Bilden är för stor för hemsidan

In Alla inlägg, Foto by Annika Vallgren

Bilden är för stor Komprimera bilden innan uppladdning
Bilden är för stor Komprimera bilden innan uppladdning

Ibland händer det att bilden är för stor för att laddas upp på hemsidan? Hur gör man när det händer?

Om bilden är för stor behöver du minska storleken på den. För att få bilden mindre kan du öppna den i t.ex. Paint. Paint är ett program som de flesta har på sina datorer. Där kan du sedan minska ner storleken på bilden och spara den som .jpg. 

Minska den fysiska storleken på bilden: Resize – välj sedan antalet pilar eller procent. Det kan vara svårt att veta förstås. Så är du ovan så är det bara att testa sig fram. Kanske är bilden du har jättestor så att du kan minska den till 50%. Bilden här till höger är 267 x 400 pixlar för att du ska ha något att jämföra med. Hur stor eller liten du ska göra bilden beror på hur stor/liten du vill att den ska vara på hemsidan. Ska den vara liten kan du göra den mindre från början.

För att minska filens storlek i KB: Spara bilden som .jpg. Jpg är ett komprimerande format. Dvs bilden blir mindre i MB. För att spara bilden som .jpg klickar du File – Save as – välj JPEG. Bilden till höger är 35 KB som jämförelsevärde. Tar du bilder direkt ur kameran kan de vara flera MB stora. Det gör att bilden är för stor för att laddas upp. Men nu kan du fixa det problemet. 

Fortsatt läsning: