Vad är WordPress Ha WordPress på hemsidan

Vad är WordPress?

In Alla inlägg, WordPress-tips by Annika Vallgren

Skaffa hemsida i WordPress
Jag tycker du ska välja WordPress för hemsidan. WordPress på hemsidan gör det mycket lättare att arbeta med webbsidan

Vill du veta vad WordPress är? Det är ett webbpubliceringssystem där du kan göra en hemsida. På den här sidan kommer jag att berätta om de olika delarna i WordPress och varför jag tycker att du ska välja WordPress för din hemsida och vad som gjort WordPress så populärt. Även om du anlitar mig för att göra din hemsida, så kan det vara bra att veta lite mer om vad WordPress är och hur använder det. Jag brukar lära mina kunder WordPress, så att de kan redigera sin hemsida själva. 

WordPress är ett webbpubliceringssystem

WordPress lanserades 2003 och till en början var det ett enkelt verktyg för att blogga. Idag har det utvecklats och blivit det mest använda verktyget för hemsidor på internet. Det är skrivet i PHP och använder sig av databasen MySQL för lagring av data.

Den som ville ha en egen hemsida för 25 år sedan fick vackert lära sig HTML och försöka få sin hemsida att att visas på rätt sätt. Det var ett hårt arbete som tog lång tid. Den som vill göra en hemsida idag har det mycket lättare, tack vare WordPress.

VARFÖR ÄR WORDPRESS SÅ POPULÄRT?

beställ en hemsida i WordPress
Beställ en hemsida i WordPress

Det är ett verktyg för att designa och publicera en hemsida eller blogg – utan att kunna någonting om att koda hemsidor. WordPress är väldigt hett just nu. Det är inte bara det bästa och mest lättanvända publiceringsverktyget som finns, det är dessutom helt gratis att installera och använda.

WORDPRESS HAR STORA MÖJLIGHETER

En annan orsak till att det blivit så stort är att det är ett system med öppen källkod (open source). Det innebär att vem som helst kan ladda hem programmet och vara med att utveckla det. I vanliga fall vill de som utvecklat ett system ha betalt av sina användare. Men med WordPress är det annorlunda. Det är helt gratis och alla kan vara med att utveckla systemet. Detta har resulterat i att det har vuxit sig väldigt stort. Det lanseras massor av teman och tillägg varje dag. Dessa kan man använda på sin WordPress sida och få nya funktioner och layout utan att kunna programmera en enda rad själv.

WORDPRESS BESTÅR AV FLERA DELAR

En hemsida i WordPress består av tema, plugins och av en databas. I databasen lagras informationen för hemsidan, t.ex. texter. När besökarna klickar sig in på din sida hämtas informationen upp och visas på hemsidan.

VAD ÄR DÅ TEMA OCH TILLÄGG FÖR NÅGOT?

PLUGINS FÖR WORDPRESS

Plugins tillför alltså extrafunktioner som inte redan finns i ditt tema. Det kan t.ex. vara funktioner för att göra kontaktformulärmäta antal besökare, bildgallerier, för att skydda hemsidan göra utbildningsplattformar osv.

TEMA FÖR WORDPRESS

Med en hemsida i WordPress finns det många möjligheter
En hemsida i WordPress är lätt att byta utseende på

Temat – är den synliga delen av hemsidan. Layouten, så att säga. Det finns 1000-tals temat att välja mellan för din hemsida i WordPress. Det finns både gratis teman och teman man betalar för. I varje tema finns ett antal funktioner. Saknar du något kan du välja att installera ett plugin för just den funktionen. Vill du se exempel på hur det kan se ut, så har jag lagt upp bilder på WP-hemsidor jag gjort tidigare.

När du väljer ett tema så väljer du att hemsidan ska ha ungefär den layouten. Du väljer menyns utseende, du väljer hur sidfoten ska se ut, du väjer accentfärg och annat. Det är sådant som inte går att ändra i efterhand utan att det blir jättemycket arbete. Det är något jag aldrig tar med i beräkningen när jag skriver offerter. Att ändra temat tar riktig mycket tid. Då är det bättre att vi hittar ett tema som du som kund är nöjd med redan från start.

FÖRDELAR MED HEMSIDA I WORDPRESS

Hemsida i WordPress
Det finns många fördelar med att ha hemsida i WordPress

Det finns massor anledningar att välja WordPress för sin hemsida, t.ex:

  • Det är gratis och enkelt att använda
  • Det är enkelt att ändra designen med hjälp av tusentals gratis teman
  • Det finns många plugins för att utöka de funktioner som redan finns
  • Lätt att få hjälp när man kör fast, eftersom det är så många som använder systemet
  • Du behöver inte ha tillgång till din dator och en FTP-klient för att ändra din hemsida. Du kan göra det från vilken dator som helst i världen
  • Genom att använda WordPress är du inte låst till att anlita mig. Det finns många som jobbar i WordPress och du kommer garanterat kunna göra i alla fall enklare förändringar själv på din hemsida.

Beställer du en hemsida hos mig gör jag den i WordPress och sedan hjälper jag dig att komma igång så att du själv kan redigera din WordPresshemsida. Det ger dig en snygg och mycket prisvärd hemsida!

Hör av dig så diskuterar vi hur dina behov av hemsida ser ut!