Snygga länkar i WordPress hur får man det?

Snygga länkar i WordPress

In Alla inlägg, WordPress-tips by Annika Vallgren

Hur får man snygga länkar i WordPress? https://www.hjalp­med­hemsidan.se/?p=123 är inte så rolig länk, eller hur?

Så här gör du för att ställa om så att du får snygga länkar i WordPress. Gå in under inställningar – permalänkar. Men innan du börjar fortsätt gärna att läsa hela den här sidan. Så att du inte tappar besökare till din hemsida!

Länkarna i WordPress eller sökvägarna till inlägg och sidor i WordPress är inte så snygga ibland. Istället för namnet på inlägget ser de ut ungefär så här

https://www.hjalpmedhemsidan.se/?p=123

Att länkarna ser ut så är vare sig särskiljt snyggt eller lättförståeligt för en människa. p=123 säger oss inte mycket. Men om länken ser ut så här: https://www.hjalpmedhemsidan.se/tjanster/ny-hemsida/ så förstår vi direkt vad det är frågan om. Det ser dessutom mycket trevligare ut, tycker du inte?

Snygga länkar i WordPress hur får man det?
Snygga länkar i WordPress hur får man det?

Det är bra om du gör den här inställningen så snart som möjligt efter att du skapat din nya hemsida. Ändrar man om när hemsidan har funnits ett tag så fungerar inte längre länkarna till din hemsida. Kunderna som lagt in någon av dina sidor som bokmärken möts nu istället av en 404-sida. Har sidan funnits ute ett tag så behöver du peka om varje gammal sida till en ny. Ompekningar kan du göra med t.ex. Yoast premium om du har det. Annars behöver du göra det manuellt i din .htaccess-fil. Men det är som sagt bara om det är en hemsida som varit igång ett tag som du behöver tänka på detta. Har du en relativt ny hemsida behöver du inte alls tänka på detta. 

Vill du att dina länkar i WordPress ska se snyggare ut kan du ändra inställningarna för det. Logga in på din WordPressida och välj Inställningar – Permalänkar. Välj hur du vill att dina länkar ska se ut och spara sedan. Själv brukar jag välja inläggsnamn. Det gör att man ser vad det handlar om redan i länken liksom.

Väljer man något alternativ som innefattar datum istället känns inläggen gamla väldigt fort, så det brukar jag undvika.

FORTSATT LÄSNING