Wordpress 5.0

WordPress 5.0

In Alla inlägg, WordPress-tips by Annika Vallgren

Nu har en ny uppdatering av WordPress släppts

Nu har den nya uppdateringen av WordPress släppts, WordPress 5.0. Nu har du även fått med en grafisk redigerare som heter Gutenberg. Gutenberg har tidigare funnits som ett plugin. Men nu är det alltså inbakat i WordPress sedan version 5.0. Det här är en uppdatering som har dröjt. Den skulle lanserats redan i augusti, men den har inte kommit förrän nu. 

Uppdatera till WordPress 5.0

Tycker du också att det är lite skrämmande med uppdateringar? Det gör jag i alla fall. Ibland när jag gjort någon uppdatering har hemsidan slutat fungera helt. Att hemsidan blir helt vit är det jag är mest rädd för vid uppdateringar. Samtidigt vill jag ju köra uppdateringarna som kommer för att täppa igen säkerhetshål och få all ny förbättrad funktionalitet. Så jag installerar alltid uppdateringarna som kommer. 

Vikten av att ta backup

Men om hemsidan blir helt vit eller om den slutar att fungera på något annat sätt så är det viktigt att ha backup. Min hemsida består av massor av sidor och inlägg. Det skulle ta jättelång tid att återställa allt och bygga upp sidan från start. Därför är det viktigt att ta backuper (både filutrymme och databasen). Förut tog jag manuella backuper både innan jag körde uppdateringar och regelbundet bara för att vara på den säkra sidan. Men det har jag slutat med. Jag har valt One.com som webbhotell. Hos dem kan man välja till backup som en extra tjänst för 20 kr /månad. Det har jag gjort och det har verkligen varit värt priset. Då har jag hela tiden en nytagen backup av min hemsida. Det gillar jag! SÅ idag vågade jag mig på att uppdatera till WordPress 5.0. 

Det jag fruktade mest innan var att Gutenberg skulle göra så att utseendet på alla mina gamla sidor skulle bli förstört. Men med Gutenberg kan man behålla den gamla funktionaliteten tills dess att man själv vill göra om allt. 

Vad är annorlunda nu?

Vad skiljer sig då med Gutenberg?

Gutenberg ger dig lite fler funktioner när det gäller texten. Nu är allt uppdelat i block. Du har rubriksblock, bildblock och textblock t.ex. På den här sidan har visar jag några av de nya inbyggda funktionerna som man välja på. Många av dessa har du tidigare varit tvungen att installera plugins för att få. Ja, layoutmässigt blev inte den här sidan så snygg. Men jag vill gärna visa några av funktionerna som finns. 

En liten finess som jag gillar är om du tittar upp till vänster. Den runda knappen med ett i. På den får du en snabb överblick över sidan med dess rubriker. Den kommer jag ha mycket nytta av tror jag. 

Under menyn med de tre prickarna till höger hittar du Top toolbar. Den lägger alla alternativ överst på sidan. Vill du ha alternativen för varje block istället så klickar du på Top toolbar igen.

Det finns många funktioner att välja mellan. T.ex. citat

Det här saknade jag i det gamla WordPress. Att kunna dela upp texten i olika kolumner. 

Jag tycker det är snyggt att dela upp texten. Eller att lägga en bild i den ena kolumnen

Mycket av det som låg under sidan t.ex. Yoast har nu hamnat i högermenyn. Det känns lite avigt måste jag säga. Det tar nog en stund att hitta rätt på allt man behöver igen. 

För att hitta dina inställningar trycker du (uppe till höger) på kugghjulet. Document och utvald bild. 

WordPress 5.0 med Gutenberg
WordPress 5.0 med Gutenberg

Och du kan precis som vanligt använda dig av bilder. Både bilder över hela sidan och bilder vid sidan av texten. Lite klurigt i början bara att hitta alla inställningarna. 

Hur kommer du att göra? Ska du installera WordPress 5.0 direkt, eller ska du vänta lite? Hur du än gör, glöm inte att ta backup bara!