidan. Det är ett jättebra och smidigt sätt att se till att min hemsida inte har några brutna länkar. Men att omdirigera trafiken är ett extra steg som gör att laddningen av sidan tar något längre tid. Så emellanåt bör man ändå gå igenom sidan med något plugin för att kolla igenom länkar som inte fungerar eller vidarebefordras och ändra till den rätta adressen.
Tar du bort en sida helt så kanske du kan omdirigera trafiken till ett liknande inlägg eller i värsta fall till din startsida.
Krångliga sökvägar
Att ha krångliga sökvägar är ett annat vanligt misstag som många gör. Det är väldigt vanligt bland nybörjare på WordPress eftersom verktyget väljer sökvägar som ser ut så här:
www.hjalpmedhemsidan.se/?p=26958
Om man bara installerar WordPress utan att göra något så är det formatet som sökvägarna får. För att få detta formatet:
www.hjalpmedhemsidan.se/vanliga-misstag-hemsida
Sökvägen har nu istället fått en vettig text och är lättare för oss människor att hantera. Men det är något som behöver ställas in manuellt i WordPress. Inställningen för sökvägarna är det första du bör ändra på en ny webbplats. Inställningen för sökvägar hittar du under inställningar – permalänkar. Klicka för inläggsnamn så blir det bra!
Nästa misstag som är vanligt att göra med sina sökvägar är att man faktiskt ställt in ovanstående så att WordPress väljer inläggsnamnet som sökväg, men att man döper sitt inlägg till ett långt namn t.ex.
De tio vanligaste misstagen som många gör med sin egen hemsida i WordPress 2024
Ovanstående skulle alltså ge adressen:
www.hjalpmedhemsidan.se/de-tio-vanligaste-misstagen-som-manga-gor-med-sin-egen-hemsida-i-WordPress-2024
Den går visserligen att förstå för människor men den är lite otymplig om man ska skriva in den i webbläsaren.
Vill du ha en lång rubrik på ditt inlägg så skriv det först med en kortare rubrik som du vill ska bli sökvägen och spara inlägget. Inlägget får då sin korta fina sökväg. Sedan kan du gå in och ändra rubriken på sidan utan att sökvägen förändras.
Ett annat vanligt misstag som jag vet att många gör med sina sökvägar är att stoppa in årtalet i dem. Fundera en stund över den här sökvägen:
www.hjalpmedhemsidan.se/de-tio-vanligaste-misstagen-2016
När årtalet är en del av sökvägen ser det inte alls lika intressant ut att klicka på när det har passerat några år. Visst kan man som jag beskrivit tidigare ändra sökvägen om man vill. Men det är onödigt och kan vara dåligt för din Google ranking att hålla på och byta den i onödan. Så undvik att stoppa in årtalet i sökvägen!
Val av domän
Jag ser ofta val av domäner som jag upplever som mindre bra. Om min hemsida istället hade hetat www.annikavallgren.se säger ju det ingenting om min verksamhet och ser en smula oseriös ut. Det är bättre att välja ett domännamn som berättar vad jag gör för något. Är verksamheten lokalt förankrad med kunder som kommer till min fysiska plats kan även ortsnamnet vara en bra grej att baka in i domännamnet. T.ex. www.nackabygg.se.
Nästa misstag som jag ser när det gäller domäner är att man försöker få väldigt många verksamheter under samma tak. Jag gör hemsidor, driver en presentsajt, en sajt med husmorstips och jag tycker om att sy. Det skulle se lite märkligt ut om jag bland alla hemsidestips la in tips på symönster, husmorstips eller skrev om roliga presenter att köpa. Varje hemsida bör bara innehålla en sak. På den här hemsidan skriver jag om hemsidor. På presentsajten skriver jag om presenter. På sidan med husmorstips ska husmorstipsen ligga. Vill jag skriva om att sy så bör jag starta en separat hemsida för det. Det kostar inte så mycket att skaffa en domän idag. Så att stoppa in alla sina intressen och alla grejer man jobbar med under en och samma domän kan ge ett väldigt rörigt intryck för besökaren. De står inte klart vad hemsidan handlar om liksom.
När man väljer domännamn gäller det också att tänka till lite extra så att kostymen inte blir för liten heller. Vill jag skriva om suckulenter så är det ett väldigt litet ämnesområde. När man väljer domän kanske man kan välja ett domännamn som handlar om krukväxter. Då kommer jag att kunna skriva även om andra krukväxter på den sidan ifall jag skulle vilja det.
Det går att byta domän och flytta sin hemsida. Men det är bökigt, så att inte tänka igenom sitt val av domän noga är ett stort misstag.
Texterna
Ett vanligt misstag jag ser är att kunder inte förstår vikten av att ha mycket text på hemsidan. Idag är det helt nödvändigt att skriva djupgående om sitt ämnesområde både för att ge besökarna det de kom för och för att du ska stå dig i konkurrensen.
Att ha stavfel ser oproffsigt ut. Så det minsta man bör göra är att köra texterna genom ett rättstavningsprogram. Upptäcker man sedan stavfel i efterhand så bör man gå in och korrigera dessa. Med många stavfel på hemsidan riskerar man att tappa kunder.
Stöld av texter är vanligare än man tror. Det är ett stort misstag att göra på sin hemsida. Det är inte bara det att det är fult att stjäla någon annans jobb, utan Google har koll på vart texten fanns ursprungligen, innan den dök upp på hos dig. Stulna texter är något som Google bestraffar och du riskerar att inte ranka alls om du använder stulna texter på hemsidan.
Att ha för långa block av text är ett vanligt misstag som sajtägare ofta gör. Det kanske inte ser så illa ut när man sitter vid sin dator, men när man får upp samma text på mobiltelefonen är det GIGANTISKT. Det blir oöverskådliga textmassor som är svåra att läsa. Det brukar vara lagom om man kan hålla det under sex meningar i samma textblock.
Föråldrat material
Nästa misstag jag tänkte berätta om är att bara ha föråldrat material på sin hemsida. Vill du inte skriva blogg eller skriva nytt innehåll till hemsidan hela tiden bör du ändå gå igenom den med jämna mellanrum för att se att innehållet är up to date. Kanske kan du lägga till mer information eller ändra det som står där. Kanske kan du uppdatera hemsidan med vad som hänt, kunder du har hjälpt eller omdömen från dina kunder?
Att inte uppdatera sin hemsida är ett misstag som är lätt att göra. Själv har jag varit fullt upptagen med att skriva på mina nya sajter och inte lagt så mycket tid på just den här hemsidan. Då tappar man lite i rankig på Google. Men nu ska det bli ändring på det!
Så se till att din hemsida är uppdaterad med nytt material!
Kontaktuppgifter
Ett annat stort misstag som är vanligt förekommande är att kontaktuppgifterna är svåra att hitta. Hur ska kunden kunna kontakta dig om de inte hittar din adress eller telefonnummer?
Visst finns det undantag! Det finns vissa yrkesgrupper som inte vill lägga ut så mycket kontaktinformation alls. Två exempel på sådana grupper är Kvinnojourer och Psykologer. De kan behöva hålla adressuppgifter och mailadresser hemliga. Men skriv ut så mycket information som du känner dig bekväm med på hemsidan. Se till att den är lättåtkomlig och syns överallt. Det ska vara enkelt att kontakta dig!
Jag hoppas du har lärt dig mycket och nu kan undvika att begå de vanligaste misstagen när du gör din egen hemsida!