Hur skaffar man en hemsida

Hur skaffar man en hemsida

In Alla inlägg by Annika Vallgren

Har du ställt dig frågan ”Hur skaffar man en hemsida?” Det kan upplevas som en djungel det där med hemsidor. Men här hittar du en guide för hur du ska skaffar en hemsida! Jag ska reda ut begreppen. 

Hur skaffar man en hemsida gratis?

Det finns ett antal sajter på nätet där du kan skaffa en hemsida gratis. Men det är något jag vill avråda från. Webbadress som du får inte så professionell ut. Namnet på verktyget t.ex. wix eller webnode inkluderas i din sökväg. Det ser inte så proffsigt ut helt enkelt. Att ta en sådan gratis hemsida är verkligen inte att rekommendera för ett företag. Du bör istället betala för att få webbhotell och domän. (eller bli premium användare på deras sajter) Det är bättre att göra det proffsigt när du ändå skaffar hemsida. Annars kommer du att behöva göra om allt senare.

Skaffa webbhotell och domän

När du skaffar hemsida är det första du behöver göra är att fixa webbhotell och domän. Domän det är din www-adress och webbhotell det är där din hemsida bor. Webbhotellet ser till att din hemsida är tillgänglig dygnet runt. Webbhotell finns i flera prisklasser. När du beställer webbhotell behöver du se till att beställa både domän och webbhotell. På vissa ställen är det lite otydligt och många kunder kommer till mig och har bara köpt det ena. För att skaffa hemsida behöver du både och

Vad ska jag välja för domän?

Det kan vara lite knepigt att välja domän. Jag har många kunder som kommer till mig och har valt sitt personnamn som domän. Det skulle jag vilja avråda ifrån. Det är mycket bättre att ta sitt företagsnamn eller att domännamnet talar om vad företaget håller på med.

Mitt domännamn är redan upptaget

Är det domännamnet som du hade tänkt dig redan taget. Otur! Men det är inte kört för det. Du kanske ändå kan hitta någon lösning på det hela. Jag ska berätta om vad jag råkat ut för och hur jag har löst det.

.se domänen är upptagen

Jag råkade ut för det när jag skulle skaffa webbhotell till min presentsajt. Domänen med .se efter var tagen. Jag funderade länge på hur jag skulle göra. Till slut bestämde jag mig för brapresenter.nu eftersom nu betyder något på svenska. Det hade också funkat med .com. Men jag tror att .nu blev bättre. Jag har nu massor av trafik till sajten, så jag tror att det blev bra.

ÅÄÖ i domännamnet

På vissa webbhotell finns det möjlighet att välja åäö i domännamnet. Detta bör undvikas eftersom det orsakar problem. När jag startade min hemsida valde jag hjälpmedhemsidan.se som domän och brottades med mycket strul. Så gör livet lättare för dig och undvik åäö i domännamnet.

Välja flera domäner

Efter strulet med ä i mitt första domännamn tog jag även hjalpmedhemsidan.se och flyttade min hemsida dit.

Men jag behöll mina gamla domäner hjälpmedhemsidan.se och hjälpmedhemsidan.com. Fördelen med det är att inga konkurrenter kan välja dem för att konkurrera med mig om mina kunder. Eventuella besökare som klickar in på de sidorna skickas automatiskt vidare till hjalpmedhemsidan.se där hemsidan finns.

Jag är övertygad om att val av ett bra domännamn ger konkurrensfördelar.

Vill du ha hjälp att skaffa hemsida?

Vill du ha hjälp att skaffa webbhotell och domän? Jag är återförsäljare till FS-data och hjälper dig gärna att skapa ett konto där om du vill?

Att göra själva hemsidan

Val av verktyg

Det finns många verktyg att välja mellan idag. Det största är WordPress. Men det finns även andra som t.ex. Joomla och det finns kunder som föredrar att jobba med webbhotellets sidredigerare också. Man behöver ha valet av verktyg klart för sig redan när man bokar webbhotellet, alla stöder inte WordPress och du har inte möjlighet att ha en databas där.

Vad du ska välja för verktyg är svårt för mig att avgöra. Men själv använder jag alltid WordPress. Det är en installation man gör på servern. Vill man ha WordPress krävs att man har en databas på sitt webbhotell.

Hjälp att starta hemsida

Vill du ha lite uppstartshjälp bara? Jag kan att skaffa webbhotell och installera WordPress där. Jag är återförsäljare till FS-data och jag hjälper dig gärna att skapa ett konto där och installera WordPress. På så sätt kan du skaffa hemsida snabbt och komma igång med den utan några svårigheter.

Designa hemsidan

Om du, som jag, väljer att arbeta i WordPress finns det en mängd färdiga mallar att arbeta med. Det finns både mallar att köpa och gratis mallar att välja mellan. När du har bestämt hur du vill ha designen på din hemsida så gäller det att leta efter en design som känns rätt. Det gäller att hitta en som känns helt rätt från start. Det går oftast inte att ändra så mycket på layouten. Det är förstås lite olika på olika teman. Beroende på vilket du väljer kommer du att ha olika valmöjligheter. Ibland kan man byta färger, ibland får man bestämma hur rubriker och menyn ska se ut, andra gånger får man ta det som det är. Så det enklaste är om du väljer en layout som du tycker om redan från start. När du har valt tema så installerar du det. Kanske behöver du även installera plugins får att få ytterligare funktioner som du behöver på din hemsida.

Skriva texterna till hemsidan

Sedan behöver du författa texterna till hemsidan. Jag vet att många fastnar här. Men egentligen så behöver det inte vara så märkvärdigt, det är viktigare att få upp sidan och skriva vad företaget ägnar sig åt. Man kommer att kunna fila hur mycket som helst på texterna i efterhand. Skriv vad du tänker och känner du dig osäker be en kompis att läsa igenom din text.

Utformning av texten

När man skriver texter till hemsidan är något helt annat än uppsatserna och labbrapporterna du skrev i skolan. När man skriver för webben ska du ha ett enklare språk. Texterna bör inte bli allt för akademiska om du vänder dig till allmänheten. Ditt mål är ju att nå så många människor som möjligt. Men ett svårare språkval så missar du vissa besökare. Människor har heller inte så mycket tålamod med en dåligt hemsida. Ditt val av teckensnitt får heller göra att läsningen försvåras på skärmen. En del av dina läsare har problem med synen. Du ska ha kortare meningar när du skriver på webben. Det är också bra om du inte har alltför många meningar i varje stycke. Allt för långa textsjok gör att det blir jobbigt att läsa på skärmen. Några meningar i varje stycke brukar vara lagom. Stycken som blir alldeles för långa blir svårlästa och man ser inte vart man är riktigt. Det är svårare att läsa en text på en skärm än i en tidning eller en bok. Bara det här stycket jag har skrivit nu börjar bli lite svårläst och raderna hoppar. Men det var bara för att jag skulle illustrera det här med texter som blir för långa.

Att skriva för att hamna högt på google

Många skaffar hemsida för att marknadsföra sitt företag. De vill ha fler kunder helt enkelt. Hur får man då fler kunder genom sin hemsida? Ett sätt kan vara genom att hamna högt upp på Google. Då är det fler som klickar sig in till din hemsida. Men hur gör man då för att hamna högre upp på Google?

Det finns många saker du kan göra för att hamna högt på Google. Men det första man alltid ska börja med det är att erbjuda ett riktigt bra innehåll. Det räcker inte med bilder och några få rader text. Även om du säljer världens bästa semlor så kommer inte Google att förstå det och kommer inte att ranka dig högt om du inte har information på din hemsida som både besökaren och Google gillar. Har du bra texter som berättar om ditt bageri i Orsa, dina goda semlor och din erfarenhet på området. Gärna med lite fina bilder som visar semlorna också så har du mycket större chans att ranka högt på Google.

Bilder till hemsidan

När man skaffar hemsida kan det hända att man vill hålla nere kostnaden för hemsidan. Bilderna är ett område det faktiskt går att spara in på. Vill du inte köpa bilder tycker jag att du kan blanda bilder du tar själv med din mobiltelefon med bilder från en gratis bildbank. Att använda egna bilder gör att hemsidan känns mer äkta. Är det inte så hög upplösning på din mobil är det inget problem. Då använder du dina bilder i ett mindre format på hemsidan.

Måste jag ha en logga?

När du skaffar hemsidan behöver du inte ha en logga. WordPress skriver ditt företagsnamn med text ifall du inte har någon logga att ladda upp. En logga tycker jag definitivt att du ska lägga pengar på att skaffa, men det kanske inte är det första du behöver investera i när du skaffar hemsidan. Du klarar dig länge utan att investera i en logotyp. Kanske kan du göra en snygg logotyp själv i paint, med något teckensnitt du gillar.

Hur skaffar man en hemsida enkelt?

Låter allt väldigt krångligt? Ja, det tog en stund för mig också i början att förstå hur allt hände ihop och det tog lång tid att skaffa en vettig hemsida. Jag har lagt ner massor av tid och kraft på att lära mig göra hemsidor. Jag ljuger nog inte om jag skriver att jag lagt ner flera tusen timmar på min egen hemsida. Men det finns alternativ!

Vill du skaffa en hemsida snabbt och enkelt kan jag hjälpa dig med det. Jag kan skaffa webbhotellet, installera WordPress, förmedla kontakten till en duktig skribent, lägga in texter, skaffa bilder och göra en logga.

Genom att beställa en hemsida och ta hjälp med texterna sparar du mycket tid. Istället för de kanske hundra timmar du kommer behöva lägga ner på att bygga upp din hemsida själv, kan du betala mig för de kanske 8 timmar jag lägger ner på att göra den. Det är mycket smartare. Du kommer kunna ägna dig åt ditt företag den tiden istället.

När din hemsida är klar kan du själv bygga ut den med fler sidor, ladda upp bilder och ändra det jag har gjort. För när allt väl är installerat är det enkelt att förändra hemsidan som man vill.